Renteloze renovatielening en energiepremie vanaf 2021

Renteloze renovatielening en energiepremie vanaf 2021

Koop je een bestaande woning na 1 januari 2021? Dan krijg je een renteloze lening tot 60.000 euro van de Vlaamse overheid voor een energetische renovatie. Enige voorwaarde is dat je grondig renoveert binnen de vijf jaar na aankoop van het pand. Meer informatie over de renovatielening vind je in deze blog. Of neem meteen contact met ons op zodat we alle voordelen voor jou kunnen onderzoeken.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Renteloze lening tot 60.000 euro vanaf 2021

Hoe werkt het precies? Je koopt een woning en sluit vervolgens een lening af bij een bank of lokaal energiehuis. Vervolgens doe je een aanvraag bij de Vlaamse overheid, want zij betaalt de rente.

De maatregel geldt voor iedereen die vastgoed koopt vanaf 2021 ongeacht het inkomen. Ook als je een tweede verblijf koopt. Tot 2021 krijg je alleen een renteloze lening onder een bepaalde inkomensgrens en het gaat om een maximumbedrag van 15.000 euro. Een behoorlijke versoepeling dus.

 

Energielabel en grootte bepalen bedrag

Je renteloze lening bedraagt 60.000 euro voor de grondige renovatie van een huis met energielabel A. Voor een appartement leen je maar 45.000 euro renteloos.

Ook het label bepaalt voor een groot deel de hoogte van het bedrag. Renoveer je maar tot energielabel C, dan leen je maximaal 30.000 euro.

De termijn van de lening is beperkt tot 20 jaar.

 

Aanvullende energiepremie 5.000 euro

Je krijgt ook een premie van maximaal 5.000 euro. Het bedrag hangt eveneens af van de aard van het pand en de renovatie. Voor de aankoop en renovatie van een woning krijg je 5.000 euro, voor een appartement krijg je maximaal 3.750 euro.

 

Uitbreiding voor bestaande eigenaars vanaf 2022

Kocht je al een huis voor 2021? Dan kom je voorlopig niet in aanmerking voor de renteloze lening en aanvullende premie. Je blijft ondertussen wel genieten van de bestaande ondersteuningsmaatregelen voor energiebesparende renovaties.

Maar er is nog meer goed nieuws. Vanaf 2022 komt er wellicht een eengemaakte woningrenovatiepremie voor bestaande eigenaars. Die zou het nogal ingewikkelde systeem van premies en bonussen vervangen. Wordt vervolgd …

 

Voordelen energetische renovatie

Milieu

Elk jaar worden zo’n 100.000 woningen gekocht, geërfd of geschonken. 40% daarvan verbruiken te veel energie. De Vlaamse overheid heeft dus nog wat werk voor de boeg tegen 2050 (milieupact). Energiezuinige woningen beperken de CO2-uitstoot en dragen bij aan een schoner milieu.

Lagere energiefactuur

De energieprijzen blijven stijgen, voldoende reden om zo weinig mogelijk te verbruiken. Een goed geïsoleerde woning hoef je minder te verwarmen. En ook het gebruik van zonneboilers en dergelijke leiden tot een aanzienlijke energiebesparing.

Economische relance na coronacrisis

De Vlaamse overheid wil meer dan ooit dat je renoveert. Waarom? Om de bouwsector een duw in de rug te geven na de coronacrisis. Het hoeft voor jou geen reden te zijn, maar de stimulerende maatregelen (bijv. renteloze lening) voor energiebesparende renovaties van de Vlaamse overheid zijn wel mooi meegenomen. Profiteer ervan!

Aan het overwegen om een renovatie op te starten? Neem dan even vrijblijvend contact met ons op. Zo kom je onmiddellijk te weten met welke renovatiebudgetten je best rekening houdt en op welke premies je recht hebt.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.