Wat is een nulenergiewoning?

Wat is een nulenergiewoning?

Een nulenergiewoning is een woning die gedurende een heel jaar, dus niet alleen gedurende de zomer, evenveel energie verbruikt als het zelf opwekt.

Nulenergiewoningen staan ook wel bekend onder de naam:

  • CO2-neutrale woningen
  • energieneutrale woningen
  • balanswoningen
  • energiebalanswoningen

Hoe maak je van je woning een nulenergiewoning?

Om van je woning een nulenergiewoning te maken moet het energieverbruik worden teruggedrongen. Daarnaast moet door de woning energie worden opgewekt op een duurzame wijze. Minimaal net zoveel als de woning verbruikt.

Dit wil niet zeggen dat de energierekening van de woning nul is. In de winter kan ook een nulenergiewoning extern opgewekte energie verbruiken, terwijl het huis in de zomer energie teruglevert aan het energienet. Evenmin vereist de definitie van een nulenergiewoning dat de extern verkregen energie op duurzame wijze is opgewekt.

 

Hoe dring je energieverbruik van een woning terug?

De meeste huizen zijn al voorzien van energiebesparende maatregelen, zoals bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en dubbele beglazing. Maar ook deze huizen kunnen nog worden verbeterd. Bijvoorbeeld door maximaal gebruik te maken van moderne energiezuinige apparaten, zoals wasmachines, vriezers, koelkasten en cv-installaties.

Daarnaast kunnen aan veel woningen nog aanvullende energiebesparende verbeteringen worden uitgevoerd. Denk daarbij aan bijvoorbeeld driedubbel glas en vloerisolatie. In een optimaal geïsoleerde woningen zijn zelfs de bekende ventilatieroosters verdwenen en vervangen door balansventilatie.

 

Wat is balansventilatie?

In moderne woning willen we zo min mogelijk warmteverlies. Ventilatieroosters in de woonvertrekken en luchtafvoer uit badkamer en keuken zijn bronnen van warmteverlies. Toch is ventilatie van een woning essentieel omdat een ophoping van waterdamp, zoals die ontstaat als mensen dagenlang in een woning zonder ventilatie verblijven, een belangrijke bron van schimmelvorming is. Bovendien is lucht met een hoge coëfficiënt aan waterdamp slecht te verwarmen: droge lucht is veel eenvoudiger te verwarmen. 

De oplossing voor dit dilemma is balansventilatie: een centraal ventilatiesysteem waarmee de lucht van de woning wordt ververst. Gewoonlijk is deze balansventilatie voorzien van warmtewisseling, waardoor de afgevoerde warme binnenlucht wordt gebruikt om de aangezogen buitenlucht te verwarmen.

 

Hoe begin je met het terugdringen van je energieverbruik?

Het terugdringen van energieverbruik begint met bewustwording van de bewoners van je woning. Niet alleen de kosten van de energievoorziening en onzekerheid over toekomstige energiekosten zijn argumenten om het energieverbruik van woningen te verlagen, maar ook de effecten van het energieverbruik op het klimaat en het milieu spelen een rol hierbij.

Een goed hulpmiddel om de bewustwording te stimuleren is toepassing van zogenaamde 'slimme' meters. Hiermee is op elk moment van de dag zichtbaar hoeveel energie je woning verbruikt. Spelenderwijs wordt daardoor het energieverbruik van je woning teruggedrongen. Bovendien worden de effecten van nieuwe energiezuinige apparaten door een 'slimme' meter direct getoond. Slimme meters worden door de meeste energieleveranciers aangeboden tegen uitermate redelijke tarieven.

 

Welke mogelijkheden zijn er gebruik te maken van duurzame energiebronnen?

Duurzame energiebronnen zijn tegenwoordig in voldoende mate beschikbaar. Hieronder een overzicht:

  • Warmte uit buitenlucht: Deze methode wordt ook in de Scandinavische landen gebruikt, het functioneert dus ook in ons klimaat.
  • Zonnepanelen: Er zijn twee soorten zonnepanelen, fotovoltaïsche zonnepanelen die zonlicht omzetten naar elektriciteit en thermische collectoren waarbij zonnewarmte wordt gebruikt ter verwarming van water. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren gedaald, terwijl de energieopbrengst toeneemt.
  • Aardwarmte: De warmte van de aarde wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning, zoals bijvoorbeeld het principe bij warmtepompen.

Deze duurzame energiebronnen zijn de afgelopen decennia betaalbaar geworden, al vergen ze nog altijd een substantiële investering. Het is dan ook de moeite waard om op onderzoek uit te gaan naar subsidies om het initiële investeringsbedrag te beperken.

 

Voordelen van een nulenergiewoning

De voordelen van een nulenergiewoning zijn:

  • Het bedrag van je energierekening wordt substantieel verlaagd
  • De waarde van je woning wordt erdoor verhoogd
  • Je levert een bijdrage aan CO2-verlagende maatregelen en klimaatverbetering

 

Een nulenergiewoning door Renoffice

Wens je meer informatie over een nulenergiewoning? Naast algemene renovatiewerken zet Renoffice ook nieuwbouw woningen. Bespreek vrijblijvend uw project telefonisch via 0800 62 330 of via ons contactformulier.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.