Verbouwen: architect nodig of niet?

Verbouwen: architect nodig of niet?

Renovatie gepland? Je eerste keer is altijd een beetje onwennig, omdat je met een heleboel vragen zit. Wat moet ik allemaal regelen? Waar moet ik beginnen? En heb ik om mijn huis te verbouwen een architect nodig?

Standaardantwoord? Ja. Voor ingrepen waarbij je ook een bouwvergunning nodig hebt, verplicht de wet de aanstelling van een architect. Concreet? Structurele werken die de stabiliteit, architectuur of bestemming van het gebouw wijzigen. Of een aan- en bijbouw.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Renovaties zonder architect

Kleine werken waarvoor je geen bouwvergunning nodig hebt, voer je uit zonder architect. Welke vrijstellingen zijn er zoal? De regelgeving verschilt per gewest. Wij beperken ons tot Vlaanderen.

  • Het inrichten van lokalen
  • Gevelrenovaties zonder gevolgen voor de stabiliteit van het gebouw
  • Werken aan ramen en deuren
  • Installatie van dakvlakvensters, zonnepanelen en/of zonneboilers
  • Aanbouw op/aan een dak over maximum één vierde van de dakoppervlakte
  • Plaatsen van inklapbare of opvouwbare/oprolbare luifels/markiezen of zonnetenten
  • Installatie van schotelantennes
  • Plaatsing van een duiventil, volière of ander dierenhok (< 40 m²)
  • Aanbouwen van een tuinhuisje, bergplaats, garage, … (< 40 m²)
  • Bouwen van een serre (< 40 m²)
  • Plaatsen van een veranda of overdekt terras (< 40 m²)

Komt jouw renovatie niet in de lijst voor? Dan zal je meer dan waarschijnlijk een bouwaanvraag moeten indienen en een architect inschakelen. Die stelt een uitgebreid dossier voor je samen, zodat je met een gerust hart aan je renovatie begint.

 

Wat gebeurt er als je geen architect inschakelt?

Toch verbouwen zonder architect, ook al schrijft de wet dat voor? Dan riskeer je een vervolging en relatief zware boete. Los daarvan ben je niet gedekt als er iets fout loopt bij de renovatie. En dus kun je in dat geval geen volledige schadevergoeding eisen. Reden? Er is geen controle gebeurd door een architect. Die had namelijk de fout kunnen voorkomen.

Kortom, je neemt heel wat risico als je verondersteld wordt een architect in te schakelen. Tip: hou je aan de regels, want gemoedsrust is onbetaalbaar. Zeker bij een lange termijnrenovatie.

Ook bij het aanvragen van een bouwvergunning kan een architect van pas komen. Een architect heeft meteen de juiste kennis om je op een juiste manier te begeleiden.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen

Hoe kies je de juiste architect?

Ok, je hebt een architect nodig. Maar hoe kies je nu de juiste m/v voor de job? Even googelen? De gouden gids openslaan? Prima mogelijkheden als het snel moet gaan, maar dat blijft natuurlijk altijd een beetje gokken. De beste methode? Vertrouw op mond-tot-mondreclame. Vraag aan familie of kennissen of ze goede ervaringen hebben met een bepaalde architect. Altijd een goed teken. Om praktische redenen kies je ook best voor iemand uit de buurt.

Kies je een bureau of zelfstandige? Dat hangt af van de omvang van je project. Met een zelfstandig architect verloopt het contact meestal persoonlijker, maar een bureau is meestal multidisciplinair en kan grotere projecten aan.

Uiteraard speelt ook de prijs een rol. Wat kost een architect? En wat is je beschikbare budget?

 

Verbouwen: architect nodig met Renoffice?

Geen idee waar je een goede architect vindt? Of gewoon geen tijd om er nog één te zoeken? Neem contact op met onze renovatiecoördinator. Hij kiest er één voor jou, zodat je van een alles-in-één-oplossing geniet.

Bij Renoffice weten we wie het beste geschikt is voor jouw verbouwing, zodat de werken van een leien dakje verlopen.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.