Welke bouwvergunningen heb ik nodig bij een renovatie?

bouwvergunningen

Iets verbouwen aan je huis? Kijk dan eerst even of je een bouwvergunning nodig hebt. Voor sommige renovatie- of onderhoudswerken moet je in België namelijk toestemming van de overheid vragen. Voor andere renovaties geldt dan weer alleen een meldingsplicht.

Benieuwd of je bouwvergunning renovatie nodig hebt ? In welke categorie jouw renovatieplannen vallen? We lijsten ze hier even voor je op.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Onderhoudswerken zonder vergunningsplicht

Algemene werken

Onderhoudswerken zijn over het algemeen vrijgesteld van een stedenbouwkundige vergunning. Welke werken precies? Het vervangen van …

  • Pleisterwerk
  • Kapotte dakpannen
  • Oude ramen

Voorwaarde is wel dat ze niet in strijd zijn met de geldende bouwvoorschriften. De werken vinden bovendien plaats binnen een straal van 30 meter binnen een vergund gebouw. Ook belangrijk bij het uitvoeren van onderhoudswerken is dat ze het bouwvolume niet wijzigen, de stabiliteit vrijwaren en dat ze buiten het zicht van de straat gebeuren.

Concreet? Werken aan zijgevels, achtergevels en het dak. Voer je de werken uit aan de straatkant? Dan ben je gebonden aan de vergunningsplicht, want je wijzigt het uitzicht van je huis.

Vinden de geplande onderhoudswerken binnen plaats? Ga gerust je gang. Je hoeft geen vergunning aan te vragen. Enkele voorbeelden:

  • Een nieuwe keuken of badkamer plaatsen
  • De kamerindeling wijzigen (één grote kamer omtoveren tot 2 kamers)
  • De zolder omvormen tot een slaapkamer

 

Meer voorbeelden?

  • Je gebruikt het huis tijdelijk als werkplek of verkoopruimte voor maximaal 90 dagen per jaar.
  • Een zorgwoning (kangoeroewoning) creëeren zonder de constructie van het huis te wijzigen.
  • Je bouwt een vrijstaand bijgebouw, bijvoorbeeld in de tuin conform de voorwaarden.
  • Een oprit aanleggen.
  • De aanleg van een zwembad, vijver of terras voor een maximum oppervlakte van 80m²
  • Schotelantennes en zonnepanelen
  • Het aanplanten van bomen en hagen. Om te ontbossen of bomen te vellen heb je wel een vergunning nodig.
  • Je plaatst kleine constructies zoals een barbecue, speeltoestel of brievenbus.
  • Een onbewoonde caravan of kampeerwagen plaatsen achter je woning of je stockeert maximaal 10m³ aan materiaal.
  • Je installeert ondergrondse constructies zoals een regenwaterput, brandstoftank of aansluiting.
  • Een bouwwerk slopen waarvoor geen vergunningsplicht geldt of dat bouwkundig erfgoed is met een maximale grootte van 100m²

Let er wel op dat de functie van het pand hetzelfde blijft. Wijzigt die toch, dan moet je mogelijk wél een vergunning aanvragen.

bouwvergunning

Renovatiewerken met meldingsplicht

Voer je werken uit die de stabiliteit van je woning beïnvloeden, dan doe je dat zonder vergunning. Maar je hebt wel een meldingsplicht. Ook hier geldt weer dat de werken buiten het zicht van de straat plaatsvinden. (Dus binnenshuis of aan achter- of zijgevels.)

Voorbeelden?

  • Het plaatsen van nieuwe dragende balken voor de dakconstructie
  • Herbouwen of vervangen van buitenmuren
  • Het bouwen van nieuwe raamopeningen

Hoe gebeurt die melding in de praktijk?

  • De bouwheer doet de melding aangetekend (of met een ontvangstbewijs) door het juiste formulier in te vullen en een beknopt dossier samen te stellen.
  • Een gemeente antwoordt binnen een relatief korte termijn als ze een negatief advies geeft. In dat geval worden de werken afgelast.
  • Geeft ze groen licht, dan mag je na 20 dagen starten met de werken.
  • Opgelet, je houdt best wel rekening met een aantal bijkomende factoren. Het gebouw of de werken mogen niet in strijd zijn met de stedenbouwkundige verordeningen, ruimtelijke uitvoeringsplannen, plannen van aanleg of verkavelingsvergunningen.
  • En het pand mag ook niet in een ruimtelijk kwetsbaar gebied (bijv. natuurgebied) liggen. Tip: informeer je eerst bij de bouwdienst van je gemeente.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Toch een bouwvergunning renovatie nodig? 

