Verbouwing financieren: 5 manieren

Verbouwing financieren: 5 manieren

Hebt u eindelijk de knoop doorgehakt en besloten om uw huis eens flink onder handen te nemen? Al een nieuwe keuken uitgekozen of wilt u al jaren graag een nieuwe look geven aan uw badkamer? Aan de slag dan maar! Maar hebt u er ook al over nagedacht hoe u dit gaat financieren? Geen zorgen, wij zetten voor u de vijf voorname manieren om een renovatie te financieren op een rij.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

1. Renovatielening

Het meest voor de hand liggende is waarschijnlijk de renovatielening. Dit is een lening op afbetaling en werkt in principe hetzelfde als een persoonlijke lening. U betaalt een vaste rente over het geleende bedrag voor een bepaalde periode. U kunt deze lening doorgaans gemakkelijk online aanvragen en er zijn ook geen hoge notariskosten aan verbonden. Wel heeft deze lening normaal gesproken een hogere rente.

Heeft u energiebesparende renovatiewerken gepland zoals het plaatsen van zonnepanelen of uitvoeren van dakrenovaties? Dan kan u een energielening aanvragen. De rente van zo’n lening is doorgaans lager dan die van een renovatielening.

 

2. Hypotheeklening

Een andere manier om uw renovatie te financieren is door middel van een hypotheek. Er zijn hiervoor verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de situatie waarin u zich bevindt:

  • Hebt u tot voor kort nog geen hypotheek afgesloten? Dan kan het interessant zijn om een hypotheek af te sluiten voor uw renovatie. Doe dit wel alleen als het bedrag dat gefinancierd moet worden, hoog genoeg is. Er zijn namelijk hoge notaris- en dossierkosten verbonden aan het afsluiten van een hypotheeklening. De manier van aflossing kunt u zelf bepalen voor een hypotheeklening. Zo kunt u de manier vinden die het beste bij u past.
  • Indien u al een deel van uw hypotheeklening heeft afbetaald, kunt u kiezen voor een heropname. Het is mogelijk om extra krediet op te nemen tot maximaal het reeds afgeloste bedrag. Als u bijvoorbeeld een hypotheek hebt afgesloten van €200.000 en €70.000 daarvan hebt afbetaald, dan kunt u uw krediet tot €70.000 heropnemen. U kunt zelf de looptijd van dit krediet bepalen en u hoeft geen extra notariskosten te betalen. Wel kunnen er kosten worden gerekend voor de aanpassing van uw dossier.

 

3. Leningen van de overheid

Het is ook mogelijk om een lening bij de overheid af te sluiten, maar om hiervoor in aanmerking te komen moet u voldoen aan verschillende voorwaarden. Zo kijkt men bijvoorbeeld naar uw inkomen. Bovendien zijn deze leningen alleen bestemd voor de financiering van energiebesparende renovaties. De overheid zal u dus niet helpen om een luxe keuken aan te schaffen of een jacuzzi te laten inbouwen in uw badkamer. De rente die van toepassing is op deze lening is uitzonderlijk laag vergeleken met andere soorten leningen. Een renteloze lening is zelfs mogelijk. De beschikbare leningen die vandaag de dag uitgegeven worden in de Belgische gewesten, zijn:

 

4. Eigen besparingen

Indien u over genoeg eigen spaarcenten beschikt om de renovatie uit te voeren, hoeft u natuurlijk geen lening aan te vragen. Het geld gebruiken dat u reeds voor een lange tijd al dan niet op vaste tijdstippen opzij hebt gezet, is de veiligste manier van financiering, omdat u hiermee geen enkel risico loopt. U hoeft immers geen rente te betalen en u loopt niet het gevaar dat u het bedrag niet zal kunnen terugbetalen. Het nadeel van een financiering met eigen spaargeld is dan weer dat u (een gedeelte) van uw buffer kwijt bent in geval van nood. Ook kunt u geen spaarrente meer ontvangen op het bedrag dat u gebruikt om de renovatiewerken te betalen.

 

5. Subsidies en premies

Tot slot kunt u altijd eens nagaan of u niet in aanmerking komt voor subsidies en premies van de overheid. Indien het geval is, kan u immers veel geld besparen! Per gewest is er een aparte renovatiepremie aan te vragen:

 

Samenvattend

Zoals u ziet zijn er verschillende mogelijkheden om uw geplande of gewenste renovatie te financieren. U kunt gebruik maken van het gratis vergelijkingsplatform van TopCompare.be om de lening te vinden die het beste bij u past. Ga steeds van tevoren na of u in aanmerking komt voor een subsidie, premie of lening van de overheid. Hiermee kan u hoge en onnodige kosten besparen. Is dit niet het geval en ziet u het aangaan van een renovatie- of hypotheeklening echt niet zitten? Stel uw verbouwing dan uit tot het moment waarop u genoeg geld bij elkaar hebt gespaard.

Dit artikel is geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Renoffice.be

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.