Ruimte nodig? Breid je huis uit met een moderne aanbouw!

Ruimte nodig? Breid je huis uit met een moderne aanbouw!

Kan je gezin wel wat extra woonruimte gebruiken? Dan hoef je niet per se te verhuizen. Een moderne aanbouw is een volwaardig alternatief. Als je het goed aanpakt, creëer je extra wooncomfort en gaat de waarde van je woning automatisch de hoogte in. Bovendien blijf je gespaard van de rompslomp die met een verhuis gepaard gaat. Ontdek hier alvast waar je maar beter op let bij de uitbreiding van je woning.

Laat de ruimtes mooi in elkaar vloeien

  • Een moderne aanbouw vloeit perfect over in de rest van je interieur, alsof hij er altijd al stond. Hoe? Laat kenmerken die typisch zijn voor de inrichting van je woning terugkeren in de aanbouw: materialen, kleuraccenten, compositie, …
  • Voor een optimaal effect laat je de muren en het plafond ook best in één lijn doorlopen. Op die manier creëer je een maximaal ruimtegevoel.
  • Kies je voor een té nadrukkelijke scheiding (bijvoorbeeld door een andere bouwstijl te hanteren), dan oogt je verbouwing mogelijk wat artificieel en bekom je een kitscherig effect. Geen aanrader, tenzij jullie Barbie en Ken heten.

Een moderne aanbouw heeft voldoende lichtinval

  • Met het oog op maximale ruimtelijkheid is ook voldoende lichtinval essentieel voor een moderne aanbouw.
  • Op zich niet evident, want een aanbouw vormt een uitbreiding in de diepte. 
  • Tip: grote glaspartijen, een dakraam of lichtkoepels verrichten vaak wonderen. Ze maken je nieuwe ruimte meteen een stuk lichter en aangenamer.
  • Wist je trouwens dat licht belangrijk is voor je gemoedstoestand en mentale gezondheid?
  • Je krijgt er positieve energie van zodat je je beter voelt. Bijkomend voordeel? De binnenvallende zonnestralen genereren ook gratis warmte in huis.

 

Hou rekening met de isolatie akoestiek

Comfort is belangrijk. Check ook zeker eerst het vereiste E-peil voor jouw aanbouw. Wat zijn de actuele regels en voorschriften? Een aanbouw wordt namelijk als nieuwbouw beschouwd en daar gelden strenge isolatienormen voor. Misschien zelfs strenger dat dan die voor de rest van je woning.

Kinderen in huis? Of iemand met een luidruchtige hobby? Een gemene muur die niet geïsoleerd is, veroorzaakt heel wat geluidsoverlast. Dat voorkom je makkelijk door een akoestische isolatie aan te brengen, bijvoorbeeld glaswol. Hetzelfde geldt trouwens voor het plafond.

Een moderne aanbouw: meerwaarde voor je buitenruimte

Opgelet: als je aanbouw een te grote stijlbreuk vormt met de gevel, betekent dat mogelijk een waardevermindering van je woning. Net als bij het interieur is het dus cruciaal dat je aanbouw ook aan de buitenkant spontaan overvloeit in je woning. Raad nodig? Schakel dan zeker de hulp in van renovatiecoördinator. Wij overlopen samen met jou alle opties, zodat je nooit voor onaangename verrassingen komt te staan.

Wat zijn de kosten van een aanbouw?

  • Welk budget? Een vraag waar we niet zomaar op kunnen antwoorden. Veel hangt af van de aannemer en werkuren, maar ook de constructie van je aanbouw en de staat van je woning bepalen mee de prijs. En dan zijn er nog jouw persoonlijke keuzes of voorkeuren:
  • Formaat: De logica zelve. Hoe groter je aanbouw, hoe duurder. De meeste mensen kiezen voor een aanbouw zo breed als hun huis. Een halve meter breder kost al snel zo’n 1.000 euro extra.
  • Prefab of maatwerk: Prefab wordt op voorhand gemonteerd en in één geheel opgeleverd. Resultaat? Een snellere oplevering en dus ook minder werkuren en goedkoper. Bij maatwerk bepaal je helemaal zelf hoe jouw aanbouw eruit zal zien. De uitvoerder houdt rekening met jouw specifieke wensen en creëert een unieke aanbouw ter plaatse. Dat kost natuurlijk wat meer.
  • Deuren en ramen: Hoe meer deuren en ramen, hoe meer lichtinval. Alleen stuwen al die materialen en montages de prijs wel de hoogte in.
  • Heipalen: Soms ben je genoodzaakt om heipalen te gebruiken voor een betrouwbare fundering van je aanbouw. Zo voorkom je problemen in een later stadium. Vraag advies aan je renovatiecoördinator.
  • Extra opties: Geveldoorbraak, stukadoorwerk, elektrische werken of de installatie van extra centrale verwarming, … Het weegt allemaal door op de eindfactuur.

Vraag op tijd de nodige vergunningen aan

Opgelet, voor de aanleg van een aanbouw heb je in de meeste gevallen een vergunning nodig. De bouwtoelating vraag je pas aan als je over alle juiste papieren en informatie beschikt. Renoffice verleent je graag de nodige assistentie.

Uw pand renoveren?

Vraag meer info!

Wij bellen u alleen op om uw vragen te beantwoorden.
Onze adviseur uit uw buurt neemt contact met u op.
Beschrijf kort uw project.

 

  • Wij coördineren zodat jij verbouwt zonder stress.
  • Meer dan 35 jaar ervaring in renovaties.
  • Meer dan 100 renovaties uitgevoerd in 2020.
  • U krijgt snel een vrijblijvend voorstel.