Voor de meeste andere werken die je uitvoert heb je dus wel een bouwvergunning nodig. Meestal gaat het dan om een stedenbouwkundige vergunning en heb je ook een architect nodig. Enkele voorbeelden.

De woonfunctie van je huis verandert

Wijzigt de woonfunctie van je huis, dan heb je altijd een vergunning nodig. Soms zelfs zonder echt werken te laten uitvoeren. Neem dus het zekere voor het onzekere en vraag het.

Huis opdelen

Voer je renovatiewerken uit om je huis op te delen in verschillende segmenten, dan heb je hiervoor een stedenbouwkundige vergunning nodig. Van je huis appartementen maken? Of enkele studentenkamers in je huis installeren? Dan vraag je eerst een vergunning aan.

Renovatiewerken zonder woonoppervlak uit te breiden

Breidt de woonoppervlakte niet uit door de renovatiewerken? Dan ben je vrijgesteld van de vergunningsplicht. Opgelet, voor sommige stabiliteitswerken geldt wel een meldingsplicht. En denk eraan, renoveren in het zicht van de straat doe je altijd mét vergunning.

verbouwen

Bijbouwen

Wil je kleine bijgebouwen aanbouwen, dan volstaat een melding. Tenminste als de bijgebouwen klein genoeg blijven en voldoende afstand houden van aangrenzende percelen.

Slopen

Ook voor het slopen van gebouwen heb je in principe een vergunning nodig. Behalve als het opzetten van het gebouw vrijgesteld is. In dat geval heb je ook voor het slopen geen toestemming nodig.

Sinds 23 februari 2017 vallen de stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsvergunning en milieuvergunning onder één noemer: de omgevingsvergunning. Per 1 juni 2017 passen gemeenten de nieuwe regeling toe.

Ben je nog niet zeker of je een bouwvergunning renovatie nodig hebt? Informeer je dan op volgende manieren:

 

Hoe vraag ik een bouwlicentie aan?

Je vraagt de bouwpermissie op twee manieren aan:

Het papieren aanvraagdossier kun je persoonlijke indienen bij de gemeente. Je krijgt dan een ontvangstbewijs. Een architect moet de aanvraag altijd digitaal indienen.

Werk je samen met een architect of renovatiecoördinator? Dan doet die al het werk voor jou.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Hoelang moet ik wachten?

Eens de knoop doorgehakt en je renovatieplannen concreet worden, wil je natuurlijk zo snel mogelijk starten. Maar wanneer krijg je dan antwoord op je bouwaanvraag?

1. De gemeente verplicht zich ertoe om je aanvraag ontvankelijk en volledig te verklaren binnen de 30 dagen.

2. In het Vlaams Gewest geldt een wettelijke antwoordtermijn van 75 dagen vanaf de dag waarop het ontvangstbewijs is verstuurd.

Voor sommige renovaties start de gemeente een openbaar onderzoek op. Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt dan of iemand bezwaar aantekent tegen de plannen en een gemachtigd ambtenaar brengt een advies uit. In dat geval loopt de wettelijke antwoordtermijn op tot 105 dagen.

In het verleden durfde de wettelijk termijn wel eens (flink) oplopen, afhankelijk van de gemeente. Maar de toestand zou intussen verbeterd zijn.

Tip: laat je bouwaanvraag indienen door een derde, zoals een architect of renovatiecoördinator. Zo ben je zeker dat er geen fouten optreden en dat ze meteen ontvankelijk en volledig verklaard wordt. En je wint vaak tijd op die manier, omdat gemeenten aanvragen van een professional wel eens vlugger durven te behandelen dan die van een particulier. (Al zal de overheid dat nooit toegeven.)

 

Wanneer kan ik starten?

Vergunning gekregen? Dan kun je beginnen te renoveren. Opgelet, je wacht beter niet te lang, want je vergunning vervalt na 2 jaar en …

  • Als de constructie na 3 jaar nog niet winddicht is.
  • Als de werken 2 jaar onderbroken worden.

 

Bouwvergunning, meldingsplicht of helemaal niets?

De juiste bouwvergunning renovatie voor de juiste bouwactiviteiten is een absolute voorwaarde maar zelden een sinecure. Zie je door het bos nog amper de bomen? Geen zin of tijd om uit te vissen hoe het juist zit?

Vraag het aan jouw renovatiepartner, bijvoorbeeld Renoffice. Wij leiden het volledige renovatieproject in goede banen en nemen dus ook de administratieve kant voor onze rekening. Contacteer ons vrijblijvend voor meer info.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.