Bel gratis! 0800 62 330

7 tips voor de verbouwer

7 tips voor de verbouwer

Renoveren is altijd een beetje spannend, want je project loopt altijd net iets anders dan gepland. Of je krijgt te maken met verborgen gebreken in je net gekochte woning. Kortom, een gezonde dosis flexibiliteit is aangewezen.

Maar met de nodige voorzorgen ben je optimaal voorbereid op je renovatie, zodat je geen achterstand oploopt en je verbouwing netjes binnen het vooropgestelde budget blijft. Daarom dus … 7 tips voor de verbouwer. Gouden raad die jouw pakken gemoedsrust garandeert.

1. Bereid je voor tot in de puntjes

Beperk verrassingen tot een minimum met deze checklist.

  • Bepaal jouw budget
  • Informeer je zoveel mogelijk
  • Stel een actieplan op
  • Vraag de nodige vergunningen aan
  • Maak een realistische planning
  • Verwittig je buren over mogelijke geluidsoverlast

2. Denk praktisch

Je wilt natuurlijk dat je woning uit het oog springt en bezoekers een hoop complimentjes ontlokt. Allemaal leuk, maar functionaliteit primeert nog altijd bij elk ontwerp. Tenminste, als het goed is. Overleg met jouw architect of renovatiecoördinator zodat de renovatie aan jouw wensen en verwachtingen voldoet. Doel? Het perfecte huwelijk tussen esthetiek en woonbaarheid realiseren.

3. Neem je tijd

Een totaalrenovatie duurt meestal maanden, maar je woont nog veel langer – meestal jaren - in je woning. Kortom, haast en spoed … Trek voldoende tijd uit voor je verbouwing en focus op het eindresultaat. Natuurlijk brengen de werken heel wat ongemakken met zich mee, maar je denkt best op lange termijn.

4. Hou rekening met het bouwverlof

Elke zomer en winter neemt de bouwsector bouwverlof. En daar hou je maar beter rekening mee bij het opstellen van je planning. Anders liggen je werken misschien helemaal stil op een moment dat je woning onbewoonbaar is.

Wanneer valt het bouwverlof? Dat verschilt per regio.

contact

5. Besteed extra aandacht aan keuken en badkamer

In je keuken besteed je veel tijd en ze houdt je letterlijk in leven. Een belangrijke ruimte dus, en die moet vooral functioneel zijn. Zorg dat er genoeg plaats is voor alle toestellen en jouw gezin. Tip: kijk zeker goed waar de watertoevoer zit als je beslist om ze te verhuizen naar een andere ruimte in je huis.

Ook je badkamer verdient natuurlijk de nodige aandacht. Je start er immers je dag en dat doe je graag in alle comfort.

Nog een belangrijk aandachtspunt is veiligheid. Controleer of alle toestellen aan de voorschriften of normen voldoen. Tenzij ze nieuw zijn natuurlijk.

6. Ga voor een totaalrenovatie

Is je budget beperkt? Dan spreid je waarschijnlijk liever de kosten in de tijd. Toch kies je maar beter voor een totaalrenovatie. Waarom? Omdat je anders het gevoel krijgt dat je maar bezig blijft. Hou er ook rekening mee dat de complete aanpak het beste resultaat garandeert. Jouw renovatiecoördinator bekijkt het hele plaatje en stemt alle werken op elkaar af.

7. Kies de juiste aannemer of renovatiecoördinator

Lijkt de prijs te goed om waar te zijn? Dan is dat waarschijnlijk ook zo.

Helaas gaan veel mensen in zee met een onervaren partij. Gevolg? Tijdverlies, extra kosten of zelfs knoeiwerk. Daarom is het heel belangrijk om van bij de start de juiste keuze te maken. Bekijk referenties en kies voor een renovatiecoördinator die op de hoogte is van de huidige regelgeving (bijv. EPB-normen) en technieken.

Voorbeelden renovaties contact

 

Ook interessant om te lezen