Totaalrenovatie gepland? Prima idee, want met een grondige aanpak bespaar je meteen op je energiefactuur en investeer je in de toekomst. Je huis stijgt immers in waarde en je geniet jaren van het ultieme comfort.
Maar wat kost dat dan? Hoeveel budget heb je nodig om je plannen te realiseren? Wat is haalbaar en wat minder? Het antwoord verschilt telkens en is afhankelijk van jouw project. (Lees: de staat van je woning en je ambities.)
Wat verstaan we onder totaalrenovatie?
Het woord doet vermoeden dat we echt wel elk hoekje van je woning aanpakken. Soms is dat ook zo, maar vaak gaat het om een combinatie van een aantal werken. De overheid spreekt in elk geval van een totaalrenovatie als in een periode van vijf jaar drie van deze werken worden gecombineerd:
- Ramen en schrijnwerk vervangen (min. 5 m²)
- Vloeren en plafonds isoleren (min. 30 m²)
- Muren isoleren (min. 30 m²)
- Dak en zoldervloer isoleren (min. 30 m²)
- Warmtepomp installeren
- Ventilatiesysteem plaatsen
- Zonneboiler installeren
Bij een totaalrenovatie worden dus heel wat onderdelen afgebroken en heropgebouwd. Soms gaat het maar om drie van bovenstaande werken, een andere keer gaat het om een 10-tal ingrepen. Zeker als je een oud huis wil renoveren.
Waarom is een totaalrenovatie interessant? Je zou stapsgewijs kunnen werken om de kosten te spreiden, maar alles in één keer renoveren blijkt in de praktijk voordeliger. En het resulteert ook vaak in een beter eindresultaat.
De meeste totaalrenovaties nemen trouwens een jaar in beslag, vanaf het uittekenen van de plannen tot de uiteindelijk uitvoering en afwerking. Veel hangt ook af van de aard van de werken en de aannemer die ze uitvoert.
Tijd besparen? Doe een beroep op een ervaren renovatiecoördinator die samenwerkt met een vast team van betrouwbare professionals. Zo vorderen de werken sneller en hoef je zelf geen aannemers of architect te zoeken.
Meer weten over onze werkwijze?
Wat zijn de kosten van een totaalrenovatie?
Eerlijk is eerlijk, een pasklaar antwoord op deze vraag blijven we jou schuldig. Er zijn nu eenmaal te veel factoren die meespelen. De materialen, mate van afwerking, isolatietechnieken, … Ga je echt muren slopen en is ook de elektriciteit aan vervanging toe (± 10.000 euro), dan loopt de prijs meteen op.
Het goede nieuws is natuurlijk dat je voor een deel zelf controle hebt over het prijskaartje. Sommige ingrepen zijn nu eenmaal nodig omdat ze voorzien in jouw basisbehoeften, maar andere werken vallen eerder onder de noemer ‘luxe’. En ook in de materialen en toestellen heb je de keuze tussen goedkoop, middelmatig en duur.
>> Waarmee hou je best rekening bij het bepalen van de kostprijs?
Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen
Kosten drukken?
Natuurlijk lijkt elke investering een kost op korte termijn. Maar wat als je verder kijkt dan je neus lang is?
Energiebesparing
Een goede isolatie van je woning merk je meteen op je energiefactuur. Bereken de besparing over meerdere jaren (of een decennium). Wie weet betaalt jouw investering zichtzelf wel terug?
Premies
Voor veel renovaties maak je aanspraak op een mooie korting dankzij de renovatiepremie of andere subsidies. Maak er gebruik van!
Wat volgt is een kort overzichtje van de premies die er zoal zijn:
- Totaalrenovatiebonus: voer op vijf jaar tijd minstens drie verschillende energiebesparende renovaties uit.
- Overkoepelende renovatiepremie: 20 of 30% van de goedgekeurde facturen als het totaalbedrag minstens 2500 euro bedraagt.
- Premies netbeheerder: voor onder meer dak- of zolderisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, …
- Gemeentelijke en provinciale premies: informeer je vooraf bij de lokale overheden.
- Verlaagd BTW-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar, dan kom je in aanmerking voor het BTW-tarief van 6% voor materialen én werkuren.
Opgelet, hou er rekening mee dat je de premies pas ontvangt na facturatie van de werken. Vragen? Stel ze gerust aan jouw renovatiecoördinator.
