Bel gratis! 0800 62 330

Totaalrenovatie woning in 5 stappen

totaalrenovatie woning

 

Totaalrenovatie woning gepland en raak je moeilijk uit de startblokken? Welke keuzes maak je? Waar hou je allemaal rekening mee op voorhand? Wat mag je zeker niet vergeten? En hoe ga je dan precies te werk in de praktijk? Met ons stappenplan zetten we jou alvast op weg naar een zorgeloze en vlotte verbouwing.

Totaalrenovatie woning organiseren in 5 stappen

1. Diagnose van de staat van je woning

Voor je begint, maak je best een lijst van de pijnpunten in je woning. Waar zitten de grootste mankementen? En wat zijn de verborgen gebreken? Controleer zeker de meest elementaire voorzieningen zoals elektriciteit, verwarming en waterleidingen/sanitair. Zijn ze nog veilig of stammen ze uit een ander tijdperk? In geval van twijfel kies je best voor vernieuwing.

Meet alle ruimtes op, zodat je weet hoeveel materiaal je later nodig hebt om je renovatie uit te laten voeren. Dat is belangrijk om de kosten in te schatten.

2. Informatieronde

Kennis is macht, in dit geval controle. Je weet natuurlijk graag waar je aan begint en wat binnen je mogelijkheden ligt. In deze fase ben je een spons die alle beschikbare info opzuigt.

Waar doe je die kennis op? Op het internet, bij kennissen en last but not least bij vakmensen. Concreet? Je architect, aannemer of renovatiecoördinator. Ervaren experts die weten waarover ze preken, mee zijn met de laatste ontwikkelingen en anticiperen op mogelijke struikelblokken.

Een specifieke strategie uittekenen? Neem contact op met je renovatiecoördinator, een krak in het opstellen van een gedetailleerd plan.

3. Volgorde van de werken bepalen

Waar begin je mee en wat stel je uit tot het laatste? Een chronologisch overzicht van de uit te voeren werken geeft je een eerste idee van investering en timing.

De renovaties hoog op de lijst gaan meestal over de elementaire basisbehoeften die je woning bewoonbaar maken, bijvoorbeeld verwarming of stromend water. Ingrepen met een duurzaam effect, zeg maar.

De minder dringende of noodzakelijke ingrepen sluiten de lijst af en kun je eventueel nog uitstellen als je budget beperkt is. Blijf je netjes binnen je budget? Perfect, dan kies je zeker voor de aanpak van a tot z (of 1 tot 10).

Tip: bouw ook een veiligheidsmarge van 5 tot 10% in. Bij renovaties weet je maar nooit welke lijken er uit de kast vallen. Met een reserve ben je beter voorbereid.

4. Budgettering en financiering

Hoeveel kost je totaalrenovatie? Als je de vorige 3 stappen hebt doorlopen, krijg je snel een antwoord op die vraag. Kijk ook zeker of je kans maakt op de renovatiepremie of andere subsidies van de federale of lokale overheid. Hou er wel rekening mee dat je misschien tijdelijk moet verhuizen tijdens de uitvoering van de werken. En ook dat kost geld.

De kans bestaat natuurlijk dat je budget zijn grenzen kent, ondanks jaren hard labeur. In dat geval sluit je een lening af: persoonlijke lening of uitbreiding van de bestaande hypotheek.

Net de lotto gewonnen? Dan geef je ons meteen groen licht voor de totaalrenovatie die je woning omtovert in een sprookjeskasteel, tenminste figuurlijk.

5. Kies de juiste partner(s)

Wie kies je om de werken te laten voorbereiden en uitvoeren? Doe je een beroep op een architect en aannemer? Dan kun je beginnen zoeken en offertes vragen, maar soms moet het snel gaan.

Op zoek naar een alles-in-één-oplossing? Besteed je verbouwing uit aan een gespecialiseerd team met de juiste vaardigheden en contacten.

Totaalrenovatie woning met Renoffice?

Geen tijd of zin om alle stappen te doorlopen? Dan klop je best aan bij een renovatie-coördinator met jaren ervaring in totaalrenovatie. Wij geven snel antwoord op al je vragen, zodat je snel een beeld krijgt van wat er mogelijk is voor welk budget en hoe de werken best verlopen.

We zetten de juiste m/v’s aan het werk, van voor de start tot na de finish.

 

offerte