
Een woning renoveren of niet, vaak is het een vraag die zichzelf beantwoordt. Kampt je woning met vochtproblemen of andere vervelende ongemakken? Dan is uitstellen geen optie meer. Maar helaas komen de broodnodige renovatiewerken niet altijd op het meest opportune moment. De wil is er wel, maar het budget ontbreekt… Gelukkig is het ook mogelijk om met een beperkt budget heel wat veranderingen door te voeren. Een overzicht!
1. Beperk je tot de basis
Een woning renoveren hoeft niet altijd gelijk te staan met een drastische totaalrenovatie. Je kunt je ook beperken tot het hoogstnodige en de andere ingrepen later inplannen. Op die manier krijgt je budget geen klappen en heb je toch de nodige aanpassingswerken achter de rug. Aan welke renovaties moet je prioriteit geven?
- Vochtproblemen: een droge woning is een must. Niet alleen omdat vochtproblemen zich heel snel uitzaaien, maar ook omdat ze nefast zijn voor je gezondheid.
- Isolatie: een slecht geïsoleerde woning creëert alleen maar kosten. Hoe sneller je ze aanpakt, hoe groter je budget!
- Gevelrenovatie: misschien iets minder hoogdringend dan de twee bovenstaande, maar hou er rekening mee dat een opgefriste gevel je hele woning naar een hoger niveau tilt.
2. Maak de juiste materiaalkeuzes
Toegegeven: het ene materiaal is exclusiever dan het andere. Maar dat betekent niet dat de ‘goedkopere’materialen van slechte kwaliteit zijn, integendeel! Denk maar aan laminaat, waarbij het verschil met een houten vloer amper te zien is en de onderhoudsvriendelijkheid een grote troef is. En wat dacht u van PVC-ramen? Ze bieden een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding én helpen je energiefactuur naar omlaag.
3. Keep it simple!
Een trapleuning met een originele kromming, artisanaal raam- en deurbeslag, … Mooi is het zeker, maar is het ook noodzakelijk? Vaak geeft een eenvoudige inrichting zonder al te veel tierlantijntjes een even mooi resultaat. En het bedrag op je eindfactuur zal een stuk lager liggen!
4. Denk op de lange termijn
Een woning is geen vluchtige investering maar minstens een meerjarenproject. Het loont dan ook om op de lange termijn te denken. Vallen bepaalde investeringen misschien wat duurder uit, maar haal je er meer rendement uit op de lange termijn? Aarzel dan niet!
5. Laat je bijstaan door een renovatie-expert
Wie zich laat bijstaan door experts, heeft altijd een stapje voor. Vraag je aannemer of architect gerust naar goedkopere alternatieven. En heb je al eens nagedacht over het advies van een renovatiecoördinator? Wij bekijken je project altijd in zijn geheel en geven je altijd overal de goedkoopste oplossing mee!