6 veel voorkomende renovatieproblemen

6 veel voorkomende renovatieproblemen

Renovatie zit al een tijdje in de lift omwille van de vele voordelen en de beperkte bouwgrond. (cfr. betonstop) Maar zowat elk oud huis herbergt verborgen gebreken en stelt je voor onaangename verrassingen. Wat zijn de meest voorkomende renovatieproblemen? En hoe los je ze op?

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

6 veel voorkomende renovatieproblemen

Asbest

Zit er asbest in je woning? Dan laat je best een controle uitvoeren om te weten waar je voor staat. Een juiste diagnose vertelt je om welk type asbest het gaat: hechtgebonden (golfplaten, buizen, asbestcement) of niet-hechtgebonden (bijv. asbestisolatie rond leidingen).

Een expert vertelt of je actie moet ondernemen, want soms laat je asbest beter zitten. Namelijk als het om de hechtgebonden variant gaat en als die nog in goede staat verkeert. Breken en zagen vormt immers een groter gevaar, want dan komen de schadelijke stoffen vrij. Tip: doe een beroep op een professional of renovatiecoördinator die van aanpakken weet.

Niet-hechtgebonden asbest is over het algemeen gevaarlijker en kun je maar beter verwijderen. Laat je adviseren door een expert, zodat je gezondheidsrisico’s vermijdt.

Lekken in het dak

Lekken in het dak? Neem dan zeker actie, want vochtschade breidt snel uit en mondt meestal uit in een hoge factuur. Laat het lek lokaliseren door een vakman en volg zijn advies. Bij een pannendak volstaat het meestal om een paar pannen te verleggen, bij een plat dak moet je mogelijk een hele laag vervangen.

Krijg je te maken met grote lekkages? Hou dan rekening met een grotere ingreep: het leggen van een volledig nieuw dak.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht richt heel wat schade aan. Aan je bakstenen en muurbekleding, zowel binnen als buiten. De kristallisatie van zouten in combinatie met vorst vormt een aanslag op schilderwerk, behang en buitenschrijnwerk. En dan zwijgen we nog over schimmels en dergelijke.

Kortom, weg met opstijgend vocht en wel zo snel mogelijk. Een grondige diagnose brengt soelaas. Bevatten de muren wel vochtwerende membranen en zijn die dan nog in goede staat en goed geplaatst? Bij oude huizen van voor 1950 ontbreken vaak spouwmuren, bij huizen van 1950 tot 1970 bevatten ze meestal minderwaardig materiaal. 

Zwakke funderingen

Een nieuwe structuur voor je huis? Uitbreiden in de hoogte? Prima idee. Maar zorg dan wel dat je funderingen nog voldoende sterk zijn om dat allemaal te dragen, anders kom je in de problemen. Concreet? Laat je grondig adviseren en een stabiliteitsstudie uitvoeren. Zo weet je renovatiecoördinator of hij een voeting of specifieke ondersteuning moet aanbrengen in de grond.

Elektrische problemen

Techniek evolueert. Zit je nog met elektrische installaties van tientallen jaren geleden, dan neem je een risico. In huizen gebouwd voor 1 oktober 1981 moeten ze binnen de 18 maanden gekeurd worden. Bij verouderde elektrische toestellen laten het verdeelbord, de aarding en de bedrading vaak te wensen over.

Tip: vraag advies aan je renovatiecoördinator. Hij kent de AREI-verplichtingen en onderneemt de nodige stappen zodat je elektrische installatie beantwoordt aan de veiligheidsnormen.

Huiszwam

Deze huisgenoot zet je best zo snel mogelijk aan de deur. Waarom? Huiszwam is een schimmel die hout aantast. Een ramp voor je dakconstructie, houten vloer, trappen of deuren. Hij komt voor in drie verschillende varianten: huiszwam, kelderzwam en poriënzwam. Meestal zit hij verscholen aan de achterkant van het houtwerk.

 

Algemene renovatiefouten

Renoveren zonder zorgen? Dan probeer je zeker ook deze fouten te vermijden.

 • Ontbreken van de juiste bouwvergunning
 • Onrealistische timing met vertraging/uitstel tot gevolg
 • Foute raming van de renovatiekosten
 • Klimaatproblemen na de verbouwing (tocht, temperatuur, ventilatie, …)
 • Slechte akoestiek
 • Onvoldoende aandacht voor brandveiligheid
 • Onlogische indeling (krappe ruimtes)

Tip: zorg altijd voor een grondige voorbereiding en kies een betrouwbare renovatiecoördinator. Zo neem je het zekere voor het onzekere en verloopt je verbouwing volgens plan.

Renoffice engageert zich graag voor jouw renovatieproject en volgt de werken van a tot z op.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

 • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
 • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
 • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
 • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.