De renovatie van een herenhuis: helse stress of hemels relaxt?

De renovatie van een herenhuis: helse stress of hemels relaxt?

Droom je ervan om in een statig herenhuis wonen? Logisch, want het straalt klasse en elegantie uit. En vooral … het heeft karakter. Een mooi huis uit de jaren ’30 bijvoorbeeld met een fraaie entree, glas in lood en een puntgevel aan de straatkant. Een herenhuis is meestal een vrijstaande woning met minimum twee woonlagen en een hoge gootlijn. Je vindt het meestal terug in statige stadsbuurten waar de vastgoedprijzen stabiel blijven of nog altijd stijgen.

Grote voordeel van een herenhuis, los van het puur esthetische? Het is meestal heel ruim, want het werd vroeger bewoond door de hogere sociale klasse. En als er grote ramen instaan, krijg je ook veel licht binnen.

Een goed onderhouden voorgevel vormt een echte eyecatcher voor voorbijgangers. Een herenhuis heeft dan ook vaak een prachtige en majestueuze voorgevel. Maar binnen is er vaak veel werk aan de winkel om het oude pand bewoonbaar te maken. Waar hou je rekening mee bij de renovatie van een herenhuis?

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

De renovatie van een herenhuis kost veel werk én geld

Een herenhuis renoveren vraagt veel werk, tijd en geld. Vooral binnen houdt de tand des tijds vaak lelijk huis:

 • afbladerende muren
 • ouderwetse patronen
 • onpraktische kamerindeling
 • verouderde elektriciteits- en waterleidingen
 • versleten vloeren
 • enkel glas
 • niet-geïsoleerd dak

Allemaal zaken die je als nieuwe eigenaar zo snel mogelijk aanpakt. Renoveren, luidt het devies. Wil je een herenhuis volledig aan jouw stijl aanpassen, dan heb je wel een stevig renovatieplan en dito budget nodig.

 

De prijs van je verbouwing is natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van de omvang. Met andere woorden: wat wil je allemaal vernieuwen? Badkamer, woonruimte, keuken?

Ons advies? Lijst alle stappen van het bouwproces op. Zo krijg je een mooi overzicht waar je altijd op kunt terugvallen. En het komt ook van pas als je een beroep doet op specialisten om de werkzaamheden uit te voeren.

Hebben herenhuizen een toekomst? Absoluut, beschouw ze gerust als cultureel erfgoed. Over twintig jaar sieren ze evengoed ons straatbeeld. Een prima investering dus!

 

Hoe renoveer ik een herenhuis?

Om een herenhuis succesvol te renoveren, neem je best een aantal regels in acht. Concreet? Eigenlijk heb je twee mogelijkheden.

 1. Zet de klassieke stijl extra in de verf dankzij het gebruik van natuurlijke materialen en landelijke elementen. Natuursteen, parket, tapijt, … Allemaal keuzes die perfect aansluiten bij de bestaande stijl. Zo borduur je verder op de klasse die al aanwezig is.
 2. Combineer de bestaande klassieke elementen met moderne ingrepen. Zo geniet je van de charme van een herenhuis én het comfort van een nieuwbouwwoning. Creëer ook open ruimtes en maak gebruik van inbouwkasten, designmeubelen en neutrale kleuren.

 

Ga in zee met een renovatiespecialist voor je herenhuis

Maak je renovatie eenvoudiger en voordeliger met een renovatiespecialist. Een ervaren expert die verstand heeft van herenhuizen renoveren. Want een gevelrenovatie van een herenhuis vraagt om een aparte aanpak. Veel herenhuizen verliezen wat van hun eigenheid en charme na een renovatie. Hoe dat komt? De aannemer gaat te driest te werk bij de sloopwerken. Zeker als het gaat om plafonds met ornamenten en andere interieurelementen is voorzichtigheid geboden. Je laat je pand dus best renoveren door vaklui die de waarde van je herenhuis weten te waarderen. En die respect opbrengen voor de originele architectuur en decoratie.

Bijkomend voordeel van een expert? Specialisten werken vaak samen met een uitgebreid netwerk aan vaste onderaannemers zodat ze een heel voordelige prijs kunnen aanbieden. Wil je alles zelf plannen, dan loopt de factuur vaak op tot hallucinante bedragen.

Bij de renovatie van een oud herenhuis profiteer je trouwens sowieso van een verlaagd btw-tarief van 6 procent voor woningen ouder dan 5 jaar. Op die manier wordt de renovatie van je herenhuis een stressloze onderneming.

Benieuwd naar onze werkwijze? Als renovatiecoördinator deden we in de loop der jaren ruime ervaring op in het renoveren van een herenhuis. Onze medewerkers vernieuwen jouw pand met het nodige respect. Vraag gerust advies op maat.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

 • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
 • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
 • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
 • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.