Hoe de Verzoeningscommissie Bouw je kan helpen bij bouwgeschillen

Hoe de Verzoeningscommissie Bouw je kan helpen bij bouwgeschillen

Een woning bouwen, verbouwen of renoveren doe je meestal niet in je eentje. Vrijwel altijd zijn er derde partijen in het spel. Denk maar aan de architect en de aannemer. Zij helpen je met de verwezenlijking van je droomwoning en zijn dan ook onmisbare partners. Toch durft de onderlinge verstandhouding al eens mis te lopen. In dat geval is er sprake van een bouwgeschil. Om bouwgeschillen snel en goedkoop op te lossen, kan je gelukkig terecht bij de Verzoeningscommissie Bouw. Lees er hier alles over!

Verzoeningscommissie Bouw: wat is dat?

De Verzoeningscommissie Bouw is een buitengerechtelijke instantie die werd opgericht door de Confederatie Bouw, Bouwunie, Test-Aankoop en de Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België. Ze helpt particulieren technische bouwgeschillen op te lossen zonder maandenlange procedures of exuberante prijskaartjes. Dankzij de Verzoeningscommissie worden bouwgeschillen snel en goedkoop uitgeklaard. Dit is in het voordeel van alle betrokken partijen en verlicht meteen ook de werklast van de rechtbanken.

 

Verzoeningscommissie Bouw: hoe werkt het?

De Verzoeningscommissie Bouw biedt een tussenkomst bij technische geschillen bij de bouw of renovatie van een woning: dat gaat van vochtproblemen tot slecht functionerende, isolatie en geschillen rond verwarmingvloerbedekking, raamwerk, veranda, trap, … Dit is de procedure:

 • Er is een akkoord nodig van alle betrokken partijen om het geschil niet voor een reguliere rechtbank te beslechten maar voor te leggen aan de Verzoeningscommissie Bouw. Bovendien komt de commissie pas tussen nadat de betrokken partijen – tevergeefs – getracht hebben om het conflict onderling op te lossen.
 • De Verzoeningscommissie Bouw houdt vervolgens een zitting waarbij ze een expert aanstelt die een bezoek brengt aan de werf en beide partijen probeert te verzoenen.
 • Als die verzoeningspoging niets oplevert, maakt de deskundige een bindend technisch verslag op dat niet in twijfel kan worden getrokken. Bij een eventueel bezoek aan de rechtbank levert dat een aanzienlijke tijdwinst op.

 

Verzoeningscommissie Bouw: dit zijn de voordelen

Dankzij de Verzoeningscommissie Bouw ben je verzekerd van:

 • een vast tarief: 242 euro (in gelijke delen verdeeld over de partijen)
 • een snelle afhandeling: maximaal zes maanden
 • een objectief oordeel
 • een deskundige behandeling door experts met minstens 10 jaar ervaring
 • een bindend verslag dat niemand in twijfel kan trekken 

Op zoek naar bijkomend juridisch advies? Laat je bijstaan door een renovatiecoördinator! Wij bevrijden je van alle kopzorgen, zodat jij ongestoord van je woning kan genieten.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

 • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
 • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
 • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
 • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.