Elektriciteit vernieuwen checklist

Elektriciteit vernieuwen checklist

Elektriciteit vernieuwen of uitbreiden ? Opgelet, ze moet beantwoorden aan het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI). Een erkend keuringsorganisme controleert de zekeringskast, bedrading en schakelaars. Elektriciteit afgekeurd? Dan loopt je renovatie vertraging op. Daarom laat je het best vervangen of uitbreiden door een expert.

Je renovatiefirma stelt normaal gezien een diagnose op voor aanvang van de werken. Maar je kunt zelf al een aantal gegevens in kaart brengen, om de werken optimaal te laten verlopen.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Elektriciteit vernieuwen zonder zorgen: checklist

Elektrische inventaris

Maak een lijst van alle elektrische toestellen die je in huis gebruikt en deel ze in volgens de ruimte. Je elektrisch systeem moet voldoen aan de behoeften van je gezin. Waar en op welke manier ga je elektriciteit verbruiken?

Keuring en reglementering

Bij elke vernieuwing of uitbreiding heb je een keuringsattest nodig. Maak een afspraak met een erkend keuringsorganisme om te kijken of je groen licht krijgt voor je plannen.

Alleen elektrisch?

Klaar voor de toekomst ? Bedrading dient vandaag de dag ook voor het transfereren van data of het aansturen van alarminstallaties. Bovendien zitten draadloze verbindingen in de lift, want die worden almaar beter en goedkoper. Tip: maak een integraal plan voor alle bedrading en denk vooruit. Misschien kies je nu beter voor een grotere investering om meerkosten te vermijden.

Controleer bestaande infrastructuur

Waar liggen de leidingen? En de bestaande bekabeling? Breng alle infrastructuur in kaart voor aanvang van de elektriciteitswerken. Je renovatie-specialist zal je dankbaar zijn.

Sloop en wederopbouw

Electrische leidingen vervang je niet zonder slag of stoot. Hou daar rekening mee. Het schoonmaken en herstellen van de muren of vloeren vraagt ook tijd. Een ervaren vakman houdt je op de hoogte over de timing.

Het oog wil ook wat

Schakelaars in de stijl van je huis? Anders dan anders? Ontdek de verschillende uitvoeringen en zoek het ontwerp dat perfect bij de stijl van je huis past. Zo behoudt het zijn karakter en wordt het tegelijk veiliger dan ooit.

Zoek een elektricien met kennis van oudere huizen

Elke elektricien legt leidingen in een nieuwbouw, maar oudere huizen brengen complicaties met zich mee. De werken zijn er complex, veeleisend en moeilijk, want je moet met meer dingen rekening houden. Daarom zoek je best een ervaren vakman die oudere huizen kent en begrijpt.

Bestaand elektriciteitsnetwerk aanpassen of uitbreiden?

Aanpassen

Ook bij renovatiewerken dien je voldoende aandacht te besteden aan elektriciteitswerken! In oude woningen is het vaak zo dat het elektriciteitsnetwerk niet meer voldoet aan de grote vraag naar energie. We hebben immers een grote televisie, een laptop, een tablet, … Tegelijk draaien de wasmachine en de droogkast, en wil je ook nog eens de vaatwasmachine opzetten. Het spreekt voor zich dat een oud en versleten elektriciteitscircuit dat niet meer trekt.

Voor zowel het comfort als je veiligheid is het aan te raden om deze oude elektriciteitsinstallatie te laten vervangen. We zeggen bewust “laten” vervangen, want indien je kennis niet voldoende is doe je beter beroep op een professionele elektricien. Hij kan nagaan of je installatie inderdaad een update nodig heeft, en welke stappen hiervoor gezet moeten worden. Maar zelfs als je niet van plan bent om je installatie te upgraden, is het nog steeds aan te raden om een veiligheidsinspectie uit te voeren.

Uitbreiden 

Wil je een bestaande installatie uitbreiden, bijvoorbeeld door een stroomkring toe te voegen, dan moet ook deze uitbreiding beantwoorden aan de regels van het AREI. Laat de uitbreiding plaatsen door een vakman, want ook die uitbreiding moet gecontroleerd worden door een erkend keuringsorganisme.

Kijk ook zeker of de oorspronkelijke installatie dateert van voor 1 oktober 1981. In dat geval moet je namelijk eerst aan de netbeheerder toestemming vragen. Die kijkt na of de uitbreiding wel haalbaar is. En hoe je ze moet aanpakken.

Elektriciteit vernieuwen met Renoffice?

Elektriciteitswerken laat je best uitvoeren door een expert. Het gaat immers om de veiligheid van je gezin. En je wilt natuurlijk wel de elektriciteitskeuring met een gerust hart tegemoet gaan.

Bedrading vervangen of elektriciteitsinstallatie uitbreiden? Vraag gratis advies aan onze vakmensen. We kijken naar de mogelijkheden en luisteren naar jouw verwachtingen/ wensen. Op basis daarvan stellen we een plan en offerte op.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.