Bel gratis! 0800 62 330

Tips voor het ontwerp en de bouw van een thuiskantoor

Tips voor het ontwerp en de bouw van een thuiskantoor

Vertragingen op het spoor, een hopeloze ochtendspits, … Almaar meer werknemers en werkgevers zijn de pendelellende beu en gaan op zoek naar alternatieven. Daarbij is thuiswerken alvast een van de meest populaire manieren om de leefkwaliteit én de productiviteit van de actieve bevolking te verbeteren. Om optimaal te kunnen werken, is een thuiskantoor een must. Ontdek hier onze tips voor het ontwerp en de bouw van je eigen werkplek!

Thuiskantoor: aparte ruimte of deel van een leefruimte?

Bij de uitbouw van een thuiskantoor heb je twee opties: ofwel offer je een deel van een leefruimte op waar je je eigen ‘werkhoek’ installeert, ofwel kies je voor een apart kantoor. De eerste mogelijkheid heeft het voordeel dat er geen grote verbouwingen of praktische beslommeringen bij komen kijken. De indeling van de ruimte wat herschikken, kantoormeubilair plaatsen en klaar is kees.

Toch is het aangeraden om voor een afgescheiden kantoorruimte te kiezen. Je hebt er meer privacy en je kunt werken in alle rust en comfort, zelfs wanneer de kinderen thuis zijn. Ideaal onverstoord naar een klant te bellen of je door een complex dossier te worstelen!

Scheidingswanden: extra privacy

Niet genoeg plaats in huis voor een volledig gescheiden kantoorruimte? Geen nood, er zijn verschillende alternatieve oplossingen die eveneens voldoende privacy garanderen. Zo kan je een scheidingswand of schuifdeur installeren die een perfecte grens vormt tussen kantoorruimte en leefruimte. Deze ‘fysieke’ afscheiding heeft niet alleen een praktisch maar ook een psychologisch voordeel: wanneer je je kantoor verlaat, is het tijd voor ontspanning en hoef je je even niet meer te concentreren op professionele opdrachten.

Thuiskantoor: tuin- of straatkant?

Een thuiskantoor is uiteraard ook dé ruimte waar zelfstandigen het grootste deel van hun dag doorbrengen. Als zelfstandige moet je vaak mensen ontvangen, wat enkele specifieke vereisten met zich meebrengt. Zo installeer je je thuiskantoor bij voorkeur aan de straatkant, zodat de privacy van je woonkamer en tuin gegarandeerd blijft. Kies indien mogelijk ook voor een aparte toegang en bel. Werken er nog collega’s in je kantoor? Zorg dat ook zij over voldoende ruimte beschikken om hun job in degelijke omstandigheden te kunnen uitvoeren.

Een ruimte met alle voorzieningen

Een thuiskantoor beschikt over alle faciliteiten die je ook op een werkvloer aantreft: telefoon, internet, bureau, computer… Zorg dus voor de nodige aansluitingen en voorzieningen. Wie in alle comfort kan werken, doet zijn werk beter!

Nog vragen over de bouw of het ontwerp van een thuiskantoor? Klop gerust aan voor advies bij een renovatiecoördinator. Renoffice zal samen met jou de ideale kantoorruimte uittekenen, zodat ook jij straks in ideale omstandigheden kunt werken.