De juiste aannemer kiezen: 7 tips

De juiste aannemer kiezen: 7 tips

1. Trek voldoende tijd uit

Haast en spoed … Juist, en dat geldt ook voor verbouwingen. Neem gerust je tijd, want de juiste aannemer garandeert een vlekkeloos verloop van de renovatie. Zoek een aannemer met de juiste competenties en ervaring. Hoe? Mond-tot-mondreclame is een uitstekende graadmeter. Vraag aan familie, vrienden of je architect of ze er één kennen. Of vergelijk een paar websites van aannemers op basis van hun expertise, referenties, …

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

2. Controleer de betrouwbaarheid

Op de website van de Kruispuntbank van Ondernemingen controleer je of het bedrijf in kwestie ingeschreven is en voldoet aan de wettelijke vereisten. Controleer in de mate van het mogelijke ook de kredietwaardigheid. Je wilt immers geen aannemer kiezen die tijdens de werken failliet gaat. En ga na of je renovatie onder de wet Breyne valt. Die beschermt consumenten bij verbouwingswerken in verband met de uitvoeringstermijn, prijs, voorschotten, …

3. Kies voor kwaliteit

Let je alleen op de prijs bij het kiezen van een aannemer? Dan krijg je na de werken misschien nog spijt. Je kijkt beter wat je voor je geld krijgt. Goedkoop is ook bij aannemers vaak duurkoop. Als aannemer A maar de helft van de gangbare prijs vraagt, zegt dat ongetwijfeld ook iets over de kwaliteit van de uitvoering. (bijv. gebruikte producten, afwerking, …)

Staar je ook niet blind op de snelheid van uitvoering. Je verwacht een oplossing die jaren meegaat, toch?

Pronkt je aannemer met een kwaliteitslabel? Opgelet, er bestaan veel labels in de bouwsector maar ze verschillen in kwaliteit. Topkwaliteit? Zoek naar een ‘Construction Quality’-label.

4. Vraag een offerte

Maak eerst een goede voorselectie op basis van ervaring en expertise en vraag dan pas een offerte. Of offertes? (meervoud) Je vergelijkt inderdaad best een paar voorstellen (± 3) maar overdrijf niet, want je aannemer steekt veel tijd in het opstellen van zo’n offerte en wordt graag correct behandeld.

Focus vooral op de inhoud, want een goed uitgewerkte offerte vertelt wat je allemaal krijgt voor je geld. En laat je gerust verrassen door de creativiteit van jouw witte raaf-aannemer.

5. Kijk ook naar de voorwaarden

Natuurlijk lees je die kleine lettertjes maar half of nauwelijks, maar sommige bepalingen kijk je toch beter even na. Hoe zit het met de voorschotregeling? Vraagt je aannemer een voorschot van 20 tot 30%? Perfect normaal voor de bouwsector, een hoger percentage wordt verdacht.

6. Hou het officieel

Liever in het zwart renoveren? Besef dat je een groot risico neemt, want bij gebreken of geschillen sta je machteloos. En natuurlijk is zwartwerk ook gewoon illegaal.

Vraag ook altijd een factuur met een overzicht van de werken. Je hebt ze nodig als je aanspraak wilt maken op de renovatiepremie van de Vlaamse overheid.

7. Volg je intuïtie

Je baseert je keuze in de eerste plaats natuurlijk op objectieve vaststellingen: harde feiten of cijfers. Logisch, maar je buikgevoel volgen is zeker een goed idee. Klikt het niet met je kandidaat-aannemer, dan kijk je misschien toch best uit naar een andere partij. Een verbouwing duurt weken tot maanden en je zit graag samen de hele rit uit zonder discussies.

 

Juiste aannemer kiezen met Renoffice?

Geen zin of tijd om zelf op zoek te gaan naar een geschikte aannemer? Wij selecteerden 200 aannemers in heel Vlaanderen waar we op kunnen bouwen. Stuk voor stuk vakmensen die elk project met passie uitvoeren.

De juiste aannemer kiezen? Dat doen wij voor jou. Nog zo makkelijk. Renoffice is jouw renovatiecoördinator van a tot z. We nemen alle werk uit jouw handen, zodat je op beide oren kunt slapen.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.