Bespaar elke maand op je energiefactuur met een renovatie

EPB-normen

Het renoveren van je woning in Vlaanderen biedt niet alleen de kans om je woning te vernieuwen, maar ook om je energieverbruik te verminderen. De gemiddelde energiefactuur in Vlaanderen is sinds enige tijd sterk gestegen, maar met de correcte aanpassingen en het benutten van de juiste premies van de Vlaamse Overheid kun je de energiekosten aanzienlijk verlagen. Onze Renoffice experts leggen uit hoe je door middel van een renovatie niet alleen bespaart op je maandelijkse energiefactuur, maar ook profiteert van verschillende premies, stijgende waarde van je woonst en hoe je zorgt voor een positieve impact op het klimaat en op je gezondheid.

 

Bespaar op energiekosten en verhoog je comfort

Een renovatie biedt een uitgelezen kans om je woning energiezuiniger te maken. Dat moedigt de Vlaamse Overheid dan ook sterk aan met hun verschillende verbouw premies. Door te investeren in onder meer thermische isolatie, hoogwaardige beglazing en hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en warmtepompen, kun je je energieverbruik aanzienlijk verlagen. Deze aanpassingen zorgen niet alleen voor lagere energiekosten, maar ook voor een aangenamere woonervaring en meer comfort in huis. Het team van Renoffice kan je helpen bij het kiezen van de juiste oplossingen voor jouw woning en bij het voldoen aan de EPB-eisen van de Vlaamse overheid.

Alle nieuwbouwwoningen en renovaties in Vlaanderen moeten aan bepaalde energieprestatienormen voldoen. Die normen worden de EPB-eisen genoemd. EPB staat voor 'Energieprestatie en Binnenklimaat'. De energiezuinigheid van een woning wordt ook wel via EPC-waardes uitgedrukt. Hoe dichter je woning aansluit bij het A+ label, hoe energiezuiniger je woning en hoe voordeliger je energiefactuur. Het loont dus om te investeren in energiezuinigheid.

 

Profiteer van energiezuinige premies

De Vlaamse overheid heeft verschillende premies in het leven geroepen om huiseigenaren aan te moedigen hun woningen energiezuiniger te maken via een renovatie of nieuwbouw. Deze premies variëren van verminderingen in onroerende voorheffing tot financiële ondersteuning voor isolatie, warmtepompen en zonnepanelen. Het is essentieel om op de hoogte te zijn van deze premies, omdat ze aanzienlijke kostenbesparingen kunnen opleveren en je terugverdientermijn van je woning inkorten. Voor een handig overzicht van deze premies kan je terecht bij de Premiezoekrobot van de Vlaamse Overheid. Vergeet niet dat sommige premies slechts tijdelijk geldig zijn, zoals de verlaagde btw van 6% op installaties van warmtepompen, zonneboilers, en zonnepanelen tot eind 2023. Mocht je van plan zijn om isolatiewerken uit te voeren, kan je mogelijk zelfs van een dubbele premie genieten. Zowel de EPC-label premie (verbeteren van energiezuinigheid van je woning) als de verbouwpremie voor isolatiewerken kunnen in dat geval van toepassing zijn bij je verbouwingswerken.Ga je voor het drastisch energiezuiniger maken en vervang je bijvoorbeeld je verouderde installaties voor warm water, verwarming of koeling, dan heb je hoogstwaarschijnlijk ook nog recht op verlaagde registratierechten voor je woning indien van toepassing.

 

Verhoog de woningwaarde en verkoopbaarheid

Een belangrijk voordeel van renovatie volgens de EPB-eisen is de verbetering van het energieprestatiecertificaat (EPC) van je woning. Dit certificaat geeft potentiële kopers of huurders inzicht in de energie-efficiëntie van de woonst. Een gunstig EPC-certificaat kan je woning dus veel aantrekkelijker maken voor de vastgoedmarkt en de verkoopbaarheid ervan vergroten. Door te investeren in energiezuinige maatregelen verbeter je niet alleen je eigen levenskwaliteit, maar ook de waarde van het pand.

 

Milieubewust renoveren

Naast financiële voordelen, heeft energiezuinig renoveren en verbouwen uiteraard ook positieve gevolgen voor het milieu en je gezondheid. Door je energieverbruik te verminderen, draag je bij aan de vermindering van broeikasgassen en het beperken van schadelijke stoffen in de atmosfeer. Dit is dan ook de reden waarom de Vlaamse Overheid deze renovatiewerken zo sterk aanmoedigt. Bovendien zorgen investeringen in moderne ventilatie voor een betere luchtkwaliteit in huis, wat essentieel is voor je welzijn en dat van je gezin. Een gezonde en comfortabele leefomgeving is tenslotte onbetaalbaar.

 

Begrijp en volg de EPB-eisen nauwkeurig

Bouwen of verbouwen in Vlaanderen gaat hand in hand met het naleven van de EPB-eisen. Deze eisen zijn erop gericht zowel het energiegebruik als het binnenklimaat van je woning te verbeteren. Het is van cruciaal belang om de procedure correct te volgen, inclusief het aanstellen van de juiste verslaggevers en het indienen van de benodigde documenten. Of je nu een nieuwbouwproject start, een renovatie uitvoert of een ingrijpende energie-renovatie plant, de EPB-eisen zijn van toepassing en dienen nauwgezet te worden opgevolgd. Laat je voor aanvang van de renovatiewerken dus goed informeren omtrent de EPB-regels die van toepassing zijn voor jouw project. Op de EPB-pedia van de Vlaamse Overheid vind je een handig overzicht met alle details.

 

Conclusie: Ga slim te werk bij het renoveren van je woning

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de huidige normen en premies bij het renoveren van je woning. Bij Renoffice staan we je graag bij met advies omtrent het renovatiewerken volgens alle vereiste normen van de Vlaamse overheid.
Het renoveren van je woning in Vlaanderen biedt niet alleen de kans om je woonst te vernieuwen, maar ook om je ecologische voetafdruk te verkleinen en financiële voordelen te behalen. Door gebruik te maken van de EPB-eisen van de Vlaamse overheid kun je besparen op energiekosten, genieten van diverse premies en de waarde van je woning verhogen

 

Wens je graag wat vrijblijvend advies, aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met onze Renoffice experts! Wij staan ook steeds telefonisch ter beschikking tijdens de diensturen. Ben je benieuwd naar hoe een renovatie bij Renoffice eruit ziet? Hier vind je alvast enkele van onze realisaties.

 

Vertel ons over je project

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.