Verbouwingskosten: hoe een budgetplan uitstippelen

Verbouwingskosten: hoe een budgetplan uitstippelen

Verbouwingen, klein of groot, brengen altijd heel wat kosten met zich mee. Om die kosten binnen de perken te houden, stel je best vooraf een budgetplan op. Zo krijg je een duidelijk zicht op de verbouwingskosten en voorkom je onaangename verrassingen.

Je werkt je budgetplan best kamer per kamer uit, op basis van verschillende offertes. En bouw ook zeker een bepaalde buffer in, want je krijgt bijna altijd te maken met onvoorziene kosten.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Maak een raming van de kostprijs van de verbouwingen

Renoveren … wat kost het? Bij het opstellen van een budgetplan begin je best met een schatting van de verbouwingskosten. Kijk kamer per kamer wat er precies moet gebeuren, en maak op basis daarvan een inschatting van de kosten. Hou daarbij rekening met de materiaalkosten, de werkuren en de vervoerskosten.

Ben je een handige Harry? Bekijk dan even of er dingen zijn die je eventueel zelf kunt doen, want op die manier spaar je natuurlijk heel wat geld uit. Reken bij het inschatten van de kosten maar behoorlijk ruim, dan vallen de werkelijke kosten zeker mee. Als je te krap rekent, durft de eindafrekening wel eens tegenvallen. Een veiligheidsmarge is geen overbodige luxe.

Klaar met jouw inschatting van de verbouwingskosten? Dan kun je beginnen met het vragen van offertes. Op basis van die offertes maak je vervolgens een realistische raming van de kosten voor je verbouwing. Bouw ook een buffer in van 5 à 10% om onvoorziene, bijkomende kosten te dekken.

 

Maak een budgetplan op basis van de raming van je verbouwingskosten

Je beschikt intussen over een raming van de verbouwingskosten, tijd om een budgetplan op te stellen. Zeker als je een lening afsluit om je verbouwingen te financieren is dat erg belangrijk. Bekijk je maandelijkse inkomen en trek daar je vaste lasten en andere maandelijks terugkerende kosten vanaf. Hoeveel hou je dan over? Het bedrag dat je anders zou sparen, dient nu om je verbouwing te bekostigen.

Hopelijk heb je intussen ook wat gespaard of kun je genoeg eigen kapitaal inbrengen. Met een paar tienduizend euro neem je een frisse start en blijft je afbetaling realistisch. Want je wil ondertussen ook nog een beetje van het leven genieten, toch?

Hoeveel ga je maandelijks aflossen? De regel van drie geldt nog altijd. Leen maximaal 33% van je maandelijkse inkomen voor de afbetaling van je renovatie. Zo hou je genoeg over voor andere zaken.

Probeer ook de voordeligste lening te zoeken, ook al kost dat wat tijd. De markt is complex en je krijgt heel wat verschillende formules voorgeschoteld. Wees kritisch en durf te onderhandelen, want de bank wil natuurlijk vooral winst maken. Hetzelfde geldt trouwens voor aannemers, bouwbedrijven en installateurs.

Meer tips?

  • Behoud het overzicht: Noteer alles in een bestand op je computer of in een schriftje. Zeker als het om een uitgebreid project gaat. Wat is de stand van zaken? Openstaand saldo? Resterende budget? Afspraken? Plan een vast moment in de week om je administratie te doen en alles op te volgen.
  • Maak gebruik van de premies: De renovatiepremie levert je nog altijd een behoorlijke korting op, tenminste als het gaat om energiezuinig verbouwen. Maak er gebruik van en neem ze op in je budgetplan.
  • Maak de juiste keuzes: Weer realistisch en flexibel in je planning. Iedereen wil een duurdere keuken, maar misschien ben je net zo gelukkig met een goedkoper model. Of wacht nog even en spreid je verbouwingen in de tijd.
  • Pak problemen snel aan: Zit je ondanks een goede voorbereiding toch even met de handen in het haar? Pak je problemen meteen aan. Concreet? Overleg met de bank en eventuele schuldeisers en maak nieuwe betalingsafspraken.

 

Renoffice houdt je verbouwingskosten binnen de perken

Met een goede voorbereiding behoud je de controle over de kosten, jouw budget en de timing. Gebeurt er toch iets onverwachts, dan stuur je gewoon bij. Want een goed budgetplan bevat tot op zekere hoogte ook een noodprocedure. Het houdt rekening met eventuele risico’s en anticipeert op tegenslagen. Bij Renoffice begeleiden we jouw renovatietraject van A tot Z, en we volgen het budget ook nauwgezet op. Je krijgt volledige inzage in de kosten, zodat je op het einde van de rit niet voor verrassingen komt te staan … En je hebt vaak recht op tal van premies en/of een belastingvermindering. Renoffice zoekt het allemaal voor jou uit. Contacteer ons nu voor meer informatie.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.