Renoveren in 2020

Renoveren 2020

Renoveren in 2020 wordt weer een beetje anders dan in 2019. De wetgeving, energienormen en premies veranderen immers elk jaar.

Wil je weten waarmee je rekening moet houden in 2020? Op welke subsidies je recht hebt? En welke renovaties je verplicht bent uit te voeren om eventuele strafpunten te vermijden? Tijd voor een update.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Dakisolatie verplicht

In 2020 moet je dak geïsoleerd zijn, ongeacht of het om een huurwoning of gewone woning gaat. De R-waarde of warmteweerstand bedraagt dan minimaal 0,75m² K/W (m² kelvin per watt). De isolatielaag is dan 3 tot 4 cm dik, afhankelijk van het isolatiemateriaal.

Is de zolder onbewoond of onverwarmd en loopt de isolatie over het hele plafond, dan volstaat een zoldervloerisolatie. Het energieprestatiecertificaat (EPC) of postinterventiedossier geldt als bewijs. Als de energiescore lager ligt dan de grenswaarde van de Vlaamse regering beantwoordt de woning automatisch aan de dakisolatienorm in 2020.

 

Minstens dubbel glas

Alle woningen moeten in 2020 dubbel glas hebben. Leg je uit eigen beweging de lat nog wat hoger en kies je voor hoogrendementsbeglazing, dan kom je in aanmerking voor extra premies. Van de netbeheerder krijg je 10 euro per vierkante meter. Voeg je twee andere renovaties uit in dezelfde periode, dan kom je in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus. Voor de volledigheid: voor traphallen, gangen en inkomhallen volstaat nog altijd enkel glas.

 

Rookmelders

Is je woning uitgerust met een rookmelder? Die is verplicht vanaf 2020, maar je plaatst er best eentje in elke ruimte die je tegenkomt op de route van je slaapkamer naar buiten. Een goedgekeurde of reglementaire rookmelder herken je aan de letters CE, een scherp geluidssignaal en een optisch systeem. Lees dus zeker eerst de verpakking.

 

Nieuwe verwarmingsketel

Oude verwarmingsketel? De Vlaamse overheid spoort je aan om hem te vervangen door een nieuw toestel. Geen verplichting, wel een aanbeveling. En ook voor je cv-ketel gelden een aantal normen of grenswaarden.

Welke verwarmingsketel koop je dan best? Raadpleeg de ecodesign-verordening. Zo weet je welke ketels nog mogen verkocht worden. In de praktijk gaat het om condenserende cv-ketels.

De andere subsidies en premies die geen vermelding kregen hierboven blijven gewoon gelden in 2020.

 

Strengere EPB-eisen

Het E-peil voor ingrijpende energetische renovaties bij woongebouwen verstrengt weer tot E70. De lat ligt dus weer wat hoger en dat betekent dat je mogelijk meer energiebesparende renovaties zult moeten uitvoeren. Het maximale E-peil daalt elk jaar

De energiescore wordt vermeld op het EPC-certificaat (EPC). Het document is sinds 2020 verplicht bij de aankoop (of verhuur) van kleine niet-residentiële eenheden (bijv. bakker, café, apotheek, …).

 

Renoveren met Renoffice?

Los van de doelstellingen of normen in 2020 adviseert de Vlaamse overheid Benoveren: beter renoveren. Doel? Doordacht kijken naar factoren of ingrepen die resulteren in een lagere energiefactuur, minder CO2-uitstoot, meer wooncomfort en een hogere vastgoedwaarde.

Weten wat het potentieel is van jouw woning? Dan zitten we graag samen en komen we graag polshoogte nemen. Wij coördineren jouw renovatieproject van a tot z.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.