Ruwbouw: je woning valt of staat ermee!

Ruwbouw: je woning valt of staat ermee!

De ruwbouw is de belangrijkste fase van een bouwproject. De term verwijst naar het geheel van werkzaamheden die de fundamenten van het gebouw garanderen. De structuur en de stevigheid van je woning zijn twee belangrijke aspecten van de ruwbouw. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen open en gesloten ruwbouw. De eerste variant is klaar wanneer het huis onder dak wordt geplaatst. De gesloten ruwbouw is afgewerkt als je woning aan de binnenkant volledig beschermd is tegen regen en wind.

Ruwbouw: funderingen als basis

Een woning bouwen begint bij de funderingen die de woning dragen en verzakkingen moeten voorkomen. In de meeste gevallen worden er strookfunderingen gelegd die tot 80 cm breed en 40 cm dik kunnen zijn. Ze worden onder de draagmuren geplaatst. Als de draagkracht van de bodem voldoende is, volstaan strookfunderingen uit niet-gewapend of licht gewapend beton. Soms is er ook een stevigere fundering nodig onder bepaalde delen van een woning (waar er meer gewicht komt). Als je het gewicht van je woning beter wil verdelen, kan je ook voor een volledige funderingsplaat kiezen waarbij er over de volledige oppervlakte van het huis gewapend beton wordt gestort.

 

Woning ondermetselen

Als je een kelder of kruipruimte voorziet, moet je de woning ‘ondermetselen’. Dat komt eigenlijk neer op ondergrondse muren die je kan isoleren (als je de kelder als woonruimte gebruikt) en waterdicht maken. Ze zijn even hoog als het ondergrondse gedeelte van je huis en bestaan meestal uit betonblokken. Je moet ervoor zorgen dat de funderingen, de vloerplaat en de ondergrondse muren perfect op elkaar aansluiten om vochtproblemen te vermijden. In deze fase moet je ook de nutsvoorzieningen installeren. Denk ook aan afvoerbuizen voor de riolering.

Ruwbouw: welfsels plaatsen

Veel mensen kiezen er ook voor om betonwelfsels op de funderingen te plaatsen waardoor je de vloer op een eenvoudige en snelle manier kan plaatsen. Het is een vrij eenvoudige oplossing waarbij uitgeholde en trapeziumvormige ‘balken’ uit gewapend beton tussen de draagmuren worden geplaatst. Doorgaans zijn welfsels 16 cm dik en kunnen ze 5 tot 6 meter overspannen. Als de afstand groter is, moet je er dikkere gebruiken.

De volgende stap van de ruwbouw is het metselen van de muren. Aan de binnenkant worden ze afgewerkt en aan de buitenkant komt er gevelsteen voor te staan.

 

Renoffice: betrouwbare partner voor je ruwbouw

Wist je dat je ook voor het afwerken van de ruwbouw op een vakkundige manier kan je rekenen op Renoffice! Aarzel niet ons vrijblijvend te contacteren voor een offerte op maat. Wij nemen de renovatiewerken van ruwbouw tot afwerking voor onze rekening terwijl jij zonder zorgen of stress kan genieten van de renovatie!

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.