Keuken renoveren tips: de voornaamste aandachtspunten

Keuken renoveren tips: de voornaamste aandachtspunten

Is je keuken aan vervanging toe? Dan sta je voor een dilemma: een volledig nieuwe keuken laten installeren of je keuken renoveren. De eerste optie lijkt altijd aantrekkelijk maar de kosten kunnen hoog oplopen. De tweede optie brengt veel minder werk met zich mee en is goedkoper. Met een aantal ingrepen ziet je keuken er weer als nieuw uit. In vergelijking met een volledig nieuwe keuken neemt een keukenrenovatie niet alleen minder budget maar ook minder tijd in beslag.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Hoe ga je te werk

Begin met een grondige analyse van je huidige keuken en noteer de plus- en minpunten. Op die manier breng je de mogelijke verbeterpunten in kaart, bijvoorbeeld de indeling of gebruiksvriendelijkheid. Of de kleuren, toestellen of verlichting.

Nieuwe wandtegels of schilderen?

Bij een grondige keukenrenovatie komen ook de muurtegels boven de spoelbak en het kookfornuis aan de beurt. Tegenwoordig worden die zones van de keukenmuur ook dikwijls geverfd. Je kunt ze uiteraard opnieuw betegelen. Daarvoor moet je de oude tegels uitbreken en vervangen door nieuwe. Bescherm het werkblad en let erop dat je de bepleistering niet te veel beschadigt. De wandtegels moeten perfect in harmonie zijn met de rest van je keuken. Ook hier is de kleur het voornaamste aandachtspunt.

Keuken renoveren met nieuwe toestellen

Bij een keuken renovatie horen ook nieuwe keukentoestellen. Een nieuwe kraan, koelkast, oven, kookvuur, dampkap,… Ze doen je keuken stralen als nooit tevoren. Keukentoestellen zijn verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen en formaten. Ook de prijzen verschillen sterk, afhankelijk van het merk. Tegenwoordig is ook het energieverbruik van de toestellen een belangrijk criterium.

Keukenaccessoires en verlichting

Keukenaccessoires maken je keuken helemaal af. Op het eerste gezicht lijken het details, maar ze bepalen voor een groot deel het uitzicht van je keuken. Nieuwe kookpotten, elektrische toestellen en gebruiksvoorwerpen zorgen voor een frisse toets. Met een nieuwe kroonluchter of mooie spots creëer je eveneens binnen de kortste keren een andere sfeer.

 

Nog enkele praktische tips

 • Stem je keuken af op de gebruikers, zeker wat de hoogte van de meubels betreft. De hoge legplanken bevinden zich best op oog- en de lage op kniehoogte.
 • Plaats de vaatwasmachine zo dicht mogelijk bij de gootsteen.
 • Positioneer de gootsteen zodanig dat hij makkelijk bereikbaar is.
 • Breng in kaart hoe de ramen opendraaien, naar binnen of naar buiten. Meet ze op, zodat ze ook na de renovatie nog opengaan.
 • Reserveer voldoende ruimte rond de keukentafel voor jouw bewegingsvrijheid.
 • Zorg dat de dampkap minstens 70 centimeter boven je kookplaat hangt.
 • Op sommige plaatsen, bijv. het kookvuur, wil je extra veel licht. Daar hoort dus accentverlichting.

 

Inspiratie voor je keuken opdoen

Geen idee waar te beginnen? Om de look en sfeer van je keuken te bepalen doorblader je best eens een interieurmagazine of surf je bijvoorbeeld eens naar Pinterest. Op die manier doe je inspiratie op voor de kleur, vormgeving en andere details zoals schuiven, handgrepen en verlichting.

Helemaal wegdromen? Dan stap je in het weekend eens een keuken-showroom binnen. Zo kun je ook letterlijk voelen welke mogelijkheden er zijn en krijg je misschien al een eerste idee van hoe je precies gaat renoveren. Je kunt er meestal ook wel wat concrete vragen stellen of tips krijgen.

 

Kostprijs keukenrenovatie

Je keuken goedkoop renoveren? Hoeveel je betaalt voor je keukenrenovatie, dat beslis je uiteraard zelf. In functie van je budget kies je de gewenste materialen. Hout of tegels zijn de helft goedkoper dan natuursteen of composiet. Ben je een hobbykok en verslingerd aan Njam-tv? Dan kies je misschien ook wel voor een stoomoven en andere dure gadgets. Die stuwen de prijs natuurlijk omhoog.

Is je elektriciteit of watervoorziening verouderd? Dan loopt je investering natuurlijk ook op, maar uitstel is in dat geval geen optie. Anders riskeer je nog meer kosten op langere termijn.

 

 

Keuken renoveren met Renoffice

Ben je op zoek naar een gespecialiseerd bedrijf om je keukenrenovatie (groot of klein) in goede banen te leiden? Een renovatiecoördinator die je volledig ontzorgt en al je vragen beantwoordt? Neem dan contact met ons op. Wij nemen de renovatie van a tot z voor onze rekening.

 

Nog meer inspiratie nodig voor je keukenverbouwing ? Bekijk dan ook eens deze video met de 50 mooiste keukenontwerpen

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

 • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
 • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
 • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
 • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.