Energie besparen in huis: leningen voor energiebesparende investeringen

Energiebesparing-renoffice

Denk je eraan om je woning energie-efficiënter te maken? Dan ben je zeker niet de enige. Tegenwoordig is het een absolute must voor een beter milieu en een lagere energierekening. Maar wat als je er niet de middelen voor hebt? Kan je dan geld lenen voor energiebesparende renovaties? Ontdek hier je opties.

Isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp, nieuwe ramen… Verschillende investeringen helpen je energie besparen in huis. Hoewel ze initieel een grote kost zijn, helpen ze je op lange termijn heel wat besparen door een lage energierekening. Bovendien zijn er verschillende leningen met lage rentes beschikbaar voor energiebesparende renovaties. We zetten de opties voor jou op een rij, zodat jij kan bepalen welke lening de beste oplossing biedt voor jouw situatie.

 

Leningen voor een duurzame renovatie in een nieuwe woning

Een (nieuwe) hypotheek

Als je een nieuwe hypotheek afsluit op je woning of een huis koopt, kan je bij je hypotheekverstrekker nagaan of je energiebesparende maatregelen kan meefinancieren. Zo kan je tot 6% van je woningwaarde (tot € 9.000) extra lenen, bijvoorbeeld voor een warmtepomp, zonneboiler of isolatie. Dit bedrag wordt in een zogenaamd bouwdepot geplaatst, waar de hypotheekverstrekker controleert of je het geld effectief aan deze maatregelen besteedt. Let wel op: de rente van een hypotheek is vaak hoger dan die van een speciale energielening.

Rentesubsidie bij de aankoop van een te renoveren woning

Als je in Vlaanderen een woning koopt met EPC-label E of F, moet je die binnen vijf jaar grondig renoveren naar energielabel D of beter. Hiervoor kan je naast je woonlening een renovatielening afsluiten, met rentesubsidie van de overheid. Deze subsidie compenseert de betaalde rente gedeeltelijk, of zelfs meer dan volledig - op voorwaarde dat je woning het betere EPC-label daadwerkelijk haalt.
 

 • Hoe beter het energiepeil waar je naar streeft, hoe voordeliger je rentevoet én je rentesubsidie. Als je bijvoorbeeld een huis met label E of F koopt en je bank geeft je een rentevoet van 3% op je renovatielening, dan wordt de subsidie als volgt berekend:
   
 • Label D behalen: rentevoet van 1% (rentesubsidie = 2%)
 • Label C behalen: rentevoet van 0,5% (rentesubsidie = 2,5%)
 • Label B behalen: rentevoet van 0% (rentesubsidie = 3%)
 • Label A behalen: rentevoet van -0,5% (rentesubsidie = 3,5%)

 

Let op: Om de rentesubsidie te ontvangen, moet je de woning binnen vijf jaar renoveren en de hypothecaire lening en het Vlaams renovatiekrediet gelijktijdig aanvragen.

Tip: Benut je huidige lening

✓ Gebruik je bestaande hypotheek opnieuw

Als je al een hypothecaire lening hebt bij de bank en een deel daarvan hebt afbetaald, kan je wellicht opnieuw geld lenen voor je renovatieplannen, zonder extra notaris- of hypotheekkosten te maken.

✓ Verlenging van je hypotheek

Door de looptijd van je hypotheek te verlengen, kan je de maandelijkse afbetaling verlagen. Dit kan je de financiële ruimte geven om een renovatielening af te sluiten, zonder dat je maandlasten sterk stijgen.

 

Duurzame renovatieleningen voor bestaande woningen

Voordelig lenen met Mijn VerbouwLening

Sinds 1 september 2022 kan je in Vlaanderen een renteloze lening tot 60.000 euro aanvragen om je huis energiezuiniger te maken: Mijn VerbouwLening. Deze lening vervangt de oude Energielening en Energielening+ en is beschikbaar voor eigenaars-bewoners, verhuurders, VME’s (vereniging van mede-eigenaars in een appartementsgebouw) en zelfs vzw’s.

