Efficiënte thermische isolatie: tips voor een warme woonkamer!

Efficiënte thermische isolatie: tips voor een warme woonkamer!

Comfortabel wonen, dat is genieten van knusse temperaturen in de winter en aangename verkoeling in de zomer. Schrik voor een hoge energiefactuur? Nergens voor nodig: met degelijke en goed geplaatste thermische isolatie geniet je het hele jaar door van aangename temperaturen zonder exuberante stookkosten. Ontdek hier onze tips voor een gezellige woning!

Thermische isolatie: kies voor de totaalaanpak!

Of je nu een woning bouwt of renoveert, de thermische isolatie van je woning op punt zetten vergt een totaalaanpak. Het komt erop aan een isolatieschil te creëren die je toelaat tot 75% te besparen op je energiefactuur. Concreet: zorg ervoor dat de isolatiemantel rond je woning ononderbroken is. Isoleer dus niet alleen je dak, maar ook de vloer, de muren, ramen en deuren, … Dat vraagt een serieuze investering, maar je krijgt er ook veel voor terug. Hoe beter de thermische isolatie, hoe korter de terugverdientijd!

 

Thermische isolatie begint bij het juiste isolatiemateriaal

Op de selectie van het isolatiemateriaal kan je maar beter niet besparen. Waarop moet je letten? Een goede isolator is in de eerste plaats een slechte warmtegeleider. Deze eigenschap wordt uitgedrukt met de lambda-waarde (λ-waarde, dikte), die vermeld staat op de technische fiche van isolatiematerialen. Hoe lager de lambda-waarde, hoe minder het isolatiemateriaal de warmte geleidt en dus hoe beter de isolerende kwaliteiten. Zorg er daarnaast ook voor dat je isolatiemateriaal waterafstotend en winddichtis.

Tip: de lucht- en winddichtheid van je woning zijn bepalend voor de thermische isolatie van je woning en hangen grotendeels af van een correcte plaatsing. Zo moeten koudebruggen kost wat kost worden vermeden. Aangezien het om precisiewerk gaat, ga je het best in zee met een professionele plaatser.

 

Thermische isolatie: van spouwmuren tot isolerende ramen en deuren

Zoals al je hierboven al kon lezen, gaat het bij thermische isolatie vooral om het totaalplaatje. Om je alvast op weg te zetten geven we je enkele aandachtspunten mee voor betere isolerende ramen en deuren, muren en dak:

  • Ramen en deuren: Niet alleen de beglazing is van tel, ook het raamprofiel (hout en pvc zijn uitstekende isolators) en een luchtdichte plaatsing zijn cruciaal voor de thermische isolatie van je ramen en deuren.
  • Muren: Een op en top isolerende woning is meestal voorzien van spouwmurenTips voor een degelijke spouwmuur
  • Dakisolatie: Wees er niet te zuinig mee. Met een dikke isolatielaag vermijd je schimmel en condensatie. Tips voor efficiënte dakisolatie

Hulp nodig? Een renovatiecoördinator heeft alle ervaring en expertise in huis om de thermische isolatie van je woning helemaal op punt te zetten!

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.