Terug naar overzicht

Betaalbaar verbouwen: 5 tips voor een voordelige lening

Trok je ook dit jaar weer naar Batibouw en kreeg de renovatiemicrobe jou te pakken? Alles begint natuurlijk bij dromen, maar op een gegeven moment ga je toch eens de centjes tellen. Hoe groot is jouw budget? Tip: bouw altijd een marge van zo’n 10% in voor onvoorziene uitgaven.

Kocht je net een woning, dan plan je misschien beter op langere termijn. Of toch … ook met een beperkt budget mag je ambitieus zijn. Al zoek je dan wel best een voordelige lening.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Betaalbaar verbouwen: 5 tips voor een voordelige lening

5 adviezen voor een goedkope verbouwingslening

1. Vergelijk de verschillende renovatieleningen

Ga zeker eens shoppen bij verschillende kredietverleners, want de rente voor een aparte renovatielening verschilt soms behoorlijk. Natuurlijk wil je een zo laag mogelijke rente, maar kijk ook naar de termijnen en voorwaarden. Banken hanteren ook vaak een maximum leenbedrag. Dat kan een probleem zijn als je een totaalrenovatie plant.

Voordeel van de aparte renovatielening? Flexibiliteit. Je sluit ze snel en gemakkelijk af. Maar ze is wel duur in vergelijking met andere oplossingen.

2. Maak gebruik van de groene lening

Plan je energiebesparende ingrepen aan je woning? Dan vormt de groene energielening zeker een interessante optie. Voorwaarde is dat minstens de helft van je verbouwing uit energiebesparende investeringen bestaat.

Voorbeelden? Isolatiewerken, het plaatsen van hoogrendementsglas, zuinige energiesystemen (bijv. zonneboiler), …

De rente van een groene lening ligt gemiddeld 0,80% lager dan bij een gewone lening. En je betaalt meestal geen extra aktekosten.

3. Pas jouw bestaande hypotheek aan

Je hebt een huis gekocht met een hypotheek? Vraag jouw bank of kredietinstelling om de bestaande hypotheek aan te passen voor de geplande renovatie. Concreet? Laat de restlooptijd verlengen om de aflossing betaalbaar te houden. Zo geniet je van dezelfde rentevoet, spaar je nieuwe notariskosten uit en geniet je langer van een belastingvermindering.

De meeste banken vragen wel dat een deel van de hypotheek al is afbetaald. En natuurlijk ook dat je voldoende solvabel bent om het bedrag terug te betalen.

 

4. Sluit een hypothecair krediet af

Een gewone lening op afbetaling is duur, daarom kijk je beter uit naar een hypothecair woonkrediet. Zeker als het om grote bedragen of een langere looptijd gaat. Bijkomend voordeel? Je geniet van een belastingvermindering.

5. Leen renteloos

Lenen zonder rente? Ongetwijfeld de voordeligste oplossing, maar een bank is natuurlijk geen liefdadigheidsinstelling. De Vlaamse overheid daarentegen biedt tot eind 2018 een renteloze energielening aan tegen bepaalde voorwaarden. Ze geldt in totaal voor negen energiebesparende ingrepen en voor een welbepaalde doelgroep.

Ook een optie: lenen van een familielid of een goede vriend of kennis. Vooral de ‘papa-mama-lening is populair bij jonge koppels. De voorwaarden bepalen jullie uiteraard helemaal zelf. En heel vaak bedraag de rente dan ook 0,0%, zeker als het om familie gaat.

Zet voor alle zekerheid toch maar alles op papier: het geleende bedrag, de periodieke betalingen, looptijd en (eventuele) rente.

 

Betaalbaar verbouwen met Renoffice

Natuurlijk bepaalt ook jouw renovatiecoördinator wat er mogelijk is voor jouw budget. Vraag dus zeker een voorstel op maat. Zo weet je perfect waar je aan toe bent als je naar een kredietinstelling stapt.

Vragen over de financiering van jouw verbouwing? Neem dan zeker contact met ons op. Een van onze medewerkers beantwoordt graag al jouw vragen.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.

Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.

Beschrijf kort uw project.

Je krijgt snel een verblijvend voorstel.