
Ben je op zoek naar meer ruimte in huis en overweeg je om je garage te renoveren tot een comfortabele woonruimte? Slimme keuze! Maar voordat je enthousiast aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn en waar je rekening mee moet houden. Mag je zomaar je garage renoveren? En hoe begin je aan deze klus?
Heb je een grote garage, maar geen auto? Of gebruik je de autogarage nauwelijks en vind je de garage een beetje een verloren ruimte? Dan is het een goed idee om je garage te renoveren tot extra woonruimte bij je huis. Je kan er bijvoorbeeld een badkamer, keuken, kantoor of hobbyruimte van maken, of zelfs een volwaardige woonruimte creëren. In deze blog lees je alles over hoe je dit aanpakt en waar je op moet letten.
Waarom je garage verbouwen?
De overheid stimuleert ons om kleiner te wonen en efficiënter gebruik te maken van beschikbare ruimte. Dat is al te zien aan verschillende maatregelen zoals de betonstop, die de bouw van extra ruimtes aan woningen beperkt. Geen verrassing, gezien de woonoppervlakte in België al meer dan 30.688 km² beslaat. Slim verbouwen en bestaande ruimtes in huis een nieuwe bestemming geven is dan een slimme oplossing. Zo kan je bijvoorbeeld je zolder renoveren of je garage renoveren tot woonruimte.
Garage verbouwen: de voordelen
Je garage ombouwen tot volwaardige woonruimte kost natuurlijk geld, maar je investering rendeert wel op langere termijn.
- Je creëert niet alleen extra ruimte, maar ook een beter geïsoleerde woonruimte waardoor je verwarmingskosten dalen.
- Bovendien zal je woning in waarde stijgen, wat vooral handig is als je deze ooit wilt verkopen. Door de extra woonoppervlakte zal je woning bovendien sneller verkocht worden dan vergelijkbare woningen in de omgeving.
Verschillende mogelijkheden om je garage te renoveren
Een thuisbioscoop, een fitnessruimte… Je kan je garage op verschillende manieren renoveren, afhankelijk van de locatie en indeling. Elke bestemming heeft zijn eigen aanpak: Een extra werkkamer is fijn als je graag afgezonderd en ongestoord wilt werken, maar ook een extra badkamer, slaap- of logeerkamer of een uitbreiding van de keuken of de living staan vaak hoog op het lijstje. Een losstaande garage kan bijvoorbeeld dienen als studio voor een tiener en later mogelijk zelfs als zorgwoning voor een grootouder of eventueel als vakantiehuurhuis.
Van garage naar woonruimte: praktische tips
Bij de renovatie van je garage tot woonruimte zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste punten:
Maak een realistisch plan en bereid je goed voor
Begin weloverwogen aan de renovatie van jouw garage en stel jezelf enkele belangrijke vragen:
- Hoe ga je de garage indelen?
Een goed ontwerp is essentieel bij de renovatie van je garage. Een 3D-schets is ideaal, maar ook met een eenvoudige kladversie met potlood en papier kom je al een heel eind. Bedenk bijvoorbeeld waar je stopcontacten wil, waar de douche en eventuele wc moeten komen en let ook op de zoninval bij de plaatsing van ramen. Denk tenslotte ook eens na over de garagepoort: Ga je die vervangen door een schuifraam of kies je voor traditionele ramen en deuren?
- Heb je het plafond al meegenomen in je plannen?
Een garage heeft doorgaans een lager plafond dan een woonkamer. Als je er dan nog eens een vloer en plafond aan toevoegt, wordt deze hoogte nog verder verlaagd. Dat kan problemen opleveren als je bijvoorbeeld een mooie kroonluchter wilt ophangen. Het is dus verstandig om vooraf goed na te denken over de hoogte van het plafond.
- Wat is je timing en budget voor de renovatie?
Plan vooruit en maak ook een realistische schatting van de kosten en het tijdsbestek van de renovatie. Zo voorkom je onverwachte kosten en vertragingen. Vergeet niet om alle beschikbare premies te bekijken, zoals bijvoorbeeld de renovatiepremie van de Vlaamse overheid, om zo extra geld binnen te halen voor jouw renovatieproject.
- Is een bouwvergunning nodig?
Wanneer je je garage gaat verbouwen komt er natuurlijk ook heel wat papierwerk bij kijken, aangezien de functie van het gebouw namelijk zal veranderen. Ga even langs bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente om te weten of je een stedenbouwkundig attest moet aanvragen of een meldingsplicht al voldoende is. Bovendien kunnen ze je daar bovendien informeren over eventuele premies voor isolatie en energiebesparende technieken: De omgevingsambtenaar kent de huidige regelgeving van jouw gemeente en kan je dus ook perfect helpen met de voorbereiding van je werken.
Wanneer je een tuinhuis, garage, serre of carport wilt plaatsen, dan heb je hiervoor niet noodzakelijk een bijgebouw vergunning nodig. In sommige gevallen volstaat het om de werken bij je gemeente te melden, al geldt dat niet voor alle soorten bijgebouwen.
Je garage isoleren en ventileren is een must
Je auto kan misschien wel tegen wat kou, maar jij zelf wilt natuurlijk graag comfortabel zitten in jouw gerenoveerde ruimte. Isoleren is dan ook belangrijk als je jouw garage wilt opnemen in de bouwschil van je woning, om van een comfortabele en warme ruimte te genieten. Zorg er ineens ook voor dat je voldoende ventilatie opties voorziet om aan alle strenge EPB-eisen voor energieprestaties en binnenklimaat te voldoen en ongemakken zoals condensatie, schimmelvorming en lage luchtkwaliteit te voorkomen. Zo maak je de ruimte niet ineens future-proof, maar creëer je ook een gezonde leefomgeving.
TIP: Door goed te isoleren kan je al flink besparen op verwarmingskosten. Maar dan moet je nog kiezen: ga je voor een traditionele radiator of kies je voor vloerverwarming, eventueel met zonnepanelen op het dak?
Garage inrichten met warmte en gezelligheid
Als je beslist om een garage te verbouwen tot leefruimte, besteed je best ook wat tijd aan de inrichting. Gebruik warme materialen zoals hout en zachte vloerbekleding om de koude garagelook te vermijden en instant gezelligheid te creëren. Zorg voor een correcte plaatsing en goede vloerisolatie en kies lichte kleuren zoals wit om de ruimte groter te doen lijken. Wil je helemaal af van de kille garagelook, ga dan voor écru- of zandkleuren. Verlichting en meubels maken het plaatje compleet.
Garage renovatie afgerond?
Ben je klaar met je garageverbouwing? Check dan bij de administratie Opmetingen en Waarderingen, het vroegere kadaster, of je Kadastraal Inkomen (KI) is gestegen. Vergeet ook niet je verzekeringsmaatschappij te informeren over de verandering van je garage naar een woonruimte. En als dat achter de rug is, rest er nog maar één ding: een feestje geven om je nieuwe ruimte te vieren!
Garage verbouwen met Renoffice
Je hebt het alvast gemerkt: Een garage renoveren tot woonruimte vergt heel wat werk en aandacht. Gelukkig kan een verbouwingsspecialist zoals Renoffice verschillende partijen coördineren en je verbouwing tot een succes maken. Wij hebben alle expertise in huis om jouw persoonlijke voorkeuren te respecteren en leiden het renovatieproject van A tot Z in goede banen.
Wil je je garage renoveren tot woonruimte en kun je wel wat hulp gebruiken?