Terug naar overzicht

Btw in de bouw: alles wat je moet weten

De btw in de bouw is een topic dat niet in een paar woorden uit te leggen is. Er zijn verschillende reglementeringen, afhankelijk van welke woning je kiest en welke werkzaamheden er worden uitgevoerd. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje zodat je weet waar je aan toe bent als je een bouw- of renovatieproject start, wat betreft de btw.

Btw in de bouw: alles wat je moet weten

Btw voor een nieuwbouw

Als je een nieuwe woning bouwt, is de reglementering eenduidig. De btw in de bouw voor een nieuwbouw bedraagt 21%. Dat geldt zowel voor de materialen als de werkuren die door (onder)aannemers worden aangerekend. Ook wanneer je zelf bouwmaterialen aankoopt, betaal je 21 procent btw. Voor een bouwgrond wordt hetzelfde tarief gehanteerd. Vroeger betaalde je in Vlaanderen op een bouwgrond 10% registratierechten, maar dat is dus al een tijdje niet meer het geval.

 

Btw voor een renovatieproject

De Belgische staat stipuleert dat er een btw-tarief van 6% geldt wanneer je een gebouw afbreekt en er een nieuwe privéwoning bouwt. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden:

• De afbraak en de wederopbouw vormen één handeling.
• De woning wordt na de renovatie uitsluitend als privéwoning gebruikt.

Bovendien gelden niet voor alle steden en gemeenten dezelfde regels. Ingewikkeld is het juist woord! Daarom is een bouwcoördinator die voor jou alles van a tot z regelt goud waard, zodat jij achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan…

 

Btw in de bouw: bouwvergunning en verklaring indienen

Om in aanmerking te komen voor het 6%-tarief moet er allereerst een kopie van de bouwvergunning bij het btw-controlekantoor worden ingediend, inclusief verklaring dat het gebouw uitsluitend als privéwoning wordt gebruikt. Daarna moet er ook nog een kopie van de verklaring aan je aannemer worden bezorgd zodat hij een correcte factuur kan opstellen.

Nogal een lastig parket als je ter plekke staat met bijvoorbeeld de verkeerde documenten… Een bouwcoördinator zoals Renoffice neemt de volledige planning, coördinatie en administratie van jouw renovatieproject voor z’n rekening. Dat betekent dat we al het bovenstaande, naast de coördinatie en opvolging van de renovatie, voor jou in orde brengen. Renoveren zonder stress is ons motto! Aarzel niet ons tecontacteren voor meer info.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2019.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.

Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.

Beschrijf kort uw project.

Je krijgt snel een verblijvend voorstel.