Renovatiepremie 2019

Renovatiepremie 2019

Op welke Vlaamse renovatiepremie 2019 heb je recht ? In de afgelopen jaren wijzigden de premies en subsidies voor een verbouwing aan de lopende band. Gevolg? Een complexe materie en lastig om door het bos de bomen nog te zien. Daarom kondigde de Vlaamse regering een vereenvoudiging aan vanaf 1 januari. De premie-aanvraag wordt voortaan ook gekoppeld aan het gezin en lagere inkomens krijgen meer flexibiliteit.

Benieuwd naar alle wijzigingen voor 2019? In onderstaande infographic krijg je al een goed beeld of je beroep kunt dun op een verbouwingspremie.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Overkoepelende renovatiepremie

De verbeterings- en aanpassingspremie vertoonden heel wat gelijkenissen en/of overlappingen. Maar het waren vooral de verschillende voorwaarden (aanslagjaar, ouderdom woning, …) die wel eens tot verwarring leidden. Daarom integreert de Vlaamse overheid ze vanaf 1 januari in één duidelijke renovatiepremie.

Resultaat? Eén systeem met dezelfde voorwaarden en meer duidelijkheid en transparantie.

 

Welke werken komen nog in aanmerking?

Je kan je renovatiepremie 2019 aanvragen voor de volgende vier renovatiewerken:

  1. Dakwerken
  2. Buitenschrijnwerk
  3. Bouwschil
  4. Technische installaties

En de andere werken? Wat met jouw dak, zolder-, muur- of (kelder)vloerisolatie? Daarvoor gelden andere premies. Zoek het uit op de premiezoeker van de Vlaamse overheid. Daar vind je een samenvatting van alle bonussen die je mag verwachten als een huis gaat verbouwen in Vlaanderen. 

 

Aanvraag per gezin in plaats van woning

Stel, je kocht net een oudere woning waarvoor in de afgelopen 10 jaar al eens een renovatiepremie is aangevraagd in een bepaalde categorie. In dat geval verloor je tot voor kort het recht op een premie tot die termijn verstreken is. Ook al wist je helemaal niets af van de werken van de vorige eigenaar.

Dat verandert gelukkig. Voortaan doe je een premie-aanvraag per gezin in plaats van woning. Zoveel rechtvaardiger en duidelijker, toch?

Er is ook goed nieuws voor alleenstaande ouders. We hopen natuurlijk dat jouw huwelijk standhoudt en de liefde zegeviert. Gaat het toch fout? Dan behoudt je als ‘bijwoner’ na een scheiding het recht op een renovatiepremie bij de aankoop van een woning. Voortaan hoeft de ‘bijwoner’ immers niet meer op de aanvraag vermeld worden.

 

verbouwen

Lagere inkomens krijgen meer flexibiliteit

Bescheiden inkomen? Dan recupereer je voortaan 30% van de factuur met een maximum van 3.333 euro per categorie. En je krijgt ook meer flexibiliteit in de wijze waarop je die premie aanvraagt. Alles in één keer of in schijven. De maximale leeftijd van de facturen stijgt vanaf 2019 van één naar twee jaar.

Voor de volledigheid: hogere inkomens krijgen 20% van de factuur terugbetaald.

 

En wat als je al een aanvraag deed?

Diende je al een aanvraag voor een verbeterings- en aanpassingspremie (VAP) in? Dan behoudt je het recht op een tweede premie onder de oude regelgeving. Tenminste, tot 1 juli 2019. Na die datum behandelt de Vlaamse overheid alleen nog aanvragen voor de nieuwe renovatiepremie.

 

Vragen over premies?

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de nieuwe premie een beetje strenger is geworden. De woning moet voortaan namelijk minstens 30 jaar oud zijn, tot voor kort was dat maar 25 jaar. Maar voor de rest zie wij vooral voordelen voor verbouwers.

Zit je met vragen over jouw specifieke situatie? Maak een afspraak met jouw renovatiecoördinator. We zitten graag samen om meer uitleg te verschaffen en te kijken op welke premies je recht hebt.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.