Hoe begin je aan een badkamerrenovatie?

Hoe begin je aan een badkamerrenovatie?

Ben je aan een nieuwe badkamer toe? Een badkamer renoveren is een ingrijpend gebeuren. Tenslotte is het een vrij essentiële ruimte in je dagelijkse routine en heb je dus beter een goed stappenplan bij de hand. Zo voorkom je dat je badkamerrenovatie op vlak van timing of budgettair uit de hand loopt. Omdat wij houden van renoveren zonder stress, geven we je graag enkele tips.

Stel je prioriteiten

Een goede voorbereiding is essentieel. Ideeën verzamelen is leuk en ook nuttig, maar toets die ideeën ook af aan je behoeften en je budget. Je zit met een aantal vaste gegevens zoals de beschikbare ruimte bijvoorbeeld en de samenstelling van je gezin. Beide zijn erg bepalende factoren voor de keuzevrijheid die je hebt met betrekking tot de inrichting. 
Misschien wil je graag een bad, maar is je badkamer te klein? Of je hebt wel de ruimte, maar je bent niet echt goed te been. Dan is het mogelijk verstandiger om voor een inloopdouche te kiezen. Hou in dat verband ook rekening met de toekomst. Een gezin evolueert, plan voor zover mogelijk die evolutie mee in. Heb je nog geen kinderen, maar wel een kinderwens, dan is een extra lavabo zeker geen overbodige luxe.
Kortom, investeer in een badkamer die lang genoeg zal voldoen aan je wensenpakket. Zo vermijd je ontgoochelingen achteraf.

 

Maak een plan

Renoveren is plannen, dat geldt ook voor badkamerrenovaties. Zorg voor een plattegrond waarop je uittekent hoe je toekomstige badkamer er zal uit zien. Doe de oefening - als de situatie het toestaat - ook over in de fysieke ruimte. Door de volumes met afplakband op de grond van je badkamer te visualiseren, krijg je een beeld van hoe de ruimte zal aanvoelen. Misschien is de ruimte die je had voorzien tussen je toilet en je douche toch minder royaal dan die op papier leek. Door je effectief in de ruimte voort te bewegen, voel je perfect aan of iets zal werken of niet. Overloop in gedachten welke handelingen je allemaal uitvoert in je badkamer. Waar wil je schakelaar voor licht? Waar heb je absoluut een stopcontact nodig. Heb je een plek voorzien voor je toiletspullen en je handdoeken? Of het toiletpapier? Het zijn details, dat wel. Maar nét die details maken straks het verschil tussen het volmaakte badkamergeluk of de ergernis over een minder geslaagde renovatie.

 

Gebruik je plan als basis voor een budgettering

Nu je een concreet idee hebt van de invulling van je nieuwe badkamer tot in de details, kan je een accuraat budget opmaken. Vergeet hierbij niet dat sloopwerken en het wegbrengen van puin mogelijk ook geld kunnen kosten. Breng goed in kaart wat je zelf kan doen en waar je een vakman voor nodig hebt. Zorg voor verschillende offertes van meerdere aannemers zodat je kan vergelijken.
Budgetteer elk accessoire, tenslotte maakt alles deel uit van de renovatie en dus ook van het budget.

 

Klaar voor de uitvoering?

Bijna. Eerst nog afbreken. Ga stapsgewijs te werk. Zorg ervoor dat water en elektriciteit correct zijn afgesloten om ongevallen te vermijden. Daarna kan je systematisch alle meubilair gaan verwijderen, ook het toilet en de douche. Vervolgens zijn de wandtegels aan de beurt, daarna de vloer.
Afhankelijk van hoeveel je zal afwijken van het schema van je oude badkamer, zullen nu de nieuwe water en elektriciteitsleidingen kunnen worden aangelegd. Mogelijk opteer je in deze fase ook voor de installatie van vloerverwarming.
Daarna kan de nieuwe badkamer in omgekeerde volgorde van afbraak worden opgebouwd.

Zelfs als je voor een budgetvriendelijke badkamerrenovatie kiest, zal een totale herinrichting van je badkamer een substantiële verbouwing betekenen. Het is dan ook aan te bevelen zoveel mogelijk beroep te doen op de ervaring van experts in verbouwen. Zij zullen voorkomen dat je je budget niet goed inschat of dat je simpelweg zaken over het hoofd ziet.

 

Renovatiecoördinatie voor jouw project

De renovatiecoördinatoren van Renoffice hebben erg veel ervaring met badkamerrenovaties. Dankzij hun expertise zorgen ze voor een zorgeloze verbouwing van je badkamer binnen je budget én timing. Zo weet je vooraf dat je achteraf jarenlang zonder spijt van je investering zal kunnen genieten. Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.
Wij bellen je alleen op om je vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit je buurt neemt contact met je op.

Je krijgt snel een verblijvend voorstel.