Alle premies voor verbouwen op een rijtje

Alle premies voor verbouwen op een rijtje

Je woning renoveren of verbouwen wil niet enkel zeggen dat je het uitzicht ervan zal verbeteren, maar betekent vaak ook dat je je woning energiezuiniger zal maken. Dat is niet enkel goed voor je portemonnee, maar ook voor het leefmilieu. En dat wordt beloond door allerlei overheidsinstanties en energiebedrijven. Hier alvast een overzichtje van de premies voor verbouwen waar je mogelijk recht op hebt!

Je kan tegenwoordig een heel scala aan premies voor allerlei verbouwingswerken en energiebesparende maatregelen bekomen.  Om zeker geen premies voor verbouwen te missen, lijsten we ze hier nog eens allemaal op.

Belastingvermindering op federaal niveau

Op federaal niveau worden sommige verbouwingswerken beloond door middel van een belastingvermindering. Het gaat dan om werken met betrekking tot inbraakpreventie, brandpreventie en dakisolatie. Hoeveel die premie juist bedraagt, verschilt van soort tot soort. De belastingvermindering voor werken met betrekking tot brandveiligheid heeft bijvoorbeeld een plafond tot €750.

 

Vlaamse premies voor verbouwen

Op Vlaams niveau worden er premies uitgereikt. De Vlaamse renovatiepremie is hiervan de bekendste. De Vlaamse overheid betaalt tot één derde terug van renovatiewerken aan woningen ouder dan 25 jaar. Wil je je woning verbeteren, dan kom je in aanmerking voor de Vlaamse verbeteringspremie. Het premiebedrag varieert tussen 100 euro en de 1.500 euro per bouwonderdeel.

Ook voor het plaatsen van dakisolatiemuurisolatie of vloerisolatie kan je een premie bekomen van de Vlaamse Overheid. Let er wel op dat je de isolatie laat plaatsen door een geregistreerd aannemer. En ook de groenestroomcertificaten voor zonnepanelen zijn nog steeds beschikbaar, al dalen zij de komende jaren fel in waarde.

Ouderen en personen met een handicap kunnen een woonaanpassingspremie bekomen indien ze hun woning moeten aanpassen als gevolg van hun verminderde mobiliteit. Voor zowel personen met een handicap als ouderen bedraagt de premie maximaal €1.250.

> Volledige informatie vind je op www.vlaanderen.be.

 

Brusselse verbouwpremies

Woon je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dan kan je een heleboel premies aanvragen voor energiebesparende investeringen. Onder andere het plaatsen van een warmtepomp, een zonneboiler, dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, een condensatieketel, isolerende beglazing en groendaken komen in aanmerking voor een premie.

> Een gedetailleerd overzicht vind je op Huisvesting Brussel-site.

 

Provinciale premies

Naast federale en regionale premies, geven ook de provincies een premie voor bepaalde verbouwingswerken. De premies zijn echter niet dezelfde in elke provincie. Zo geeft de provincie Antwerpen een bijkomende premie voor woningaanpassing voor ouderen, terwijl de provincie West-Vlaanderen een premie uitkeert voor verbouwingswerken ter voorkoming van CO2-vergiftiging.

 

Gemeentelijke premies

Zowat alle gemeentes reiken premies en subsidies uit voor bepaalde verbouwingswerken. Ook dit verschilt van gemeente tot gemeente. Om te weten welke premies in jouw specifieke gemeente worden uitgekeerd, kan je best eens kijken op de website van je gemeente.

> Wil je weten of je in jouw gemeente recht hebt op een specifieke premie voor verbouwen? Neem dan eens een kijkje op de Premiezoeker!

 

Premies van netbeheerders

Naast overheidsinstanties kan je ook voor premies terecht bij netbeheerders. Hier gaat het uiteraard vooral om premies met betrekking tot energiebesparende maatregelen.

Eandis geeft een premie voor investeringen in dakisolatie, buitenmuurisolatie, superisolerende beglazing, een warmtepomp en een zonneboiler. Infrax geeft premies voor dakisolatie, kelderisolatie, buitenmuurisolatie, superisolerende beglazing en een warmtepomp.

> Vind meer info op www.energiesparen.be

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.