Wat met de keuring van je elektriciteit bij een renovatie?

Wat met de keuring van je elektriciteit bij een renovatie?

Als je een oud huis koopt bestaat de kans dat de elektriciteit nog niet gekeurd is. Een elektrische keuring vermeldt de conformiteit van de installaties in je woning. Maar is ze ook altijd wettelijk verplicht? Wie voert ze uit? En wat is de kostprijs van een goede keuring?

Eerst en vooral maakt het weinig uit wat de wet zegt. Alleen al voor de veiligheid zorg je maar beter voor een veilige elektrische installatie. Is ze verouderd, slecht onderhouden of vertoont ze gebreken? Dan loop je een groot risico. Er kan kortsluiting, elektrocutie of zelfs brand ontstaan. En dat wil je natuurlijk te allen tijde vermijden.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Wanneer is de elektrische keuring verplicht?

Als je een woning verkoopt moet je altijd een keuringsverslag voorleggen. Installaties geplaatst na 1981 bevatten in principe altijd een keuringsverslag. Raakte het verloren, vonden er belangrijke wijzigingen plaats of is het verslag al meer dan 25 jaar oud? Dan heb je een nieuw keuringsverslag nodig. Ook als de installatie zelf ouder is dan 25 jaar bel je best naar een keuringsadviseur. Kortom, na 25 jaar volgt sowieso een herkeuring.

 

Wie voert de keuring uit?

Doe een beroep op een door de staat erkend controleorganisme met een Belac-accreditatie. Download een lijst van keurders op de website van FOD Economie. Aanpassingen aan je installatie kun je gerust laten uitvoeren door je vaste elektricien, maar voor de keuring gelden dus andere normen.

 

Wat wordt er precies gekeurd?

De keurder voert metingen uit en test de differentieelschakelaars, maar kijkt ook of de fysieke installatie overeenkomt met de voorschriften van de AREI en de schema’s. Hou alvast volgende documenten klaar: het ééndraadsschema en situatieschema.

Op het eind van de rit krijg je de resultaten te zien. Goedgekeurd? Dan zit je goed voor de komende 25 jaar.

 

Elektrische installatie afgekeurd: wat nu?

Stelt het keuringsorganisme een aantal gebreken of overtredingen vast? Dan zul je actie moeten ondernemen. Gelukkig krijg je hier wel ruimschoots de tijd voor.

  • Installaties van VOOR 01.10.1981: binnen de 18 maanden
  • Installaties van NA 01.10.1981: binnen de 12 maanden

De termijn start vanaf de datum van het verlijden van de akte en de deadline wordt ook vermeld in het keuringsverslag. Lukt het niet om op tijd de nodige werken te laten uitvoeren? Vraag dan een verzoek tot verlening bij de FOD Economie. Anders riskeer je in theorie een boete te krijgen.

Bij een verkoop dient het keuringsverslag alleen om de koper te informeren over de staat van de installatie. Zo kan die inschatten hoeveel extra kosten er volgen bij de renovatie.

Lees hier meer over elektriciteitswerken bij een renovatie.

 

Wat kost een elektriciteitskeuring?

Het prijskaartje van je keuring hangt af van een aantal factoren: het controleorganisme, de werkuren, de omvang van je installatie en de eventuele opmaak van een situatieschema. Cijfers? Hou rekening met zo’n 130 tot 150 euro.

Elektriciteit vernieuwen? Lees onze checklist!

 

Advies nodig bij je elektriciteitskeuring?

Vragen over jouw elektriciteitskeuring? Of gewoon op zoek naar een goede keurder met de nodige referenties? Vraag het aan jouw renovatiecoördinator die jouw project begeleidt van a tot z. De beste investering in jouw gemoedsrust.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.