Waarom isolatie van bestaande gebouwen de meeste energiewinst oplevert

Waarom isolatie van bestaande gebouwen de meeste energiewinst oplevert

De isolatievereisten in Vlaanderen verstrengen elk jaar, voor nieuwbouw én voor bestaande gebouwen. Voor nieuwbouw zijn ze het strengst. En het heeft weinig zin om ze nog strenger te maken, zo blijkt tenminste uit een studie van de KU Leuven. Dat pleit dan ook voor energetische renovatie van bestaande woningen, want die levert uiteindelijk de meeste energiewinst op. Zowel voor de gebruiker als voor het milieu.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Isolatienorm nieuwbouw zit aan plafond

Voor nieuwbouw bepaalt tegenwoordig het S-peil de norm. Dat houdt rekening met de vormefficiëntie, gebouwschil en energiebehoefte. Het S-peil daalt elk jaar tot S28 in 2021.

De huidige norm vereist nu al heel dikke beglazing en legt de lat hoog voor luchtdichtheid met een verplichte meting ter controle en zonwering. Maar is het wel nuttig om almaar dikker te isoleren?

Professor Hugo Hens van de KU Leuven betwijfelt of een verdere verstrenging nog wel zinvol is voor gebruiker én milieu. De terugverdientijden voor gezinnen lopen immers te lang en de productie en het vervoer van de extra isolatiematerialen leiden ook tot extra CO2-uitstoot.

Ook de Vlaamse Confederatie Bouw heeft haar bedenkingen. Het huidige S-peil leidt mogelijk tot oververhitting, waardoor de nood aan extra koeling ontstaat. Dat betekent dus net méér energieverbruik.

Ook de metingen die leiden tot het S-peil zijn voer voor discussie. Er wordt immers een score gegeven aan warmte-isolatie, zonnewinsten en luchtdichtheid van de gebouwschil. Maar de maatstaf is in de praktijk helaas weinig betrouwbaar/nauwkeurig en makkelijk te beïnvloeden. Het gebruik van gordijnen en rolluiken bijvoorbeeld oefent een grote invloed uit op de zonnewinsten. Ook bomen die hun schaduw op het gebouw werpen, hebben een invloed op de score. En een alleenstaand gebouw krijgt op termijn misschien het gezelschap van andere nieuwbouwprojecten die de zon afschermen, wat ook weer een vertekende (of gedateerde) score oplevert.

Moraal van het verhaal? Nieuwbouw biedt nog weinig of geen ruimte voor extra energiebesparing. Een verstrenging van de norm levert op termijn niets op. Renovatie daarentegen heeft wél nog potentieel.

 

Bestaande woningen isoleren = energiewinst

De echte energiewinst valt te behalen in het isoleren van bestaande woningen. Tegen 2050 moeten die allemaal even energiezuinig zijn als een nieuwbouwwoning, kwestie van te beantwoorden aan de Europese doelstellingen. Een behoorlijke uitdaging voor Vlaanderen, want het gaat om 2,65 miljoen woningen. Wil Vlaanderen die doelstelling halen, dan zou er drie keer sneller moeten gerenoveerd worden.

En wat betekent het voor jou als je op zoek bent naar een woning? Je kijkt maar beter uit naar een bestaande woning om te renoveren en isoleren. Want het strenge S-peil maakt het moeilijk om nog een comfortabele maar vooral betaalbare nieuwbouwwoning te kopen.

 

Renoveren met Renoffice?

Huis gekocht? En koester je renovatieplannen? Dan pak je de zaken best goed aan voor een vlot verloop van de werken. Wij coördineren jouw verbouwing van a tot z met ons team van ervaren partners. Jouw garantie op een goede nachtrust.

Ons advies? Benoveren, de beste garantie op een zorgeloze toekomst als het op wonen aankomt.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.