Terug naar overzicht

Elektriciteitswerken bij renovatie

In deze moderne tijden kunnen we niet meer zonder elektriciteit. Reden genoeg om voldoende aandacht te besteden aan elektriciteitswerken. Bij een nieuwbouw moet je al in een heel vroeg stadium rekening houden met een vooropgesteld elektriciteitsplan. Tijdens de ruwbouwfase moet immers al plaats voorzien worden voor schakelaars en elektriciteitskabels. Maar ook bij een renovatie dien je rekening te houden met het aanwezige elektriciteitsnet!

Elektriciteitswerken bij renovatie

Bestaand elektriciteitsnetwerk aanpassen

Ook bij renovatiewerken dien je voldoende aandacht te besteden aan elektriciteitswerken! In oude woningen is het vaak zo dat het elektriciteitsnetwerk niet meer voldoet aan de grote vraag naar energie. We hebben immers een grote televisie, een laptop, een tablet, … Tegelijk draaien de wasmachine en de droogkast, en wil je ook nog eens de vaatwasmachine opzetten. Het spreekt voor zich dat dit een stap te ver is voor een oud en versleten elektriciteitscircuit.

Voor zowel het comfort als je veiligheid is het aan te raden om deze oude elektriciteitsinstallatie te laten vervangen. We zeggen bewust “laten” vervangen, want indien je kennis niet voldoende is doe je beter beroep op een professionele elektricien. Hij kan nagaan of je installatie inderdaad een update nodig heeft, en welke stappen hiervoor gezet moeten worden. Maar zelfs indien je niet van plan bent om je installatie te upgraden, is het nog steeds aan te raden om een veiligheidsinspectie uit te voeren.

Om een oude elektriciteitsinstallatie af te wegen aan de huidige normen, moet je ze toetsen aan de regels van het AREI, het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties. Naast de eigenlijke elektrische installatie en de zekeringskast, controleer je ook de bedrading en de schakelaars. Zaken die beschadigd zijn, kan je voor alle veiligheid beter vervangen.

 

Bestaande elektriciteitsinstallatie uitbreiden

Wil je een bestaande installatie uitbreiden, bijvoorbeeld door een stroomkring toe te voegen, dan moet ook deze uitbreiding voldoen aan de regels van het AREI. Laat de uitbreiding plaatsen door een vakman, want ook die uitbreiding moet gecontroleerd worden door een erkend  keuringsorganisme.

Indien je een bestaande installatie wil uitbreiden, dan moet je ook kijken of de oorspronkelijke installatie dateert van voor 1 oktober 1981, of na deze datum. Indien de installatie dateert van voor deze datum, dan moet je eerst aan de netbeheerder toestemming vragen. Die kijkt na of de uitbreiding wel haalbaar is, en hoe je deze moet aanpakken.

 

Renoffice, jouw specialist in renovatiewerken

Het mag ondertussen duidelijk zijn dat een elektrische installatie moderniseren of uitbreiden geen werk is waar je licht overgaat. Alles moet volgens het boekje verlopen, en netjes gekeurd worden. Ook in het kader van een renovatie moet er vaak gesleuteld worden aan het bestaande elektriciteitscircuit. Renoffice bespaart je de moeite om nog eens extra op zoek te moeten gaan naar een gekwalificeerd elektricien… Als renovatiecoördinator zorgen we ervoor dat alle renovatiewerken tijdig en zoals het hoort worden uitgevoerd. De nodige aanpassingen aan jouw elektriciteitsinfrastructuur behoren daar natuurlijk ook toe!

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.

Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.

Beschrijf kort uw project.

Je krijgt snel een verblijvend voorstel.