Pleisterwerk

Pleisterwerk

Tijdens renovatiewerken komen pleisterwerken als eerste aan bod bij de afwerking van het interieur. Vooraleer je met de bekleding van de muren en het plafond begint, moet je ze eerst bepleisteren. Het is specialistenwerk waarbij je in de eerste plaats kiest tussen nat of droog pleisterwerk. Verder is het belangrijk om rekening te houden met droog- en wachttijden. Hoe dan ook is het cruciaal om de nodige aandacht te besteden aan pleisterwerken omdat ze in grote mate de look van je muren maken of… kraken.

Pleisterwerk controleren

Hoe weet je dat je opnieuw moet bepleisteren? Er zijn een aantal zaken die je kan controleren. Dit zijn goede indicatoren die aangeven of nieuw pleisterwerk nodig is:

 
• Wrijf over het pleisterwerk en controleer of het ‘verpoedert’.
• Klop op de muur. Als je een hol geluid krijgt, is er een probleem met de hechting.
• Druk met je vingers op het pleisterwerk. Wanneer je het kan indrukken, is een nieuwe laag nodig.

 

Wandbekleding of plafond verwijderen

Bij een renovatieproject wordt er dikwijls voor een nieuwe wandbekleding of een nieuw plafond gekozen. Als je de wandbekleding eraf haalt of het plafond eruit haalt, zal je merken dat het pleisterwerk ook loskomt. In de meeste gevallen moet er dan ook opnieuw bepleisterd worden. Dat geldt wanneer je gaat behangen, maar ook als je muren opnieuw wilt schilderen. Ook bij het plaatsen van tegels of een glaswand is een verse laag pleisterwerk noodzakelijk.

Oneffenheden wegwerken

Als het pleisterwerk niet volledig loskomt, hoef je niet de volledige muur opnieuw te bepleisteren. Het volstaat dan om de oneffenheden (putjes en bultjes) aan te pakken. Doorgaans wordt er op het bestaande pleisterwerk een dunne laag nieuwe bepleistering aangebracht. Veel mensen proberen de muur gewoon op te schuren, maar dat helpt niet want je kan op die manier nooit een perfect egale muur verkrijgen.

 

Pleisterwerk: nat of droog

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen zogenaamd nat en droog pleisterwerk. Bij de renovatie van een woning, kan gipsplaten gebruiken maar ook ‘plamuren’. Daarbij wordt de ‘natte’ bepleistering met een plamuurmes wordt aangebracht. Verder moet je ook letten op de details letten. Heb je te maken met roest- of vochtvlekken? Steken er nagels of ander metaal uit de muur? Het zijn allemaal zaken die een impact hebben op de kwaliteit van je pleisterwerk.

Ben je bezig met een renovatieproject en op zoek naar een specialist op het gebied van pleisterwerkenNeem dan contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte!

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.
Wij bellen je alleen op om je vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit je buurt neemt contact met je op.

Je krijgt snel een verblijvend voorstel.