Bel gratis! 0800 62 330

5 tips om je duurzame renovatie betaalbaar te houden

5 tips om je duurzame renovatie betaalbaar te houden

Duurzaam renoveren zit in de lift. Logisch, want het biedt tal van voordelen: een lagere energiefactuur en meer comfort bijvoorbeeld. Een vrije keuze? Niet helemaal, want dakisolatie en dubbele beglazing worden wettelijk verplicht tegen 2020. De Vlaamse overheid bindt hiermee de strijd aan tegen de CO2-uitstoot en opwarming van de aarde.

Je kiest natuurlijk wel zelf hoe ver je gaat in die energiebesparende renovatie. Als het aan de overheid (bis) ligt, ga je benoveren in plaats van renoveren. Beter renoveren, zeg maar. In dat geval plaats je bijvoorbeeld ook een zonneboiler, warmtepomp of ventilatiesysteem.

Al die ingrepen besparen je flink wat geld op langere termijn, maar op korte termijn doe je natuurlijk wel een fikse investering. Eerlijk is eerlijk. Daarom dus … 5 tips om je duurzame renovatie betaalbaar te houden.

1. Profiteer van de premies en subsidies

Toegegeven, het is soms een kluwen. De verschillende premies en subsidies voor energiebesparende renovaties verschillen per gewest, overheid en netbeheerder. En ze wijzigen ook zowat elk jaar. Het kost dus wat tijd om uit te zoeken op welke premies je recht hebt.

Sommige bonussen zijn ook nog eens gekoppeld aan een inkomensgrens. Of je mag ze niet cumuleren. Wil je te weten komen welke premies je vandaag aanvraagt voor jouw geplande renovatie? Surf naar www.premiezoeker.be

2. Investeer in een coöperatie

De toekomst is aan wind- en zonne-energie, kortweg groene energie. Maar dat kost natuurlijk geld. Je energiefactuur wordt duurder. Oplossing? Verdien zelf geld aan jouw groene energie door in een coöperatie te stappen die investeert in hernieuwbare energie. Je kiest uit een rechtstreekse of onrechtstreekse participatie. Bij die laatste krijg je vooral minder inspraak.

contact met Renoffice

Voorbeelden? In het Gentse investeren zo’n 1.000 mensen in windmolens. Kortom, zoek naar lokale initiatieven en word coöperant. Zo neem je het heft in eigen handen en bespaar je uiteindelijk op energie.

>> Bekijk het overzicht van de Vlaamse coöperaties

3. Kies voor duurzaam beleggen

Ook een opportuniteit: beleggen in bedrijven die winst maken met groene energie. Stap naar de bank en informeer naar de mogelijke formules. Vraag advies over het risico en de trends.

Als je het slim aanpakt en het geluk zit een beetje mee verdien je die prijsstijging terug met je belegging. En ondertussen draag je ook bij aan een schoner milieu.

4. Bekijk het op langere termijn

Een behoorlijke investering, zeer zeker, maar je energiefactuur daalt drastisch na je renovatie. Hoeveel? Dat verschilt natuurlijk per gezin, maar het gaat om meer dan een paar honderd euro. Logisch, want je hoeft veel minder te verwarmen in de winter.

Conclusie? Op een vijftiental jaar verdient een gezin zijn investering normaal gezien terug.

5. Schakel een renovatiecoördinator in

Bij het plannen en financieren van een duurzame renovatie rijzen er meestal een hoop vragen. Hoeveel gaat dat kosten? Op welke premies heb ik nu eigenlijk recht? En welke ingrepen laat ik eerst uitvoeren? Daarom doe je best een beroep op een renovatiecoördinator die je begeleidt van a tot z.

Wij beantwoorden graag al jouw vragen over de isolatie van jouw woning.

Voorbeelden renovaties contact

 

Ook interessant om te lezen