7 renovatietips om te besparen op je energiefactuur

Renovatietips-besparen-energiefactuur-renoffice

Niemand betaalt graag te veel voor energie. De energiefactuur neemt helaas een grote hap uit het beschikbare gezinsbudget. Om je energiekosten te drukken bestaan er een aantal quick wins: de thermostaat een graadje verlagen, de gsm-lader niet nodeloos in het stopcontact laten zitten, iets minder lang douchen, etc. Wil je radicaler ingrijpen op je energiefactuur? Maak je woning dan energiezuinig met deze 7 renovatietips en bespaar zo op je energiefactuur.

Neem nu vrijblijvend contact op

Renovatietip 1: Hou je energie binnenshuis met isolatie

Is jouw woning slecht geïsoleerd? Dan gooi je letterlijk je (dure) energie door ramen, deuren, muren, vloeren en daken. Een goede dak-, muur-, raam- en vloerisolatie is dan ook de eerste logische stap richting een lagere energiefactuur. Isolatie zorgt ervoor dat energie niet verloren gaat. Een goed geïsoleerde woning houdt immers de energie binnenshuis. Zo kun je optimaal genieten van je investering in zonnepanelen, een warmtepomp, een energiezuinige verwarmingsketel, etc.

Renovatietip 2: Wek je eigen elektriciteit op met zonnepanelen

Wat je zelf doet, doe je… goedkoper! Door je eigen elektriciteit op te wekken met zonnepanelen kun je heel wat besparen. Je wordt immers zelfvoorzienend en minder afhankelijk van stijgende, externe elektriciteitsprijzen. Wek je meer elektriciteit op dan je zelf verbruikt? Je kunt het overschot injecteren op het net en krijgt daarvoor een injectievergoeding. Een win-win dus.

Renovatietip 3: Creëer je eigen warmte met een (hybride) warmtepomp

Wil je ook op je verwarmingsfactuur besparen? Dat kan, dankzij de installatie van een warmtepomp. Een warmtepomp haalt energie uit natuurlijke bronnen, zoals de lucht, de bodem of het grondwater. Deze energie wordt vervolgens ingezet om de woning en het sanitair water te verwarmen.

Naast de klassieke warmtepomp bestaat trouwens ook het systeem van de hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp wordt aangesloten op je bestaande verwarmingsketel, leidingen en radiatoren. Je woning zal dan voornamelijk worden verwarmd door de warmtepomp, maar de verwarmingsketel kan - indien nodig - bijspringen. Dit alternatief is interessant voor woningen die minder goed geïsoleerd zijn.

Renovatietip 4: Beperk je energieverlies met het juiste ventilatiesysteem

Energiezuinigheid en ventilatie gaan hand in hand. Aangezien we onze woningen alsmaar (lucht)dichter maken, is een goede ventilatie cruciaal. Dankzij een ventilatiesysteem hou je de luchtkwaliteit en luchtvochtigheid in je woning op peil. Ventileren kost energie, maar met een slim ventilatiesysteem kun je het energieverlies beperken. Kies bijvoorbeeld voor een ventilatiesysteem met warmterecuperatie. Met dit systeem wordt de verse, binnenkomende lucht opgewarmd door de ‘vuile’, afgevoerde lucht. Zo hou je de warmte binnenshuis.

Renovatietip 5: Plaats een energiezuinige verwarmingsketel

Wacht je nog even met de installatie van een warmtepomp, maar is je verwarmingsketel ondertussen wel aan vervanging toe? Ook dankzij een vernieuwing van de verwarmingsketel kan je heel wat besparen op je energiefactuur. Een hogerendementsketel of condensatieketel zijn immers een pak energiezuiniger dan een klassieke stookolie- of gasketel.

Renovatietip 6: Ga energieverspilling tegen met een domoticasysteem

Een domoticasysteem is méér dan een allegaartje van allerlei technologische snufjes. Met slimme domotica hou je ook controle over je energieverbruik en ga je energieverspilling tegen. Zo laat een domoticasysteem bijvoorbeeld toe om ruimtes individueel te verwarmen of te koelen, om de verwarming vanop afstand te bedienen of om alle verlichting uit te schakelen via je mobiele telefoon.

Renovatietip 7: Vraag financiële ondersteuning aan de overheid

Wie investeert in energiebesparende maatregelen, krijgt vaak financiële ondersteuning van de overheid. Er bestaan talrijke premies, subsidies en/of fiscale voordelen. Dankzij deze financiële ondersteuning én dankzij de verlaging van je energiefactuur kun je - vaak na korte tijd - jouw investering al terugverdienen.

Besparen op je energiefactuur door te renoveren? Het kan dus.

Ben je klaar om de stap te zetten naar een energiezuinige woning? Overweeg je een energetische renovatie van jouw woning? Wil je graag meer informatie over de diverse energiebesparende maatregelen? Bij Renoffice helpen we je graag verder. Neem contact met ons op en ontvang snel een vrijblijvend voorstel.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.