Verdient je buitengevel een opfrisbeurt? Puur om esthetische redenen? Maak dan meteen van de gelegenheid gebruik om hem te isoleren. Gevelrenovatie en isolatie: dat zijn twee vliegen in één klap. Je huis krijgt een nieuwe look aan de buitenkant en je bespaart ook nog stookkosten in de winter.
Je krijgt de keuze uit verschillende toepassingen en producten om je gevel te renoveren en hetzelfde geldt eigenlijk voor gevelisolatie. Het ene systeem werkt al wat beter dan het andere. Zoals zo dikwijls maak je ook hier een keuze op basis van jouw budget.
Gevelrenovatie en isolatie: 3 types
1. Beplating
Houten platen dienen als schild tegen invloeden van buitenaf. Ze worden op een basisstructuur en vervolgens op de gevel gemonteerd. Daarna volgt de afwerking en wordt het latwerk tot op de millimeter afgemeten. De uiteindelijke panelen komen op de latten en in de tussenruimte zit een spouw die verlucht. De structuur van de hele constructie bepaalt de isolatiewaarde. Tip: kiest voor doorlopende isolatiepanelen, want die geven het meeste rendement.
Naast hout worden nog andere materialen gebruikt voor beplating, bijv. zink, dakpannen en leien. De structuur is meestal dezelfde, al zijn er ook systemen met een doorlopende isolatie, fundamenten in hout en een andere afwerking.
Voordelen beplating:
- Vochtproblemen elimineren
- Geen koudebruggen in isolatieschild
- Geen fundering meer nodig
- Ruime keuze aan afwerkingsmaterialen
- Nieuwe look én isolatie
2. Steenstrips
Kant-en-klare isolatiepanelen winnen aan populariteit. Ze bestaan uit een basis van pur of polystyreen met daarop gevelstrips. Voorwaarde is wél dat je gevel recht is. De strips worden vastgeschroefd of –gelijmd en in de voegen komt silicone.
Voordelen steenstrips:
- Thermische isolatie
- Houdt water en vocht tegen
- Steenstrips zin brandveilig
- Weinig kans op koudebruggen
- Eenvoudige plaatsing
- Afwerking in kleur naar keuze
3. Bepleistering
Misschien wel de populairste methode in ons land om een gevel te renoveren en isoleren. Het systeem won vooral terrein in de afgelopen jaren, omwille van de flexibiliteit en duurzaamheid. Je bepleistert zowel oude als nieuwe gevels en de laag houdt heel lang stand.
De laag zelf bestaat uit pleister (crepi) en isolatiemateriaal (EPS of minerale wol).
Voordelen bepleistering:
- Oneffenheden makkelijk wegwerken
- Milieuvriendelijk
- Koude bij de bron aanpakken
- Geen condensatie en schimmel binnenzijde
- Prima bescherming binnenzijde
- Esthetisch effectieve ingreep
Meer types buitenmuurisolatie
Voel je meer voor een strakke look? Laat dan een nieuwe buitenmuur metsen met bakstenen. Hou wel rekening met een de juiste criteria, bijvoorbeeld een extra fundering. De oude gevel wordt dan meestal afgebroken. Niet meteen de goedkoopste methode, maar eerder voor grondige renovaties.
Nieuwste trend? Aluminium panelen, sidings en kunststofplaten. Ook die afwerking creëert een strakke look en je kiest uit talloze formaten, vormen en kleuren. Vooral geschikt voor nieuwbouw.
Waarom kiezen voor gevelisolatie?
Er zijn heel wat voordelen aan een goede gevelrenovatie én isolatie. Je bespaart natuurlijk op de energiefactuur en je gevel ziet er als nieuw uit. Hou wel rekening met de gevel zelf, want niet elke methode is even geschikt voor elke onderliggende structuur.
Vraag gerust advies aan onze medewerkers. Dan gaan we samen met jou op zoek naar de beste strategie, het product en de kleur die bij je huis passen.