Schilderwerken tips: het zit ‘m in de details

Schilderwerken tips: het zit ‘m in de details

Schilderwerken is veel meer dan enkel maar een penseel vastpakken en tegen de muur beginnen kladden. Wil je echt een vlekkeloos resultaat, dan moet je in verschillende fases tewerk gaan. Je begint uiteraard met een goede voorbereiding, je gaat zorgvuldig tewerk bij het schilderen zelf, en je besteedt voldoende aandacht aan de afwerking. En bij elk van die fases moet je goed op de details letten. Hier enkele belangrijke schilderwerken tips!

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is reeds het halve werk. Om je voorbereidend werk echt naar behoren te doen, begin je best al een dag op voorhand. Zet alle meubelen en andere zaken uit de weg, en plak alle randen van ramen en deuren, stopcontacten, enz. af met schilderstape. Indien er gaten of scheuren in de muur zijn, dan vul je deze eerst op met pleisterwerk. Doe dit een dag op voorhand, zodat alles goed is opgedroogd wanneer je aan de schilderwerken begint.

Ook een deel van je voorbereiding is het klaarzetten van al je materiaal. Maak een soort van centraal werkstation op, waar je alles verzamelt wat je eventueel kan nodig hebben tijdens de schilderwerken. Denk uiteraard aan verfverfborstels en rollers, maar ook aan hamers, schroevendraaiers, plastic zakken, vodden, …

 

Schilderwerken uitvoeren

Bij het uitvoeren van schilderwerken zelf, maak je best een onderscheid tussen ongeschilderde muren in pleisterwerk, en muren die al eens geschilderd zijn. Ongeschilderde muren stof je vooraf goed af met een droge, harde borstel. Gebruik geen water aangezien dit het pleisterwerk gedeeltelijk oplost. Indien je een dag op voorhand gaten en scheuren hebt opgevuld met pleisterwerk, dan moet je misschien ook even plamuren om alles goed uit te vlakken.

Reeds geschilderde muren was je best eerst af met een vochtige spons. Neemt de muur het water op, dan is deze poreus. In dit geval gebruik je best een droge spons om af te stoffen. Breng vervolgens een grondlaag of primer aan zodat je verf zich beter hecht.

 

Hoe schilderen?

Muren schilderen doe je door de verfrol eerst verticaal aan te brengen, in stroken van zo’n 60 centimeter breed. Verdeel de verf vervolgens in horizontale richting uit, om nadien opnieuw in verticale richting te schilderen. Op die manier creëer je vlakken van zo’n vierkante meter, die voor onzichtbare overgangen zorgt.

Smeer de verf niet te dik uit, en zorg ervoor dat twee naast elkaar liggende lagen elkaar zo’n 5 tot 10 centimeter overlappen. Werk ook snel, zonder onderbreking, zodat twee vlakken mooi in elkaar overgaan zonder dat één van de twee vlakken reeds is opgedroogd. Wil je een volgende laag aanbrengen, wacht dan eerst minstens 8 uur.

 

De afwerking

Maak niet de fout om meteen na de schilderwerken alles zo snel mogelijk teug in zijn oorspronkelijk staat te brengen. Geef de verf voldoende de tijd om te drogen. Om zeker te zijn laat je alles minstens een dag rusten. Pas dan kan je de schilderstape verwijderen, en alle meubelen terug op zijn plaats zetten. En vanaf dan is het pas echt genieten van je nieuwe muur!

Voor professionele schilderwerken kan je natuurlijk ook beroep doen op een ervaren specialist als Renoffice. Voel je je toch niet zeker genoeg om schilderwerken zelf uit te voeren, neem dan contact op met Renoffice voor professionele schilderwerken met een vlekkeloos resultaat!

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.