Totaalaanpak
Een geïntegreerd plan waarbij het hele pand onder handen genomen wordt, leidt vaak tot een voordeligere eindfactuur. Laat je de renovatie in fasen uitvoeren over verschillende jaren, dan zit je ook telkens met een opstartkost voor de voorbereiding.
Lange termijnplan
Misschien plannen jij en je partner kinderen of hebben jullie al kinderen? Dan zou een extra zolderkamer nog wel eens van pas komen over een aantal jaar. Of misschien wil je ooit voor je ouders zorgen. Ook in dat geval is het belangrijk om nu al te anticiperen.
Voordelige financiering
Misschien heb je genoeg spaarcentjes om de hele renovatie meteen te betalen. Prima, maar de meeste mensen zullen hun totaalrenovatie moeten financieren met een lening. Zoek een voordelige hypotheek of maak gebruik van de renovatielening of groene lening.
>> Renovatiekosten: Hoe bewaar je het overzicht?
Wat kost het nu echt?
Wil je echt een idee krijgen van je investering? Ruwe schattingen worden gemaakt met een vuistregel, namelijk 750 tot 1500 euro per vierkante meter. Maar sinds enkele jaren hou je ook best rekening met de verplichte werken om te beantwoorden aan de EPB-eisen.
Hoe wordt de prijs berekend? Je factuur bestaat uit twee onderdelen: de werkuren (± 60%) en de materialen (± 40%).
Wil je weten wat de verschillende renovaties kosten? Ook hier geldt weer dat alles afhangt van jouw persoonlijke smaak en ambitie. En van de staat van je woning natuurlijk. Toch een idee krijgen?
- Ramen: 12.000 – 15.000 euro
- Sanitair: 5.000 – 10.000 euro
- Elektriciteit: 5.000 – 10.000 euro
- Dak: 200 – 250 euro per m²
- Verwarming: ± 700 euro per radiator (± 3000 euro voor hoogrendementsketel)
- Muren: 20 – 30 euro per m²
Opgelet, dit zijn (vage) richtprijzen. Je vraagt beter een offerte op maat.
Breng tijdens het bepalen van de kostenraming zeker ook de sloopkosten in rekening. Je betaalt immers voor het afvoeren van het bouwafval, van het afbreken van een spouwmuur tot de afbraak van je keuken. Je aannemer of renovatiecoördinator doet het graag voor jou, maar rekent de kosten natuurlijk wel door.
Voor het afbreken van een gewapende betonmuur betaal je al snel zo’n 500 euro per m³. Voor het uitbreken van een douchestel zo’n 38 euro per stuk. Kortom, de kosten voor bouwafval lopen al snel op bij een totaalrenovatie.
>> Eén aanspreekpunt voor jouw totaalrenovatie? Vraag een vrijblijvende offerte.
Waarom kiezen voor Renoffice?
‘Verbouwen zonder stress’ luidt onze slogan, want daarmee maken we het verschil.
De essentie van onze werkwijze?
- Topkwaliteit: door onze jarenlange samenwerking met lokale partners-aannemers kunnen we kwaliteit leveren. We controleren of ze financieel gezond zijn, hun manier van werken en referenties. Alleen zo verloopt jouw project zoals gepland.
- Op maat: jouw input telt, want alleen zo kunnen we een eindresultaat garanderen dat beantwoordt aan jouw verwachtingen. Vertel ons dus alles over jouw droomrenovatie. We geven ook nog eens advies op maat.
- Kostenefficiënt: schaalvergroting, lange termijnsamenwerkingen en transparante workflows leiden tot een kostenbesparing. En bijgevolg tot gunstige offertes.
- Transparant: je blijft natuurlijk ook graag op de hoogte van het verloop van de werken. Volg het via ons digitaal platform Renonline op eender welke plaats en eender welk moment.
- Op schema: misschien moet je wel tijdelijk verhuizen voor je renovatie. Het is dan ook belangrijk dat je werken volgens schema verlopen. Bij Renoffice houden we ons aan de afspraken. En komt er toch een kink in de kabel door overmacht, dan krijg je dit snel te horen.
Jouw investering bij Renoffice
Benieuwd naar een raming op maat van jouw project? Samenzitten met een van onze medewerkers?
- Advies op maat
- Transparante offerte
- Betrouwbare coördinatie