Terug naar overzicht

Welke premies zijn er voor zonnepanelen?

Sinds de coronacrisis blijven alle middelen goed om je energiefactuur te drukken. Met zonnepanelen bijvoorbeeld. Al kwamen die in de eerste weken van 2021 uitvoerig in het nieuws, omwille van de afschaffing van de terugdraaiende teller in Vlaanderen. Een streep door de rekening die gedeeltelijk wordt gecompenseerd door een nieuwe premie van netbeheerder Fluvius.

Maar hoe zit dat nu met de steunmaatregelen in ons land? Wat zijn de premies voor zonnepanelen in 2021? En blijven ze nog rendabel?

Of je recht hebt op subsidies hangt vooral af van je woonplaats.

Zonnepanelen in Vlaanderen, Brussel of Wallonië?

In welk gewest woon je? Het maakt een wereld van verschil.

Premies Vlaanderen

Eerst het slechte nieuws. Vlaanderen schafte de groene stroomcertificaten af in 2013. Achterliggende reden? De investering op zich loont al voldoende. Dat klopt ergens ook wel, want de rentabiliteit van zonnepanelen blijft ook zonder premie gegarandeerd.

Tot 2021 kreeg je in Vlaanderen wel korting op je investering dankzij de terugdraaiende meter (of teller). Helaas, het Grondwettelijk Hof trok schafte de regeling af.

Het goede nieuws? Vanaf 1 januari 2021 heb je recht op een eenmalige investeringspremie van netbeheerder Fluvius. Je moet natuurlijk wel aan een aantal voorwaarden voldoen en het premiebedrag bedraagt maximaal 40% van de investeringskosten ( = 1500 euro). Maar hoe dan ook compenseert de nieuwe premie voor een stuk het wegvallen van de terugdraaiende meter.

 

Nog meer goed nieuws? Het prosumententarief (VREG) - een soort forfait voor de elektriciteit die je van het net haalt - valt weg voor nieuwe installaties van zonnepanelen in 2021.

 

Premies Brussel

In Brussel maak je sinds 2020 kans op groene stroomcertificaten onder bepaalde voorwaarden. Tot voor kort had je recht op het compensatieprincipe. Je betaalde dan gewoon het verschil tussen wat je aan elektriciteit injecteerde en verbruikte op het net. Ter compensatie van de afschaffing daarvan maak je nu kans op groene stroomcertificaten voor zelfs 10 jaar lang. Het aantal wordt bepaald door een groene meter en het bedrag loopt mogelijk op tot 800 euro per jaar voor een gemiddeld gezin.

Sommige Brusselse gemeenten voorzien ook nog extra premies voor het installeren van zonnepanelen. Neem contact op met de dienst Stedenbouw of Milieu voor meer informatie.

Premies Wallonië

Ook Wallonië maakt gebruik van de terugdraaiende teller, zodat je alleen het nettobedrag betaalt van wat je verbruikt op het net. Streefdoel is dan uiteraard een negatief of gelijk saldo, want dan betaal je helemaal niets. Maar ook in Wallonië wordt de terugdraaiende teller afgebouwd in de komende jaren.

Onrechtstreekse premies zonnepanelen in 2021

Ook onrechtstreeks maak je aanspraak op premies of subsidies van de overheid voor het installeren van zonnepanelen. Ze verlagen immers het E-peil of energieprestatiepeil van een woning. Blijf je onder een bepaald E-peil dan krijg je een korting of zelfs vrijstelling van toekomstige roerende voorheffingen. Er zijn wel twee voorwaarden aan verbonden:

o   Je plaatst je zonnepanelen binnen het half jaar na bewoning

o   De zonnepanelen staan op de woning of het terrein zelf

renoffice
Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.

Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.

Beschrijf kort uw project.

Je krijgt snel een verblijvend voorstel.