Renoveren: wat kost het eigenlijk in de praktijk? En kun je dat bedrag wel op voorhand inschatten? Wat bepaalt de prijs van je verbouwing? Veel zal afhangen van je beschikbare budget, maar binnen dat budget bepalen vooral je keuzes de hoogte van je investering.
Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen
Tips om je renovatiebudget goed in te schatten
Renoveren en renoveren is twee. Veel hangt af van de staat waarin je woning zich bevindt en van de verwachtingen die je hebt. Bij een woning van 20 jaar volstaat meestal een beperkt budget, bij oudere huizen hou je best rekening met een forse investering. Zeker als het om de eerste opfrisbeurt gaat. En natuurlijk kies je ook uit materialen en opties. Gewone elektriciteit is bijvoorbeeld goedkoper dan domotica.
Je kosten precies berekenen? Helaas, dat wordt een mission impossible. Maar met deze tips lukt het zeker om een realistische raming van de kosten te maken.
1. Bepaal je basisbudget
Natuurlijk droom jij of je partner van die designkranen met optische bediening of keuken in art-decostijl, maar dan praten we over luxe. Welk budget heb je écht nodig om te renoveren? En wat is de absolute basis die nodig is om je huis weer comfortabel, duurzaam en eigentijds te maken?
Hou zeker rekening met deze werken:
- Verwarming: Zit je nog met gaskachels? Dan laat je wellicht nieuwe verwarming installeren: ketel, leidingen, radiotoren, …
- Elektriciteit: Zeker in oude huizen beantwoordt de elektriciteit niet meer aan de hedendaagse normen. Oplossing? Een nieuwe elektriciteitskast, nieuwe bekabeling, schakelaars, stopcontacten, …
- Sanitair: Zijn je leidingen verroest of krijg je regenwater door de kraan? Een koude douche? In de badkamer en douche verwacht je natuurlijk wel wat luxe vandaag de dag. Werk aan de winkel.
- Raamwerk: Enkel glas? Dan laat je best dubbele beglazing installeren, al is het maar voor je energiefactuur.
- Isolatie: Oud huis gekocht? Dan zijn je dak en gevel misschien nog niet geïsoleerd. Isolatie is/wordt een absolute must en blijft relatief goedkoop dankzij overheidssubsidies.
2. Maak de juiste keuzes
Veel ruimtes oppervlakkig opfrissen? Opgelet, over een paar jaar duiken verborgen gebreken weer op en kun je herbeginnen. Tip: ga voor de grondige aanpak, begin bij de basis en kies voor comfort en veiligheid. Je investering loopt misschien op maar je zit wel voor jaren gebeiteld. De afwerking kan wachten.
Andere optie: ruimte per ruimte of verdieping per verdieping afwerken maar dan wel van a tot z. Op die manier spreid je de kosten maar doe je nog altijd de juiste investering op lange termijn.
3. Bepaal je marge
Alle kosten op voorhand inschatten? Helaas, je krijgt (bijna) altijd te maken met onvoorziene werken. Of ze lopen vertraging op, waardoor je een voorlopig pand misschien langer moet huren. Daarom bepaal je best een marge van 5 tot 10% die je wat speelruimte geeft.
Verloopt alles toch volgens plan en zit je onder je budget aan het eind van de werken? Fijn, dan kun je dat geld investeren in de afwerking van je huis of opzij zetten voor toekomstige herstellingen.
4. Bereken de premies en belastingkortingen
Voor veel werken krijg je een renovatiepremie van de overheid, zeker als je gaat isoleren. Kijk op welke premie of belastingkorting jij recht hebt en neem ze mee op in je kostenraming.
5. Vraag advies aan je renovatiecoördinator
Maak een afspraak met je renovatiecoördinator en vraag om een berekening op basis van je antwoorden op zijn vragen. Hij geeft je het nodige advies en kent de valkuilen als geen ander. Op basis van een eerste renovatieplan krijg je een schatting van de renovatiekosten.
Renoveren: wat kost het bij Renoffice?
Wat kost jouw renovatie bij ons? Om het antwoord op die vraag te kennen, zitten we best even samen om alles te overlopen. We gaan ter plaatse kijken en schakelen onze experts in. Op basis van hun bevindingen maken we een schatting waarbij we rekening houden met jouw budget en verwachtingen. Elke verbouwing is weer anders en verdient een actieplan op maat.