Energiebesparende renovatie: wat zijn dit en hoe kan ik deze financieren?

Energiebesparende renovatie: wat zijn dit en hoe kan ik deze financieren?

Bent u van plan om uw huis te verbouwen? En denkt u daarbij aan energiebesparende renovaties? Goed bezig! In België zien we een toename van het aantal energiebesparende renovaties. In 2015 werden 31% meer energiepremies uitgekeerd dan in 2014. Maar weet u ook wat energiebesparende renovaties zijn? En hoe u deze kunt financieren? U kunt het lezen in dit artikel.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Wat zijn energiebesparende renovaties?

Energiebesparende renovaties zijn, zoals de naam het al zegt, verbouwingen aan uw huis die als doel hebben om energie te besparen. Dit kan variëren van betere isolatie van uw dak tot het vervangen van uw verwarmingstoestel. Hieronder vindt u een lijstje van de meeste voorkomende energiebesparende renovatiewerken:

 • Dak-, vloer- en muurisolatie
 • Het plaatsen van hoogrendementsglas
 • Het plaatsen van een zonneboiler
 • Het plaatsen van zonnepanelen
 • Het plaatsen van nieuwe verwarmingsketel (condensatieketel of warmtepomp) in plaats van een ouder verwarmingsketel
 • Het onderhouden van verwarmingsketel
 • Het plaatsen van een geothermische warmtepomp
 • Het plaatsen van thermostatische kranen
 • Het plaatsen van een kamerthermostaat met programmeermogelijkheden
 • Een energie-audit laten uitvoeren.

Let op, het verschilt per bank welke energiebesparende renovaties er onder de energielening vallen.

 

Energielening bij de bank

Wanneer u dergelijke renovaties gaat uitvoeren, kunt u dit op verschillende manieren financieren. U kan ervoor kiezen om uw spaargeld aan te spreken, maar u kan ook lenen. Banken bieden meestal verlaagde rentevoeten voor energiebesparende renovaties.

Wanneer u een energielening voor uw renovatie gaat uitzoeken zijn er een aantal punten waar u op moet letten, zodat u de lening kiest die het best bij u past:

 • Het Jaarlijks Kostenpercentage (JKP) dat elke bank hanteert, varieert per bank. Dit is de rente die u op jaarlijkse basis betaalt, met in begrip van alle kosten. Deze rentevoet varieert momenteel van 1,49% tot 4,80%
 • De looptijd van uw lening kan ook per bank verschillen. De minimum looptijd bij de banken in België variëren tussen 4 en 12 maanden. Wil u zo snel mogelijk uw lening afbetalen, dan kiest u best voor een lening met een korte looptijd. Hoe langer de looptijd, hoe meer interesten u zal betalen.
 • Weet dat er ook een minimum- en maximumbedrag is dat u kunt lenen te kijken. Het minimumbedrag varieert tussen €1.250 en €2.500. Het maximumbedrag begint bij bepaalde banken aan €3.700, terwijl andere geen maximum kennen. Het is nochtans onwaarschijnlijk dat uw energiebesparende werken u meer dan €100.000 zullen kosten.
 • Hoe u de lening aanvraagt verschilt ook per bank. Bij de ene bank kunt u makkelijk online uw lening aanvragen, terwijl u bij de andere bank langs een kantoor moet.
 • Het hangt van de bank af welke energiebesparende renovatiewerken onder de renovatielening passen. U kunt bij de ene bank bijvoorbeeld wel een energielening gebruiken voor het onderhoud van uw verwarmingsketel, terwijl dit bij een andere bank weer niet kan.

Wilt u kijken welke energielening het beste bij u past, klik dan hier om alle energieleningen van banken te vergelijken.

 

Hulp van de Vlaamse overheid

Ook biedt de Vlaamse overheid hulp bij uw energiebesparende renovaties. Zo kunt u ervoor kiezen om een energielening of subsidies bij de Vlaamse overheid aan te vragen.

Wanneer u geen lening bij de bank wilt, kunt u er ook voor kiezen om een energielening aan te vragen bij de Vlaamse overheid. De lening mag maximaal €10.000 bedragen en moet u terugbetalen in een periode van maximaal 5 jaar. De rentevoet varieert van 0% tot 2%, afhankelijk van de doelgroep waarbinnen u zich bevindt. De rentevoet van 0% is bedoeld voor de ‘kwetsbare’ doelgroepen. Om deze lening te krijgen moet u dus voldoen aan verschillende voorwaarden.

U kunt deze lening aanvragen bij een energiehuis van uw gemeente. U kunt alleen een energielening aanvragen als er voor uw gemeente een energiehuis is. Er zijn op dit moment twee gemeentes die geen energiehuis hebben: Linkebeek en Wezembeek-Oppem.

De Vlaamse overheid biedt daarnaast subsidies aan voor verschillende energiebesparende renovaties. U kunt op de website van de Vlaamse overheid kijken of u in aanmerking komt voor een van deze subsidies.

Een tip: Als u nog meer mensen in uw gemeente kan overtuigen van energiebesparende werken, wacht u beter tot 2017, want vanaf 1 januari wordt in Vlaanderen de burenpremie ingevoerd.

 

Federale belastingvoordelen

Sinds aanslagjaar 2014 is de belastingvermindering voor de meeste energiebesparende renovaties afgeschaft. Alleen het belastingvoordeel voor dakisolatie bestaat nog.

Als u denkt aan dakisolatie, dan plaatst u de bestelling best nog voor het einde van 2016, want vanaf volgend jaar verdwijnt het fiscaal voordeel van maximaal €3.070 voor huizen van minstens 5 jaar oud. Ook vermindert de energiepremie die u krijgt per vierkante meter isolatie.

Nu hoeft u niet meer na te denken over de financiering van uw energiebesparende renovatie, maar kunt u direct aan de slag. Hiermee kunt u niet alleen besparen op uw energiefactuur, maar bespaart u ook nog eens tijd!

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

 • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
 • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
 • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
 • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.