Bouwen of verbouwen: pro’s en contra’s

Bouwen of verbouwen: pro’s en contra’s

Bouwen of verbouwen is een investering voor het leven. Als je een eigen woning wilt, moet je goed afwegen welke van de twee je voorkeur wegdraagt. Welke keuze je ook maakt, het heeft consequenties op de manier van aanpak, het budget en het uiteindelijke resultaat. Sommige mensen verkiezen een eigen woning die ze volledig zelf kunnen bouwen en naar hartenlust inrichten. Andere zijn dan weer eerder gewonnen om een bestaand huis onder handen te nemen.

Bouwvergunning aanvragen

Om te beginnen heb je voor bouwen of verbouwen een stedenbouwkundige vergunning van de gemeente nodig. Ook voor een kleine verbouwing is het best om even na te vragen of je een vergunning nodig hebt. Bij een nieuwbouw is het altijd een goed idee om contact op te nemen met de Dienst Ruimtelijke Ordening om te controleren of er bepaalde voorschriften gelden voor het perceel dag je hebt gekocht.

 

Bouwen of verbouwen: belangrijkste aandachtspunten

Er zijn een aantal vragen die je in het achterhoofd moet houden wanneer je aan een bouwproject begint. Dit zijn de voornaamste:

• Kan je het perceel in verschillende loten opdelen voor bebouwing?
• Kan je de voorschriften van de verkaveling wijzigen?
• Zijn er uitbreidingsmogelijkheden?
• Kan de bestemming van het pand gewijzigd worden?
• Is het pand een geklasseerd monument?
• Voor welke werkzaamheden heb je een bouwvergunning nodig?
• Is het verplicht om met een architect samen te werken?
• Op welke premies kan ik een beroep doen?

 

Kosten inschatten

Bouwen of verbouwen kost heel wat geld. Zorg ervoor dat je in het begin een goede inschatting maakt van de kosten zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. In de meeste  gevallen ben je goedkoper af als je verbouwt, ook al hangt dat af van de omvang van de renovatiewerken. Bij een nieuwbouw start je vanaf nul en krijg je facturen voor alle werkzaamheden. Mensen die voor een nieuwbouw kiezen, doen dat vooral omdat ze dan de vrijheid hebben om alles te kunnen kiezen.

Bouwen of verbouwen: het duurzame aspect

Duurzaamheid is een ander aspect dat meespeelt. Als je verbouwt, geef je een pand een nieuwe bestemming en creëer je geen nieuwe woning. België is immers al aardig volgebouwd. De overheid stimuleert renoveren ook. Dankzij een aantal premies krijgen oudere woningen een opfrisbeurt en worden ze energiezuiniger gemaakt. Allemaal zaken waarmee je rekening moet houden!

Ondertussen is het wel duidelijk dat er wel 101 zaken zijn waarmee dient rekening gehouden te worden, wil je nadien niet voor onaangename verrassingen komen te staan… Een renovatiecoördinator zoals Renoffice regelt al deze zaken voor jou en zorgt dat alle verplichte aanvragen en documenten ingediend en in orde zijn. Renovatiecoördinatie van a tot z dus! Aarzel niet ons te contacteren voor meer informatie over bouwcoördinatie en renovatiecoördinatie.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.
Wij bellen je alleen op om je vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit je buurt neemt contact met je op.

Je krijgt snel een verblijvend voorstel.