Opstijgend vocht behandelen: zo pak je het aan

Opstijgend vocht behandelen: zo pak je het aan

Vochtige muren kunnen we missen als kiespijn. Ze zorgen ervoor dat je woning minder goed isoleert en gaan vaak gepaard met schimmelvorming en een onaangename geur. Bovendien kan dit nog eens een schadelijk uitpakken voor je gezondheid… De boosdoener is in vele gevallen opstijgend vocht, waarbij vocht uit een natte grond in de muren trekt. Gelukkig is het probleem gemakkelijk te bestrijden. Ben je aan het verbouwen of renoveren? Dan is dit de ideale gelegenheid om opstijgend vocht te behandelen!

Opstijgend vocht, wat is dat?

Opstijgend vocht, de naam zegt het zelf. Door de afwezigheid van een dichtingsmembraan aan de basis van de muur krijgt het vocht uit de grond vrij spel. De muren functioneren in dit geval als een spons die het vocht naar boven trekt. Resultaat: pleister dat loskomt, beschadigde voegen, schimmelvorming, … Dit fenomeen komt vaak voor in oude gebouwen die geen of een slecht functionerende waterkering hebben.

 

Opstijgend vocht behandelen met waterkerende laag of injectie?

Er zijn verschillende manieren om opstijgend vocht behandelen. Eén ervan is een nieuwe waterkering plaatsen. Het is de beste manier om voorgoed komaf te maken met dit vervelende probleem. Nadeel is wel dat hiervoor vaak drastische verbouwingswerken nodig zijn. Een nieuwe waterkering is dus eerder iets voor nieuwbouw of voor wie toch al met grondige renovatiewerken bezig is.

Geen zin in verbouwingen? Dan opteer je het best voor injectie. Daarbij worden vochtwerende producten in de muur gespoten. Het gaat om een erg efficiënte manier van vochtbestrijding. Tenminste, als je voor kwalitatieve producten kiest en die op de juiste manier injecteert.

 

Vochtige muren injecteren: enkele aandachtspunten

Vochtige muren injecteren is precisiewerk. Hier alvast een paar belangrijke aandachtspunten:

  • Kap de bepleistering af tot 20 cm boven de vochtige zone en maak de ondergrond stofvrij. Let er ook op dat er geen oneffenheden meer te bespeuren zijn.
  • Boor gaten in de muur waarlangs je kan injecteren. Laat 10 cm tussen elk gat en gebruik hiervoor een steenboor!
  • Bij de injectie zelf dien je het boorgat volledig te vullen. 

Zelf een vochtige muur injecteren is niet iedereen gegeven. Precisie en vakmanschap zijn hierbij onontbeerlijk. Laat je de klus liever over aan een expert? Ga dan in zee met een renovatiecoördinator, die de vochtbestrijding van A tot Z coördineert!

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.