Brandveilig renoveren

Brandveilig renoveren

Een brand is een van de meest voorkomende ongevallen in een woning: in België worden er jaarlijks maar liefst 10.000 woningbranden vastgesteld. Het spijtige (maar ook goede) nieuws is dat de kans op een brand nochtans zonder veel moeite kan worden ingeperkt. Vaak ontstaat een brand immers louter door onoplettendheid. Een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen doen al veel:

  • het uitschakelen van elektrische apparaten
  • het regelmatig verluchten van ruimtes met gastoestellen
  • kaarsen uit de buurt van brandbare voorwerpen houden
  • ...

Daarnaast kan je bij de bouw van je woning bijkomende maatregelen treffen om de brandveiligheid te vergroten. In het geval van een renovatie lijkt dat echter algauw minder vanzelfsprekend, omdat er geen structurele wijzigingen aan het gebouw kunnen worden aangebracht. Toch kan je ook tijdens het renoveren van je woning de brandveiligheid verhogen.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Brandwerende deuren

Brandwerende deuren zijn de ideale manier om brandveiligere compartimenten in je woning te creëren. Een brandwerende deur is gemaakt van brandbestendige materialen en werkt dan ook brandvertragend: door een ruimte thermisch te isoleren, krijgt wie zich in die ruimte bevindt meer tijd om de woning te ontvluchten.

Brandwerende deuren worden vaak in traphallen geplaatst of als inkomdeur in appartementsgebouwen, maar in principe kan je overal in je woning wel een geschikte plaats vinden om een brandwerende deur te installeren — hoe meer, hoe veiliger.

 

Rookmelders

Ook rookmelders zijn eenvoudig te plaatsen en verhogen de brandveiligheid aanzienlijk. Bij nieuwbouw en renovaties waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist is, zijn rookmelders zelfs verplicht.

Rookmelders zijn met name 's nachts cruciaal bij het redden van levens: wie slaapt, ruikt niets. De kans is dan ook groot dat je niet tijdig wakker wordt om te ontsnappen. Aangezien rook zich zeer snel verspreidt, telt elke seconde.

Het is aan te raden om meerdere rookmelders te installeren die met elkaar in verbinding staan. Valse alarmen moeten echter vermeden worden, waardoor je in sommige ruimtes (zoals de keuken) beter kan kiezen voor een thermische rookmelder.

 

Vernieuwing van elektrische installaties

Een controle van je elektrische installaties is verplicht om de 25 jaar, evenals een jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud van je verwarmingsinstallatie.

Een renovatie is echter de perfecte gelegenheid om je elektrische installaties volledig te vervangen. Ook oude verwarmingsketels kunnen, ondanks een regelmatig onderhoud, slecht werken en levensgevaarlijk zijn en vernieuw je best tijdig.

 

Overige maatregelen

Tot slot kunnen ook branddekens en brandblusapparaten wonderen doen voor de brandveiligheid van je huis. Toch is het allerbelangrijkste nog steeds om te allen tijde oplettend te blijven en zo dramatische ongevallen te voorkomen. Wil je graag een uitgebreider advies om je woning tijdens je renovatie brandveiliger te maken? Contacteer ons dan meteen!

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.