Welke impact heeft de afschaffing van de woonbonus op renovatiewerken?

Welke impact heeft de afschaffing van de woonbonus op renovatiewerken?

Vanaf 1 januari 2020 verdwijnt de woonbonus in Vlaanderen. Hij wordt vervangen door een daling van de registratierechten van 7 naar 6%.

Slecht nieuws als je van plan bent een eerste woning te kopen. Met de woonbonus kreeg je een belastingvermindering van 40%, veel meer dan de korting op je registratierechten. Maar wat betekent de afschaffing voor renovatiewerken concreet? Wat als je gaat renoveren in 2020? En wat zijn de verwachtingen van de renovatiesector?

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

(Nog) lagere registratierechten voor energetische renovatie

Eerst het goede nieuws: de registratierechten dalen nog 1% extra vanaf 2020 als je een woning koopt en kiest voor een ingrijpende energetische renovatie. Je betaalt dan maar 5 in plaats van 7%. En je geniet ook vijf jaar lang van een verlaagde onroerende voorheffing. Koop of erf je binnen vijf jaar een woning die je energetisch gaat renoveren? Dan krijg je ook een voordeliger energielening.

De Vlaamse overheid wil op die manier energiebesparende renovaties promoten. Maar de Vlaamse Confederatie Bouw betwijfelt of dat op die manier gebeurt. De registratierechten dalen dan wel, maar verder biedt renoveren nog weinig (fiscaal) voordeel door het wegvallen van de woonbonus. De nieuwe korting zou te klein zijn om over te gaan tot een ingrijpende renovatie.

De (geïntegreerde) woonbonus was een fiscale korting op een hypothecaire lening bij de aankoop van een woning. Ook geplande renovaties werden opgenomen in de lening en vielen dus onder de woonbonus. Dat voordeel valt dus weg. Je krijgt wel een korting op de registratierechten bij de aankoop van een woning, maar die geldt uiteraard niet voor renovaties. Verbouwingen vallen onder de btw-tarifering (6%).

 

Minder budget voor renovatie

De belastingvermindering bedroeg 40%. Koop je vanaf 2020 een huis en wil je vervolgens renoveren, dan zul je meer budget moeten uittrekken. De aankoop van de woning valt immers (veel) duurder uit, waardoor er minder budget overblijft om te renoveren.

Kleine kanttekening: sommigen verwachten een daling van de vastgoedprijzen na de afschaffing van de woonbonus. Maar dat valt volgens experts moeilijk te voorspellen, omdat de huizenmarkt complex in elkaar zit. Een daling van de aankoopprijs zou de woonbonus (voor een stuk) compenseren. En zo blijft er toch budget beschikbaar voor een renovatie. Misschien. Wordt vervolgd …

 

Jouw woonscenario na 2020

Hoe zit het met jouw financiering? Twee scenario’s:

Je kocht voor 1 januari 2020 een huis.

In dat geval blijf je gewoon genieten van het fiscale voordeel van de woonbonus. Opgelet, de datum van het overlijden van de notariële akte is bepalend.

De laatste maanden van 2019 was er een rush op de huizenmarkt, omdat iedereen nog van de woonbonus wou genieten. Hopelijk haalde je de deadline, want zo blijft er meer budget over om te renoveren.

Je koopt/kocht na 1 januari een huis.

Helaas krijg je alleen nog een korting op de registratierechten bij de aankoop van je woning. Gelukkig is er nog altijd de renovatiepremie om je investering betaalbaar te houden.

Meer weten over de financiering van jouw renovatie? Of gewoon op zoek naar een renovatiecoördinator?

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.