Bel gratis! 0800 62 330

Renovatiepremie 2017: Waarom verbouwen voordelig blijft

renovatiepremie 2017

De Vlaamse overheid wijzigt elk jaar de steunmaatregelen voor energiebesparende ingrepen aan je woning. Misschien kreeg je te horen dat je nog snel moest profiteren van de bestaande premies in 2016. Sommige subsidies verdwijnen immers, maar er komen ook nieuwe kortingen in de plaats. Bijvoorbeeld de belastingvrijstelling voor een verlaging van het energiepeil. Moraal van het verhaal? Renoveren blijft interessant in het nieuwe jaar dankzij de renovatiepremie 2017.

Wat verandert er juist? Welke subsidies of voordelen vallen weg en welke komen er bij? Een overzicht.

Renovatiepremie 2017

Geschrapt of afgebouwd

1. Dak- en glasisolatie

De premies voor dak-, glas- en spouwmuurisolatie blijven bestaan maar worden afgebouwd. Voor glas krijg je alleen nog een premie voor super-isolerend glas met een U-waarde lager dan of gelijk aan 1,1. Voor dakisolaties gelden nog maar twee in plaats van zes premies. De minimumdikte bedraagt nu 4,5 m2K/W, goed voor een premie van 6 euro per vierkante meter als je de werken uitbesteedt.

2. Spouwmuurisolatie en zonneboilers

Ook voor spouwmuurisolatie en zonneboilers zakken de premies. Voor een spouwmuur krijg je nog 6 euro per vierkante meter, voor een zonneboiler nog maximaal 40%. Tenminste, als je de werken laat uitvoeren door een gecertificeerd aannemer.

3. Combipremie

Muren isoleren én nieuwe ramen laten steken? Dan had je recht op de zogenaamde combipremie met een maximum van 2.100 euro. De Vlaamse overheid vindt ze niet ver genoeg gaan en wuift ze daarom uit in 2017.

Voor energiearmen blijven de premies even hoog, zelfs de 50% extra voor individuele premies blijft overeind. Hoe lager je inkomen, hoe meer je dus terugkrijgt. Vlaanderen doet ook extra inspanningen om private huurders in deze groep te ondersteunen.

Nieuw of uitgebreid vanaf 2017

1. Warmtepomp

Als je een warmtepomp installeert, krijg je voortaan een hogere premie. De Vlaamse regering vond ze wat aan de lage kant. Logisch, want met zo’n toestel bespaar je tot 40% op je energieverbruik. En je verwarmt milieuvriendelijk. Een warmtepomp stoot 30 tot 50% minder CO2 uit dan een gas-, stookolie- of condensatieketel.

2. Bonus totaalrenovatie

Combineer binnen de vijf jaar drie of meer ingrepen en profiteer van de totaalrenovatiebonus. De premie geldt voor werken in een van deze categorieën: beglazing, dak, muur, vloer en de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of ventilatiesysteem.

Bonus? 1.250 euro voor een combinatie van drie werken, 4.750 euro voor alle zeven renovaties.

3. Isolatie binnenmuren

Vanaf 2017 krijg je een premie voor het isoleren van de binnenmuren door een erkend aannemer. Opgelet, de warmteweerstand van de nieuwe isolatielaag moet ten minste 2m2K/W bedragen en je architect staat in voor de controle op de werken.

4. Burenpremie

Samen staan we sterker, in 2017 renoveren we samen goedkoper. Dien een aanvraag in met minstens 10 andere huiseigenaars in je buurt en maak kans op een premie tot 400 per persoon. De overheid lanceert de burenpremie omdat huizen in dezelfde wijk of straat vaak met dezelfde problemen kampen.

>> Bekijk de premies van je netbeheerder

Fiscale en andere voordelen?

Helaas, het fiscaal voordeel voor energiezuinige renovaties verdwijnt vanaf 1 januari 2017. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein wil zo een eind maken aan de dubbele subsidiëring. Het was voor veel mensen een goede reden om die renovatie nog vlug te plannen in 2016.

Je maakt vanaf nu wel kans op een korting op de onroerende voorheffing als je het energieverbruik tot onder een bepaald niveau (E-peil) laat zakken.

  • E90 = 50% korting
  • E60 = 100% korting

De korting op de onroerende voorheffing blijft vijf jaar geldig.

Optimaal profiteren van de renovatiepremie 2017?

Conclusie? In 2017 krijg je vooral premies en kortingen voor totaalrenovaties of combinaties die de EPB-waarde van je woning significant verlagen. Spreiden in de tijd is in dat geval geen goed idee.

Je weg kwijt in de nieuwe regels? Vraag advies aan de experts van je renovatiecoördinator. We kijken samen met jouw hoe je die totaalrenovatie het beste aanpakt, zodat je ook optimaal profiteert van de overheidssteun.

 


contact