Bel gratis! 0800 62 330

Nieuwe renovatiepremie 2016 aanvragen?

nieuwe renovatiepremie

Nieuwe renovatiepremie 2016

Renoveren in 2016? Dan geniet je van de nieuwe renovatiepremie van de Vlaamse overheid. Die blijkt na amper een paar maanden enorm populair, ondanks de andere voorwaarden en focus. De overgangsperiode ligt ondertussen achter ons en de trend zet zich ongetwijfeld nog verder door. Niet slecht voor een premie waar een paar jaar geleden niemand nog op hoopte. (Eerst was sprake van een belastingkrediet in plaats van een premie.)

Wat is het verschil met de vorige renovatiepremie? De Vlaamse overheid beloont nu vooral combi-ingrepen en totaalrenovaties. Alleen maar je dak isoleren of glas vervangen? Dan krijg je minder geld terug dan vroeger. Je gaat dus best voor een totaalaanpak als je optimaal wilt profiteren van de nieuwe premies.

Nieuw aan de nieuwe renovatiepremie?

De nieuwe renovatiepremie verschilt naar vorm en inhoud van de vorige regeling. Waar hou je rekening mee als je in aanmerking wilt komen voor de nieuwe renovatiepremie?

Twee aanvragen

Je doet je aanvraag voortaan in twee keer. Na je eerste aanvraag wacht je ŽŽn tot twee jaar om weer een aanvraag te doen.

Vier categorieën

Vroeger kwamen zes categorie‘n in aanmerking voor een premie, vandaag zijn dat er nog maar vier.

  1. Dakwerken: bedekking, dakgebinte, goten en afvoer
  2. Buitenschrijnwerk: ramen en deuren. Zorg dat het beantwoordt aan het energiebesluit van de Vlaamse overheid. Concreet: installeer een goed ventilatiesysteem.
  3. Technische installaties: bijv. centrale verwarming, sanitair, elektriciteit
  4. Structurele werken: bijv. funderingen, draagvloeren, muren en trappen

Je krijgt een premie voor facturen vanaf 2.500 euro per categorie. Hoeveel je juist krijgt, hangt af van ...

  • je investering
  • je inkomen

Lage inkomens (jaarinkomen onder de 29.000 euro) krijgen 30% van de factuur per categorie terugbetaald met een maximum van 3.333 euro. Gemiddelde inkomens krijgen 20% van de factuur per categorie terugbetaald met een maximum van 2.500 euro. De globale maximumpremie (2 aanvragen samen) voor alle looncategorie‘n bedraagt 10.000 euro.

Compensatie BTW-verhoging

Is je woning tussen de 5 en de 10 jaar oud en wil je renoveren? Sinds 2016 betaal je 21 in plaats van 6% BTW op je renovatie. Gelukkig compenseert de nieuwe renovatiepremie die BTW-verhoging ruimschoots.

Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je nog altijd van het lagere BTW-tarief van 6%.

Meer info over de renovatiepremies

Alles wat je wilt weten over de nieuwe renovatiepremie vind je op de website van de Vlaamse overheid.

>> Hoe de nieuwe Vlaamse renovatiepremie aanvragen?

Krijg je liever persoonlijk advies van echte kenners? Maak een afspraak met een van onze medewerkers. Ze beantwoorden graag al uw vragen over uw renovatieplannen en geven de juiste raad in functie van een maximale besparing.