Bel gratis! 0800 62 330

Hoe betaal ik het minst belasting op mijn energiezuinige woning?

Energetische renovatie gepland? Prima plan, want een grondige isolatie bespaart je op termijn heel wat geld. Je energiefactuur daalt meteen fors en je profiteert van een aantal steunmaatregelen van de overheid. Die wil energetische renovaties immers stimuleren met het oog op het renovatiepact (2050).

Je maakt natuurlijk aanspraak op de diverse subsidies en premies uitgereikt door lokale overheden en netdistributiebeheerders. Maar hoe optimaliseer je jouw belastingvoordeel bij de aankoop van een energiezuinige woning?

Vrijstelling eerste aankoopschijf

Koop je een bescheiden woning voor minder dan 200.000 euro? Dan geniet je een vrijstelling van registratierechten op de eerste aankoopschijf van 80.000 euro, 4.800 euro in totaal. Enige voorwaarde: je verhuist binnen de twee jaar naar de woning en het wordt ook je woonplaats of domicilie.

Plan je ook nog een energetische renovatie? Dan wordt de termijn waarbinnen je moet verhuizen vijf jaar. (En natuurlijk krijg je ook 1% extra korting op je registratierechten.)

contacteer ons

Lagere registratierechten

Vaarwel woonbonus, welkom korting op de registratierechten. Vanaf 2020 zakken ze immers van 7 naar 6%, maar voor een ingrijpende energetische renovatie krijg je nog 1% extra korting. Je betaalt in dat geval maar 5% registratierechten.

Opgelet, voorwaarde is wel dat het om je enige eigendom gaat. Heb je nog ander vastgoed? Dan betaal je 10% registratierechten.

Kleine kanttekening: de korting op de registratierechten compenseert maar voor een klein deel de afschaffing van de woonbonus. Helaas. Voor de volledigheid: het belastingvoordeel blijft bestaan voor de aankoop van een tweede woning, want daarvoor is de federale in plaats van Vlaamse overheid bevoegd. Op dat niveau heet de woonbonus trouwens anders, namelijk ‘belastingvermindering voor het lange termijnsparen’.

Geen btw op renovatie

Als je een nieuwbouwwoning koopt, betaal je 21% btw. Zelfs op de bouwgrond, tenzij je die van een andere verkoper apart koopt. (In dat geval betaal je meestal ook maar 10% registratierechten.)

Op de aankoop van een bestaande woning betaal je helemaal geen btw. Een behoorlijke besparing, zeker als het om een groot bedrag gaat.

Bij nieuwbouw liggen de zaken heel anders, want vanaf 2020 krijg je geen woonbonus meer op je lening en je betaalt hier btw in plaats van registratierechten. Dat betekent ook geen korting. Eigenlijk val je dus twee keer uit de boot. Een bestaand huis kopen en renoveren wordt dus eigenlijk voordeliger dan nieuwbouw kopen.

Advies voor uw renovatieproject?

Misschien zit je nog met vragen bij de aankoop van je woning die je wilt renoveren.

  • Hoeveel belastingen kan ik besparen?
  • Welke renovatie kies ik best om zoveel mogelijk korting te krijgen?
  • En voor welke andere premies en subsidies kom ik dan in aanmerking?

Tijd om even samen te zitten met jouw renovatiecoördinator. Wij beantwoorden graag al jouw vragen.

Voorbeelden renovaties contact