Kelder isoleren: waarmee rekening houden?

Kelder isoleren: waarmee rekening houden?

Ben je van plan om je kelder als extra leefruimte te gebruiken en wil je er een fitness- of hobbyruimte van maken? Dan is het belangrijk dat het er niet te koud, maar ook niet te warm is. Je kelder isoleren (op de juiste manier) is dan de boodschap. Dankzij een degelijke isolatie in de kelder zal je ook minder energie verbruiken wat een positieve impact heeft op je energiefactuur. Hoe isoleer je een kelder? En wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? We zetten ze op een rijtje!

Keldermuren isoleren

De meeste mensen kiezen ervoor om hun kelder aan de buitenkant te isoleren. Daarvoor worden dikwijls XPS-panelen gebruikt. Dit materiaal beschikt over een gesloten celstructuur, kan veel druk aan en heeft een hoge isolatiewaarde. In de meeste gevallen worden er panelen met een dikte van 5 à 10 cm dik gebruikt. Ze zijn geschikt als buitenisolatie omdat ze een waterafstotende laag hebben. Ideaal dus als thermische isolatie van kelderwanden, vloer en spouwmuren.

Het is ook mogelijk om een kelder aan de binnenkant te isoleren. Hiervoor worden de gebruikelijke materialen en technieken gebruikt.

 

Keldervloer isoleren

Je kelder isoleren doe je ook met de juiste vloerisolering. Het zorgt er niet alleen voor dat de temperatuur in de kelder aangenamer wordt. Je zal ook in je woning zelf minder moeten verwarmen waardoor je energiekosten bespaart. Het is geen goed idee om (glas)wol te gebruiken aangezien het vocht opneemt en zwaarder wordt. Je gebruikt best harde isolatiematerialen omdat ze goed tegen vocht bestand zijn. In de kelder liggen dikwijls ook heel wat leidingen. De isolatie wordt er gewoon rond geplaatst.

 

Kelder isoleren betekent energie besparen

Wanneer je je kelder isoleert, zal je minder energiekosten moeten betalen. Hoeveel zal je precies besparen? Dat hangt af van de hoeveelheid en de plaats van je isolatie. Het staat vast dat je de warmteverliezen beperkt en de investering op termijn terugverdient. Je kelder isoleren zal ook het comfortgevoel vergroten en dat is onmisbaar wanneer je de kelder als leefruimte gebruikt.

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde firma om je kelder op een professionele manier te isoleren? Doe dan een beroep op onze vakmensen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een offerte en advies op maat!

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.