Vergunning nodig voor aanbouw woning?

aanbouw-woning-vergunning-renoffice

Vergunning nodig voor aanbouw woning?

Van plan om je woning uit te breiden met een aanbouw? Controleer dan zeker of je een bouwvergunning nodig hebt. In sommige gevallen is een vergunning niet verplicht, maar heb je wel meldingsplicht. Alles hangt af van de aard en de omvang van je aanbouw. Ontdek er alles over in dit artikel.

 

Aanbouw woning: de voordelen

Wil jij een aanbouw aan je woning? Slim plan, want zo creëer je niet alleen extra ruimte, maar verhoog je ook het comfort en de waarde van je woning. Een aanbouw heeft bovendien een multifunctioneel karakter. Gebruik de ruimte als extra zitgedeelte, bijkeuken, veranda of thuiskantoor.

Heb jij al concrete plannen voor je woning aanbouw? Laat ze gratis checken door onze experten.

 

Wat zegt de wet over het uitbreiden van je woning?

Het Bouwbesluit van 2012, met enkele aanpassingen in 2018, beschrijft wanneer een bouwvergunning voor de aanbouw aan een woning wel of niet nodig is.

Algemeen gesproken heb je voor het uitbreiden van je woning een bouwvergunning nodig. Onder bepaalde voorwaarden kan je echter een aanbouw aan je woning realiseren zonder vergunning. Je hebt dan wel een meldingsplicht.

Hieronder zetten we de voorwaarden die gelden in Vlaanderen op een rijtje.

 

Aanbouw woning met vergunning

Is de oppervlakte van de aanbouw groter dan 40 vierkante meter (bestaande aanbouwen meegerekend) of hoger dan 4 meter? Dan heb je sowieso een bouwvergunning nodig.

Hoe lang duurt de goedkeuring van een vergunning? De aanvraag van een bouwvergunning kan maandenlang duren. Je gemeente heeft namelijk 8 weken de tijd om je vergunningsaanvraag te beantwoorden. Bij complexere dossiers moet je zelfs nog veel langer wachten op een definitieve goedkeuring. Houd hier rekening mee in je planning.

Je kan je omgevingsvergunning aanvragen via het Omgevingsloket van Vlaanderen: www.omgevingsloketvlaanderen.be.

 

Aanbouw woning met meldingsplicht (zonder vergunning)

Onder bepaalde voorwaarden heb je geen bouwvergunning nodig voor je woninguitbreiding, maar ben je wel verplicht om dit officieel te melden. Een aanbouw aan je woning kan alleen op het achtererfgebied van je woning. Dit achtererfgebied start een meter achter de voorgevel van je woning.

De meldingsplicht voor het realiseren van een aanbouw aan je woning vervangt de vergunningsplicht onder deze voorwaarden:

 • De totale oppervlakte van de woninguitbreiding is niet groter dan 40 vierkante meter. Ook de aanbouwen die in het verleden zijn gebouwd tellen mee in de berekening van deze totale oppervlakte.
 • De aanbouw is niet hoger dan 4 meter vanaf de grond.
 • De aanbouw hangt vast aan de woning.
 • De functie van de woning blijft ongewijzigd.
 • De volgende afstandsregels moeten worden gerespecteerd:
  • Zijtuin: minstens 3 meter afstand van de perceelgrens
  • Achtertuin: minstens 2 meter afstand van de perceelgrens
 • Een aanbouw die tegen een aanpalend gebouw is gebouwd, mag tot op de perceelgrens reiken, zolang de bestaande scheidingsmuur behouden blijft. De bouwdiepte van de aanbouw mag die van het aanpalend gebouw niet overschrijden.
 • Alle voorwaarden uit deze algemene checklist moeten voldaan zijn.

 

LET OP: Let op: sommige gemeentes leggen bijkomende regels op. Als je plannen hebt voor een woninguitbreiding, ga je dus best altijd langs bij de gemeente.

 

Hulp nodig bij aanbouw woning?

Nog niet helemaal zeker of je nu een vergunning nodig hebt voor de aanbouw aan je woning? Als specialist in renovatie begeleiden we jou bij Renoffice van start tot finish bij de verbouwing van je woning.

Wil je jouw leefruimte uitbreiden? Denk je aan een veranda, een extra verdieping of een andere aanbouw aan je woning? Vertel onze experten alles over je plannen en we geven je snel en offerte op maat, met gratis advies erbovenop.

 

Contacteer ons

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

 • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
 • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
 • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
 • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.