 

Let op: De lening is renteloos, tenzij de wettelijke rente boven de 3% stijgt. Bovendien is het bedrag en de looptijd van de lening afhankelijk van je individuele situatie en terugbetalingscapaciteit. Dat wordt gecontroleerd door Het Energiehuis, een initiatief van de Vlaamse overheid dat je verschillende (steun)maatregelen voor energie-investeringen en renovatiewerken helpt vinden. Meer informatie over de voorwaarden vind je op de website van Mijn VerbouwLening.

 

Energielening of groene lening bij de bank

Als je investeert in energiebesparende maatregelen, kan het ook een goed idee zijn om een energielening of groene lening af te sluiten bij je bank. Je hoeft zelfs niet je volledige renovatiebudget aan energiezuinige investeringen te besteden om hiervoor in aanmerking te komen, de helft is vaak al voldoende. Hierdoor kan je ook meerdere verschillende investeringen financieren, zoals zonnepanelen, thuisbatterijen, laadpalen, regenwaterrecuperatie, ventilatie, hoogrendementsbeglazing, warmtepompen, nieuwe condensatieketels en zelfs asbestverwijdering. Een extra pluspunt van een energielening bij de bank is dat er geen maximumbedrag geldt, terwijl Mijn VerbouwLening het bedrag beperkt tot 60.000 euro.

 

Tip: Vergelijk de tarieven van verschillende energieleningen

Bijna elke bank biedt energieleningen aan. De vergelijker van Spaargids vergelijkt alle tarieven om de meest geschikte lening voor jou te vinden.

 

 Een renovatielening

Wil je je woning renoveren zonder energiebesparende maatregelen? Dan kan je een renovatielening afsluiten bij je bank voor meer flexibiliteit in je renovatiebudget. Het nadeel is wel dat de rentevoet doorgaans hoger ligt dan bij een energielening.

 

Besparen op energie: extra tips

 • Vraag informatie op bij jouw gemeente

Soms is de oplossing dichterbij dan je denkt. Kijk bijvoorbeeld eens of jouw gemeente een duurzaamheidslening aanbiedt voor zaken zoals spouwmuur-, dak- of vloerisolatie en HR++ glas. Deze leningen zijn vaak rentevast en kunnen variëren van € 2.500 tot € 25.000.

 • Check of er subsidies beschikbaar zijn voor renovaties

Vergeet niet dat je voor veel energiebesparende maatregelen, zoals isolatiewerken, een warmtepomp of zonneboiler, meestal recht hebt op een premie. Bekijk zeker online het overzicht van beschikbare premies voor energiebesparende maatregelen. Zo ben je zeker dat je geen enkele financiële ondersteuning misloopt.

 • Optimaliseer je inzicht in je energieverbruik

Je verbruik en bijbehorende kosten in de gaten houden, helpt je om ze beter te beheren én te besparen. Energieleveranciers bieden zelf al verschillende tools en handvaten aan om je energieverbruik zo nauwkeurig mogelijk te monitoren. Engie, Luminus en TotalEnergies koppelen bijvoorbeeld gebruiksdata van Fluvius aan hun eigen klantenportaal. Met de Luminus Monitor en Engie Smart app kan je bijvoorbeeld ook je verbruik in euro opvolgen. En Eneco werkt momenteel aan een app voor eigenaars van een digitale meter.

 

Let op, geld lenen kost ook geld

Een lening aangaan betekent dat je een schuld opbouwt en dat er strenge voorwaarden gelden. Overweeg dus goed of je echt haast hebt met verduurzamen en of je een stabiele inkomstenstroom hebt. In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om te sparen in plaats van te lenen. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende financiële stabiliteit hebt om de lening af te betalen. En vergeet niet om de voorwaarden en kleine lettertjes goed door te nemen voor je tekent.

Duurzaam, maar voordelig renoveren? Renoffice brengt raad!

Kom je er nog niet uit welke optie het beste bij jouw situatie past? Beschrijf jouw project, dan nemen onze experts binnen 24 uur contact met je op voor waardevol advies voor een duurzame én voordelige renovatie.
 

Vertel ons over je project

 

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

 • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
 • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
 • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
 • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.