Btw in de bouw: alles wat je moet weten

Btw in de bouw: alles wat je moet weten

De btw in de bouw is een topic dat enige nuance vergt. Er zijn verschillende reglementeringen, afhankelijk van welke woning je kiest en welke werkzaamheden er worden uitgevoerd. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij zodat je weet waar je aan toe bent als je een bouw- of renovatieproject opstart.

Neem nu vrijblijvend contact op

21% btw voor een nieuwbouw

Als je een nieuwe woning bouwt, is de reglementering eenduidig. De btw in de bouw voor een nieuwbouw bedraagt 21%. Dat geldt zowel voor de materialen als de werkuren die door (onder)aannemers worden aangerekend. Ook wanneer je zelf bouwmaterialen aankoopt, betaal je 21 procent btw.

Voor een bouwgrond wordt hetzelfde tarief gehanteerd. Vroeger betaalde je in Vlaanderen op een bouwgrond 10% registratierechten, maar dat is dus al een tijdje niet meer het geval.

 

6% btw voor een renovatieproject

De Belgische wetgeving hanteert een btw-tarief van 6% voor renovaties, maar er zijn een aantal voorwaarden aan verbonden.

  1. De woning mag uitsluitend gebruikt worden als privéwoning (of slechts een bijkomstig gedeelte ervan dient om uw beroep uit te oefenen).
  2. De woning is ouder dan 10 jaar.
  3. De werken moeten rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) gefactureerd worden.

De levering en de plaatsing van de materialen moeten trouwens door dezelfde aannemer gebeuren.

Als je bovenstaande voorwaarden respecteert, geniet je dus van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van de gangbare 21% btw in de bouw.

 

Sloop en heropbouw

Wanneer je een gebouw afbreekt en er een nieuwe privéwoning op bouwt, geldt dat niet als een renovatie. Je betaalt dus het btw-tarief van 21%. Maar onder bepaalde voorwaarden geniet je toch van een verlaagd btw-tarief van 6%.

  • In sommige steden betaald je 6% btw als de afbraak en wederopbouw één handeling vormen. In Vlaanderen gaat het om de steden Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas.
  • De woning wordt na de renovatie hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt.
  • Tot en met 31 december 2022 is het verlaagde btw-tarief van 6% uitgebreid tot heel het Belgische grondgebied. Zowel projecten van bouwheren-natuurlijke personen als die van bouwpromotoren komen in aanmerking. En de panden zijn gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper en hebben een bewoonbare oppervlakte van maximum 200 m².

Kom je niet in aanmerking, dan kun je onder bepaalde voorwaarden een sloop- en heropbouwpremie' van de Vlaamse overheid vragen.

Bovendien gelden niet voor alle steden en gemeenten dezelfde regels. Ingewikkeld is het juist woord! Maar geen nood, een bouwcoördinator regelt voor jou alles van a tot z.

 

Btw in de bouw: bouwvergunning en verklaring indienen

Om in aanmerking te komen voor het 6%-tarief moet er allereerst een kopie van de bouwvergunning bij het btw-controlekantoor worden ingediend, inclusief verklaring dat het gebouw uitsluitend als privéwoning wordt gebruikt. Daarna moet er ook nog een kopie van de verklaring aan je aannemer worden bezorgd zodat hij een correcte factuur kan opstellen.

Een bouwcoördinator zoals Renoffice neemt de volledige planning, coördinatie en administratie van jouw renovatieproject voor zijn rekening. Dat betekent dat wij alles voor jou in orde brengen. Renoveren zonder stress luidt ons motto dan ook. Neem gerust contact op met een van onze medewerkers voor meer info.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.