Vernieuwbouw is een term die de laatste jaren almaar vaker opduikt. Logisch, want de bouwgrond in Vlaanderen wordt schaars. En in 2040 treedt de betonstop in voege en wordt het verboden om nog nieuwe openbare ruimte te bebouwen.
Maar wat betekent vernieuwbouw eigenlijk? De officiële definitie luidt: “Een woning zodanig renoveren dat de kwaliteit vergelijkbaar is met die van een nieuwbouwwoning.” Maar in de praktijk komt dat meestal neer op het slopen van de bestaande woning om er een nieuwe op te zetten. In die zin is vernieuwbouw synoniem voor vervangbouw.
Wanneer vernieuwbouw?
Renoveren is een intensief proces, zeker als het om een oude woning gaat. En je hebt vaak een behoorlijk budget nodig, al is het maar om te beantwoorden aan de huidige energienorm. In 2020 wordt het energierenovatieprogramma van kracht met volgende eisen:
- Geïsoleerd dak
- Isolerend glas
- Recente verwarmingsketel
Blijft het daarbij? Dan is verbouwen zeker een optie. Maar soms gaat het om een verregaande aanpassing van de bestaande structuur en indeling en komt er veel meer bij kijken.
Alternatief? Je aangekochte woning afbreken en heropbouwen. Helemaal conform de hedendaagse normen. In dat geval spreken we dus van vernieuwbouw of vervangbouw.
Verlaagd btw-tarief
Privéwoningen ouder dan 10 jaar renoveer je aan een btw-tarief van 6% (in plaats van 21%). Maar ook voor vernieuwbouw geldt het verlaagde btw-tarief. Al moet je ook hier rekening houden met een aantal voorwaarden.
- Het gaat om een privéwoning.
- Sloop en heropbouw maken deel uit van eenzelfde project en vormen één handeling.
- Bezorg het controlekantoor voor aanvang van de opeisbaarheid van de btw een kopie van de bouwvergunning + een verklaring over privégebruik.
Opgelet, je bouwt altijd op hetzelfde (kadastraal) perceel. De administratie aanvaardt dus wel dat de plaats van de nieuwbouwwoning licht verschilt van het oorspronkelijk gebouw.
De btw-korting geldt voor volgende steden: Gent, Antwerpen, Oostende, Kortrijk, Roeselare, Brugge, Leuven, Mechelen, Hasselt, Brussel, Aalst, Dendermonde, Sint-Niklaas, Genk, Moeskroen, Doornik, Verviers, Namen, Elsene, Ukkel, Etterbeek, Charleroi, Bergen, La Louvière, Seraing, Luik, Anderlecht, Sint-Gilles, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek en Vorst.
Ook in nieuwe wijken of deelgemeenten telt het verlaagde btw-tarief. Twijfel je? Neem dan contact op met jouw gemeente.
Vernieuwbouw of vervangbouw met Renoffice?
Dankzij onze gefaseerde aanpak verloopt je vernieuwbouw zorgeloos bij ons. Zo blijven we altijd op schema en blijf je perfect op de hoogte tijdens elke stap van het bouwproces. Onze troeven?
- Jarenlange samenwerking met betrouwbare partners
- Constante kwaliteitscontrole
- Correct en transparant
Kiezen tussen een totaalrenovatie of vernieuwbouw? Vraag advies aan jouw renovatiecoördinator.